O injectie simpla in gura reduce semnificativ sforaitul, anunta cercetatorii. Aceasta metoda a fost lansata acum sase ani in SUA. Se realizeaza sub anestezie locala, dureaza doua minute si cei care o efectueaza pot pleca acasa imediat dupa ce au facut injectia.
Pentru persoanele obeze sau supraponderale sforaitul este periculos pentru sanatate intrucat mareste tensiunea arteriala si creste riscul de atac cerebral, diabet si boli cardiovasculare. Potrivit cotidianului Daily Mail, in Marea Britanie 15 milioane de persoane se confrunta cu aceasta problema, iar injectia ar fi solutia potrivita pentru ei, mai ales ca nu este nici foarte scumpa - costa doar 3 lire.
Impotriva sforaitului se folosesc adesea diverse dispozitive, ca de exemplu clipsuri pentru nas sau plasturi, dar majoritatea nu au niciun efect.
In ce consta noua metoda?
Tratamentul actual a fost inventat de americani acum sase ani. Se face o injectie cu o substanta chimica la nivelul gurii care "arde" tesutul care vibreaza si care produce zgomotul. Pe masura ce se vindeca, tesutul se cicatrizeaza si nu mai poate vibra. Tehnica a fost descoperita cand pacientii erau pregatiti pentru operatie. S-a constatat ca daca li se administreaza aceasta injectie, tesutul respectiv se cicatrizeaza si nu mai este nevoie de interventia chirurgicala.
Initial metoda a fost testata pe 60 de pacienti carora li s-a facut o singura injectie cu substanta respectiva. 40 dintre acestia au inregistrat progrese semnificative. Pentru cei mai multi, sforaitul a disparut complet. La jumatate dintre primii pacienti, efectul a durat un an. Ceilalti au repetat terapia.
Procedura se face sub anestezie locala si dureaza doua minute. Pacientii pot pleca acasa imediat si pot sa manance si sa bea o jumatate de ora mai tarziu. Cei care au nevoie mai des de tratament, pot face trei injectii pe an. Potrivit specialistilor, aceasta metoda ajuta persoanele in varsta care nu ar putea suporta operatia, dar este eficienta si pentru cei tineri care nu pot lipsi saptamani intregi de la serviciu.
Totusi pacientii ar trebui alesi cu grija, pentru ca sforaitul are si mai multe cauze si metoda nu este eficienta pentru toata lumea, ca de exemplu pentru cei care sufera de apnee in somn.