Unii oameni sunt raciti de la inceputul sezonului rece pana primavara tarziu. Altii insa, nu au niciodata astfel de probleme. Cercetarile arata ca vulnerabilitatea la raceala si gripa deriva de la deprecierea sistemului imunitar.
Potrivit specialistilor, organismul ne trimite mai multe semnale de alarma atunci cand imunitatea a scazut. De asemenea, unele obiceiuri zilnice ne pot afecta sistemul imunitar. Iata 7 dintre acestea:
Ai luat in greutate
Excesul de kilograme este daunator nu doar pentru inima, creier sau alte organe, ci si pentru sistemul imunitar. De exemplu, dintre persoanele care se imbolnavesc de gripa noua, cele mai multe au probleme cu greutatea. Excesul ponderal poate provoca dezechilibre hormonale si inflamatii care impiedica sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor.
Ai mereu nasul uscat
Oricat de neplacut ar parea, un nas care curge te apara, de fapt, impotriva racelii si gripei. Mucusul atrage virusurile, care in felul acesta, ies din organism. Asaltul germenilor este mult mai simplu in cazul in care caile nazale sunt uscate. O solutie salina sau un umidificator te pot ajuta daca uscaciunea nazala constituie o problema temporara. Daca aceasta este cronica, mergi neaparat la medic pentru a descoperi care este cauza.
Esti mereu stresata
Nu este deloc o coincidenta faptul ca racesti dupa o perioada mai agitata la serviciu. Potrivit unui studiu al American Psychological Association, stresul pe termen lung slabeste sistemul imunitar. De asemenea, daca devii stresata atunci cand ai racit, simptomele se inrautatesc.
Esti mereu racita
In medie, un adult raceste intre 1-3 ori intr-un sezon, iar raceala dureaza 3-4 zile. Daca racesti mai des de atat, inseamna ca rezistenta ta la imbolnaviri este scazuta si ar trebui sa te gandesti la solutii pentru intarirea imunitatii. Una dintre acestea ar fi sa ai grija la alimentatie. Vitaminele care sustin activitatea sistemului imunitar sunt:
- vitamina C: aportul zilnic recomandat este de 200 mg, pe care le poti gasi intr-un ardei rosu de marime medie, doua portocale sau un grapefruit, 100 g de patrunjel;
- vitamina A: aportul zilnic recomandat este de 800 micrograme, pe care le poti procura din morcovi, ficat, peste, ou, unt.
Mineralele de care ai nevoie sunt:
- zinc - 10 mg pe zi, il gasesti in fructe de mare, seminte de dovleac, paine si cereale integrale;
- seleniu - 55 micrograme/zi. Surse principale: nuci, paine, peste, carne, oua.