Suplimentele nutritive si vitaminele pot fi luate pentru a depasi cu bine anotimpul friguros, dar si ca remediu pentru situatia in care sistemul imunitar este compromis.
Vitamina C - este vitala pentru buna functionare a sistemului imunitar. Infectiile (racelile si gripa) iti epuizeaza concentratia de vitamina C din leucocite - globulele albe din sange care indeplinesc un rol major in protejarea organismului impotriva microbilor. Daca nu iti plac pastilele care se inghit, asigura-ti portia de vitamina C prin intermediul comprimatelor efervescente.
Vitamina C aduce urmatoarele benefiicii organismului:
- important antioxidant, protejeaza organismul impotriva cancerului;
- asigura protectie organismului impotriva afectiunilor cardiovasculare si a stresului;
- este implicata in sinteza colagenului;
- este esentiala pentru in construirea si sanatatea cartilagiilor, a articulatiilor, a pielii si a vaselor de sange;
- indeplineste un rol important in mentinerea sanatatii sistemului imunitar;
- ajuta la neutralizarea factorilor poluanti;
- este esentiala pentru productia de sperma;
- este folosita pentru producerea anticorpilor;
- actioneaza la absorbtia nutrientilor.
Vitamina C amelioreaza simptomele racelilor si previne complicatiile bacteriene. Vitamina C lucreaza prin stimularea sistemului imunitar si protejarea organismului impotriva radicalilor liberi ce sunt eliberati de corp in lupta impotriva infectiei. In timp ce 200 mg/zi de vitamina C sunt suficiente pentru a asigura sanatatea persoanelor tinere, este evident ca o persoana mai in varsta sau una bolnava trebuie sa modifice acest dozaj in functie de indicatiile medicului.
Zincul - este un oligoelement chimic esential, intalnit aproape in fiecare celula. El stimuleaza activitatea a aproximativ 100 de enzime - substante care sunt responsabile cu reactiile biochimice din organismul uman. Zincul indeplineste un rol important in sanatatea sistemului imunitar, este esential pentru cresterea si dezvoltarea din timpul sarcinii, copilariei si adolescentei.
Zincul se gaseste intr-o mare varietate de alimente. Stridiile - scoicile de mare - contin cea mai mare cantitate de zinc. Cu toate acestea, persoanele care au o deficienta de zinc prefera consumul sortimentelor de carne rosie si de pui. Alte surse de zinc sunt reprezentate de fasole, nuci, cereale integrale si produse lactate. Absorbtia zincului se realizeaza mult mai bine dintr-o dieta bazata pe proteina animala decat dintr-o dieta concentrata pe proteina vegetala.
Zincul ofera protectie anti-virala impotriva virusurilor care produc racelile comune. Pentru ca acest element sa actioneze trebuie sa fie luat de la aparitia primelor simptome caracteristice racelilor. tabletele de zinc trebuie dizolvate in cavitatea bucala fara sa fie rontaite sau muscate; astfel permiti zincului sa se depoziteze in mucoasa bucala, nazala si pe faringe. Printre efectele secundare ale zincului se numara: gustul metalic, intepator ce se resimte la nivelul cavitatii bucale ; stari de greata si dureri usoare de stomac. Aceste efecte se manifesta diferit de la caz la caz si apar in special in situatiile in care doza recomandata de medic nu este respectata. Consumul excesiv de zinc afecteaza activitatea limfocitelor si este asociat cu neutropenia.
Extract de Echinacee - Echinaceea stimuleaza producerea de microfage - celule foarte importante in mecanismul de aparare a organismului. Cele mai bune rezultate se obtin in cazul in care utilizezi echinaceea de la primele semne ale infectiei - cum simti ca te doare putin in gat si incepe sa-ti curga nasul.
Fruct |
Vitamina C mg/100 g |
Vitamina C mg/fruct |
Ananas |
15 | 13 |
Avocado |
8 | 16 |
Banana |
9 | 11 |
Caisa |
10 | 4 |
Capsuna | 57 | 7 |
Grapefruit | 34 | 44 |
Kiwi | 98 | 74 |
Mango | 28 | 57 |
Mar | 6 | 8 |
Para | 4 | 7 |
Pepene galben | 42 | 29 |
Pepene verde | 10 | 27 |
Piersica | 7 | 6 |
Portocala | 53 | 70 |
Pruna | 10 | 6 |
Smochina | 2 | 1 |
Zmeura | 23-32 | 0.7-1 |
Cantitatea de zinc recomandata pentru fiecare grupa de varsta este:
Varsta | Sugari si copii |
Barbati |
Femei |
Gravide |
Femei care alapteaza |
7 luni-3 an | 3 mg | ||||
4 - 8 ani | 5 mg | ||||
9 -13 ani | 8 mg | ||||
14-18 ani | 11 mg |
9 mg | 13 mg | 14 mg | |
peste 19 ani | 11 mg | 8 mg | 11 mg | 12 mg |