Informatia si concentrarea asupra starii de sanatate sunt recomandate in cazul persoanelor infectate cu HIV. Cand aceste persoane sunt intr-o forma buna, creierul produce substante chimice care stimuleaza sistemul imunitar.
O interventie precoce, energica si pozitiva, este esentiala. Persoanele infectate cu HIV trebuie sa foloseasca practici capabile sa le prelungeasca viata si sa sporeasca calitatea acesteia. A manca bine si a lua suplimenteconstituie un bun inceput. Faptul ca esti seropozitiv nu inseamna ca nu poti sa ai o buna calitate a vietii. Odihneste-te mult si bucura-te de toate placerile pe care ti le ofera viata. Iata cateva sfaturi care iti pot fi utile daca esti una dintre persoanele seropozitive:
- Stresul are, adeseori, un efect negativ asupra sanatatii, dar sub unele forme moderate, el poate fi benefic - exercitiul moderat, de exemplu.
- Unele persoane seropozitive iau vitamine si alti compusi (seleniu, zinc si imunostimulente) in doze mai mari decat cele normale. Acest lucru poate permite organismului sa conserve aceste nutrimente si sa se protejeze impotriva infectiilor. Antioxidantii au o importanta deosebita. Suplimentele hidrosolubile nu au tendinta sa se acumuleze in organism, deci trebuie luate in fiecare zi. Suplimentele liposolubile, dimpotriva, se acumuleaza in tesutul gras al organismului, ceea ce permite asigurarea unei rezerve, deci nu este grav daca nu iei o zi sau doua.
- Ia un mic dejun consistent in fiecare dimineata, incepand cu un iaurt, pentru a mentine flora intestinala. Mananca un mar sau o banana pentru a asigura hrana acestei flore. Cerealele sunt, de asemenea, o excelenta alegere pentru micul dejun. Nu consuma alimente grase.
- Consuma alimente care contin un nivel ridicat de fibre solubile (mere) si un nivel moderat de fibre insolubile. Aceste fibre alimentare faciliteaza tranzitul intestinal, ceea ce ajuta la evitarea diareei si a constipatiei.
- Legumele verzi cu frunze, laptuca, telina, rosiile, morcovii, usturoiul verde, ardeii, verzi, castravetii contin antioxidanti, vitamine si minerale - se poate face o salata din aceste legume de mai multe ori pe saptamana. Daca se adauga putina branza, sardine sau ton, pentru a creste numarul de proteine, salata poate deveni un meniu principal. Alimentele bogate in pectina (merele, majoritatea fructelor si a legumelor) sunt foarte importante deoarece hranesc flora intestinala. In cazul pierderii in greutate, este recomandabil sa se consume mai putine salate si mai multe alimente bogate in calorii, precum painea, cartofii, ouale si suplimentele lichide.
- Regimurile strict vegetariene pot provoca o carenta in zinc si in caritina. O suplimentare a acesteia din urma este indicata in cazul persoanelor seropozitive si vegetariene.
- Berea si vinul sunt folositoare pentru a stimula apetitul in cazul unor persoane. Se recomanda un pahar de bere sau vin, daca nu exista restrictii impuse de medicamentele din tratament sau de catre medic.
- O plimbare in aer liber stimuleaza apetitul.
- Este bine sa limitezi folosirea zaharurilor rafinate deoarece acestea pot favoriza emergenta unor infectii fungice oportuniste, precum candidoza.
- Uleiul de masline se foloseste la salate si la fierberea unor alimente. El este mai bun decat celelalte uleiuri pentru a controlacolesterolul. Acest ulei este bogat in acid oleic, care contine proteine antifungice.
- Meniurile principale - carnea si pestele - sunt excelente surse de proteine. Carnea rosie contine carnitina si coenzima Q-10. Proteinele provenind din oua, branza, iaurt, pui si curcan, precum si din carnea de porc bine fiarta, sunt alternative care asigura o alimentatie variata.
- Un consum excesiv de alcool este stresant pentru organism. Fumatul expune ficatul si plamanii la o cantitate ridicata de compusi cancerigeni. Cafeaua trebuie bauta moderat. Ceaiul este un stimulent mai bun, deoarece contine mai multe substante benefice organismului.
- Hrana trebuie mestecata pana cand aceasta devine lichida. Digestia incepe din gura, saliva continand enzime necesare digestiei glucidelor si grasimilor.