Imbraca-te adecvat inainte sa-ti parasesti locuinta. Temperatura nu trebuie sa fie scazuta sub zero grade pentru persoanele care au trecut deja prin experientele degeraturilor sau ale hipotermiei. Viteza vantului poate cauza conditii suficient de periculoase chiar daca temperatura nu este atat de scazuta.
- Imbraca-te cu mai multe lucruri astfel incat sa te poti mula pe schimbarile climaterice. Evita sa fii imbracat foarte gros sau extrem de subtire.
- Cea mai mare parte din caldura corpului este pierduta la nivelul capului. Poarta o caciula, preferabil una care sa-ti acopere si urechile.
- Manusile cu degete iti incalzesc mai bine mainile decat cele cu un singur deget.
- Asigura-te ca haina ta este facuta dintr-un material impermeabil; poarta ghete bune care sa te tina la distanta de hipotermie sau degeraturi.
- Schimba-te imediat de hainele ude si ajusteaza-ti temperatura corpului fie prin intermediul unei paturi de lana, fie band lichide fierbinti - ceai, supa etc.
- Evita sa bei cafea sau alcool daca esti suspect de hipotermie sau degeraturi.
- Simptomele hipotermiei sunt urmatoarele: stare de confuzie, ameteala, epuizare si tremurat puternic. In cazul in care prezinti aceste simptome, cauta de urgenta ingrijire medicala.
- Recunoaste primele semne ale degeraturilor: colorarea pielii in nunate de alb, gri sau galben, stare de amorteala in zona respectiva, senzatia ca ai pielea ca de ceara. In cazul in care prezinti aceste simptome, cauta de urgenta ingrijire medicala.
- Vacantele si iarna pot fi o combinatie fatala daca nu iti iei masurile de prevedere cum trebuie. In momentul in care calatoresti pe timp de iarna acorda-ti tot timpul din lume; nu pleca niciodata in graba nicaieri. Monitorizeaza conditiile meteo inainte sa pleci pe undeva (mai ales daca planifici excursii la cabanele din munti) si respecta sfaturile pe care ti le dau specialistii - salvamontistii, de exemplu.
- Asigura-te ca ai in masina, pe timp de iarna, o valiza "de ajutor" ce trebuie sa includa: patura, mancare, lumanari, lanturi antiderapante si manusi.
Aditional, iarna sporeste si numarul cazurilor de gripa si de raceala. Mergand de la racelile banale pana la gripele serioase, multe boli ale tractului respirator se raspandesc prin intermediul banalei tuse sau al unui simplu stranut.
Ar fi bine sa iei in calcul urmatoarele precautii:
- acopera-ti gura cu mana daca stranuti sau tusesti;
- spala-te pe maini cat mai des;
- evita sa-ti atingi frecvent nasul, gura si ochii;
- cand esti bolnav este bine sa stai acasa departe de colegii de munca; cere sfatul medicului pentru a sti cand este bine sa te reintorci la serviciu;
- este bine sa adopti obiceiuri sanatoase: odihneste-te cat mai mult, supravegheza-ti nivelul de stres si consuma cat mai multe lichide.