Savureaza-ti realist sarbatorile!

Cu toate ca sarbatorile de iarna sunt considerate a semnala timpul bucuriei, al iubirii si al intelegerii, din ce in ce mai des ajungem sa-l petrecem maniosi, stresati si melancolici. Din ce cauze se intampla aceste lucruri si cum ar putea fi evitate?

Cauza principala pentru stresul sarbatorilor este reprezentata de asteptari exagerate. Inca din perioada in care suntem prichindei incepem sa ne facem planuri legate de cum vor decurge Craciunul si Revelionul.

Mass-media ne infatiseaza Craciunul perfect alaturi de familia perfecta, prieteni, cadouri si petreceri perfecte. Cu totii ne dorim sa ajungem la "perfectiunea" Craciunului televizat, chiar daca realitatea este mai neinduratoare cu visurile noastre.

Cel mai important este sa nu uitam ca micile si scurtele momente de perfectiune sunt uneori mai mult decat suficiente pentru a savura Craciunul din tot sufletul.




Fii cu picioarele pe pamant!

  • Nu judeca nici un cadou in functie de pret. Cele mai frumoase daruri sunt cele care provin din dorinta sincera de a face persoana de langa tine fericita. Daca daruiesti un cadou din inima, acesta nu va fi niciodata prea mic si neinsemnat.

  • Nu trebuie sa faci in permanenta chiar tot ce ti se cere. Invata sa tii la tine, sa nu te incarci excesiv si sa stii cand si cum sa spui nu - mai ales in cazurile in care nu ai timp de nimic. Este bine sa-i educi si pe copii sa fie de mici responsabili. De exemplu ofera-le prilejul de a impodobi ei bradutul - astfel toata lumea va fi impacata; cei mici pentru ca au putut sa se ocupe ei de bradul de Craciun, iar tu ai mai mult timp liber.

  • Aminteste-ti intotdeauna: familia ta este cea reala, nu familia prezentata la televizor.
    Daca mama ta te-a criticat intotdeauna, o va face intotdeauna. Aceste lucruri nu trebuie sa-ti ruineze sarbatorile. Nu esti in masura sa controlezi activitatile altora, dar, in mod sigur poti controla reactiile pe care le ai fata de ei. Propune-ti ca in acest an sa traiesti cu tot sufletul sarbatorile - invata ce inseamna acceptarea si puterea de a ierta.

  • Nu uita ca lucrurile nu merg intotdeauna rau! Copiii se vor murdari si vor face harmalaie ca in fiecare an. Tu vei uita sa cumperi baterii pentru instalatie sau nu vei mai avea timp sa faci placinta si cozonac.
    Planurile vor fi refacute, musafirii sau rudele vor avea de respectat un alt program, iar cainele iti va murdari cu noroi rochia de petrecere/costumul de ocazie. Daca vei invata sa faci fata acestor mici aspecte ce se pot intampla in orice zi, vei avea o vacanta mult mai placuta decat daca te vei stresa pentru a avea un Craciun perfect.

  • Nu poti fi alaturi de persoana iubita din cauza unui divort, a angajamentelor militare sau a finantelor? Fii creativ(a) penru a-ti face vacanta speciala. De exemplu poti trimite prajiturele, cadouri sau un CD pe care sa fie filmata casa aranjata de sarbatoare.
    Eventual, poti aranja sa petreceti un "Craciun" al vostru in momentul in care va veti revedea.