Te vaccinezi impotriva gripei noi?

Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca vaccinul impotriva virusului gripal A/H1N1 este sigur si eficient. Autoritatile noastre sustin acelasi lucru. Tu ce parere ai? Intentionezi sau nu sa te vaccinezi?

Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca vaccinul impotriva virusului gripal A/H1N1 este sigur si eficient. Autoritatile noastre sustin acelasi lucru. Tu ce parere ai?  Intentionezi sau nu sa te vaccinezi? La finalul materialului gasesti declaratiile socante ale epidemiologului Wolfgang Wodarg presedintele Comisiei de sanatate a Consiliului Europei.

 

Exista doua categorii mari de pareri cu referire la acest vaccin care a strarnit foarte multe controverse:

  • este un vaccin sigur si eficient care e necesar sa fie administrat;
  • este cea mai subtila arma biologica menita sa reduca numarul populatiei mergand pe ideea ca pandemia nu exista, ci este marketing al panicii.


Nu vom cunoaste niciodata in totalitate interesele care se invart in jurul acestui subiect, de aceea nu vreau ca acest material sa fie considerat unul pro sau contra vaccinarii. Nu, pur si simplu am sa prezint cu exactitate informatii despre noua gripa, vaccinul Cantgrip care se face la noi in tara si despre celelalte vaccinuri din afara, tinand cont de informatiile furnizate de producatorii acestora.

Inainte de a ne vaccina consider ca fiecare dintre noi trebuie sa cunoasca detaliat acest subiect pentru a alege in cunostinta de cauza daca doreste sau nu sa se vaccineze.


Despre virusurile gripale


Virusurile gripale circula in mod obisnuit in mediul uman si animal. Tulpini diferite pot cauza boala la oameni, pasari si porci. Gripa sezoniera este cauzata de virusuri gripale care sunt adaptate sa se raspandeasca in populatia umana (gripa umana). Gripa aviara este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infectia la pasari. In mod similar, gripa porcina este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infectia la porci. Problema apare atunci cand aceste virusuri se amesteca si conduc la dezvoltarea unui virus nou.

Potrivit Ministerului Sanatatii, gripa pandemica este definita ca fiind aparitia unui nou virus gripal care se raspandeste cu usurinta in populatia umana. Cand apare acest nou virus, oamenii nu au imunitate naturala pentru a fi protejati impotriva lui.

Ca urmare, exista riscul ca aceste virusuri gripale noi sa determine aparitia unei pandemii de gripa daca virusul se transmite cu usurinta de la om la om.

Virusul gripal A/H1N1 sau gripa porcina cum mai este numita boala s-a dovedit a fi contagioasa si se transmite de la om la om, fara a se cunoaste insa gradul de raspandire. Perioada de incubatie estimata este necunoscuta si ar putea fi cuprinsa intre 1 - 7 zile, desi perioada de incubatie pentru majoritatea cazurilor este foarte posibil sa fie cuprinsa intre 1 - 4 zile. Persoanele infectate sunt suspectate de raspândirea virusului din ziua anterioara debutului bolii pana la disparitia simptomelor. Persoanele infectate cu noul virus H1N1 trebuie sa fie considerate potential contagioase pana in ziua a 7-a dupa debutul bolii, precizeaza dr. Viorel Alexandrescu, directorul Centrului National pentru Gripa al Organizatiei Mondiala a Sanatatii si specialist in cadrul Institutului Cantacuzino intr-un document despre pandemia de gripa A/H1N1.

De asemenea, dintre simptomele cele mai frecvent intalnite pana in prezent se numara:

  • Febra = 94%;
  • Tuse = 92%;
  • Dureri in gat = 75%;
  • Coriza = 72%;
  • Dureri de cap  = 42%;
  • Diaree = 25%;
  • Voma = 25%;
  • Astenie = 15%;
  • Asimptomatici = 2%(contacti).


"Masurile de prevenire sunt simple, ca de exemplu: spalatul pe maini si evitarea contactului apropiat cu persoane care tusesc sau stranuta.

Daca in ciuda masurilor de preventie apar semne de gripa, trebuie sa va adresati imediat medicului, deoarece prescrierea unui tratament specific gripei reduce gravitatea simptomelor, previne instalarea complicatiilor severe, scurteaza durata bolii si contagierea celor apropiati", a declarat Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat la Ministerul Sanatatii.


Peste 13.000 de persoane vaccinate in Bucuresti


"Vaccinul este principala arma impotriva gripei. Acesta este inalt eficient, pana la 85-90% in randul adultilor", sustine dr. Viorel Alexandrescu de la Institutul Cantacuzino.

Intr-un comunicat de presa trimis ieri de Ministerul Sanatatii se arata ca in Bucuresti, in zilele de 9 sa 10 ianuarie a.c. au fost vaccinate impotriva gripei noi, 13.189 de persoane. 8464 de persoane au fost imunizate in centrele de vaccinare din cadrul Institutului National de Boli Infectioase “Matei Bals”, aproximativ 2700 de persoane la Spitalul Clinic Colentina, 1500 de persoane la Spitalul de Oftalmologie si 525 la Spitalul Fundeni.

Rezprezentantii MS ii sfatuiesc pe cei care doresc sa se vaccineze antigripal sa se adreseze, in principal, medicilor de familie.
De asemenea, gasesti aici o lista cu spitalele aflate in subordinea Primariei Muncipiului Bucuresti si unde te poti vaccina.