Teste si examinari pentru diagnosticarea sinuzitelor

Diagnosticarea infectiei sinuzale se bazeaza, de obicei, pe un control medical amanuntit, care are in vedere evolutia istorica a sanatatii persoanei in cauza si un examen fizic. Datorita caracteristicilor sinusitelor este bine de stiut din timp de existenta unei simple infectii in partea superioara a craniului sau de comuna gripa, deoarece acestea ne ajuta sa cunoastem si sa ne dam seama de agravarea sinuzitei.
Cauza principala a sinuzitei sunt bacteriile, din acest motiv tratamentul cu antibiotice este cel mai sigur. Sinuzitele pot fi cauzate si de virusuri, insa in acest caz tratamentul cu antibiotice nu mai este de ajutor.

Diferentiarea acestor cauze este importanta deoarece previne confuzia modului in care medicamentele sunt administrate. De asemenea, este bine de stiut ca infectia respiratorie si raceala sunt afectiuni virale, care sunt tratate cu antibiotice, insa tratarea inainte cu antibiotice pentru prevenirea infectiilor virale este periculoasa.


Diagnosticarea cu ajutorul TC (tomografie computerizata)
 
In cele mai multe dintre cazuri diagnosticarea sinuzitei acute nu necesita teste.
Cand se cere o testare, diagnosticarea cu ajutorul TC indica clar starea in care se afla toate sinusurile paranazale, canalele nazale si stucturile inconjuratoare.
 
Diagnosticarea cu TC poate semnala existenta unei infectii a sinusului, numai daca sunt respectate urmatoarele conditii:

  • nivelul aer-fluid in unu sau mai multe sinusuri sa fie in echilibru;
  • blocarea totala a unuia sau mai multe sinusuri;
  • mucoasa sinusului este ingrosata.

Ingrosarea mucoasei poate aparea si la persoanele care nu prezinta simptomele sinuzitei.  Din acest motiv, diagnosticarea TC trebuie sa fie corelata cu simptomele fiecarei persoane si cu examinarea fizica, numai asa va putea fi identificata infectia sinusului.



Diagnosticarea cu ajutorul Ultrasunetelor

O alta metoda de diagnosticare neagresiva este cea cu ajutorul ultrasunetelor. Procedura este rapida, sigura si mai putin costesitoare decat cea cu ajutorul TC. Dezavantajul acestui tip de diagnosticarea este ca rezultatele nu sunt atat de detalioate ca in cazul TC.

Diagnosticarea infectiei sinusurilor cu ajutorul ultrasunetelor nu a fost acceptata de comunitatea medicala pentru unele zone, ca de exemplu: in jurul urechilor, nasului si gatului. In mare partea aceasta situatie este cauzata de TC, care ofera o imagine mult mai ampla si detaliata a anatomiei, si care indica gravitatea problemei si aplicarea posibilului plan de urgenta.



Diagnosticare de tip UNG (teste specializat pentru urechi, nas si gat)

In cazul in care simptomele nu se amelioreaza si persista dupa terminarea unui tratament corespunzator, trebuie facut un test UNG (test specializat pentru urechi, nas si gat). Deoarece este specializat pentru fiecare sinus, acesta poate vizualiza direct caile nazale si intrarile in sinusuri, cu ajutorul edoscopului sino-nazal. Acesta este  o fibra optica, flexibila sau rigida care este introdusa in nas pentru ca medicul sa vada caile nazale, daca intrarea in sinusuri este deschisa si daca acestea functioneza cum trebuie.

In urma aceste testari mai pot fi descoperite si cauzele anatomice ale dificultatilor respiratorii, cum sunt: polipii, spectrul nazal deviat, amigdalita sau polipii largti.   

Testatea UNG este mai putin agresiva decat cele pe care, deja, le-am mentionat.
In timpul procedurii doctorul introduce un ac in sinus, prin piele si os, pentru a retrage lichid, care va si trimis in laborator pentru examinare. Astfel, orice bacterie prezenta va fi identificata si eliminata prin tratament, desi cauzele  bacteriale nu sunt cunoscute.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod