Pielea, ca oricare alt organ, are un ciclu de 24 de ore, modificat, perturbat sau stimulat de anotimp, de hormonii naturali secretati de glandele endocrine. Contribuie la aceasta stimulare si o serie de alti factori exteriori: de la lumina solara la temperatura, de la poluare la altitudinea si gradul de umezeala al mediului in care traiesti.
In functie de anotimp
Pielea este foarte sensibila la variatiile de temperatura. Bogat vascularizata, ea dispune de mecanisme de termoreglare. Acestea solicita tesuturile din piele mai ales in anotimpurile de tranzitie, primavara si toamna, cand pielea face eforturi suplimentare pentru adaptare. “Pielea suporta mai usor temperatui constante, fie ele scazute sau ridicate, decat variatiile de la rece la cald si de la cald la rece. Daca variatiile sunt si bruste este cu atat mai rau”, spune Celine Laperdrix.
Ingrijire de toamna
Toamna este un anotimp de tranzitie, cand pielea isi pierde din stralucire, devine palida si pentru ca vine dupa perioada de soare si caldura din vara. Este de cele mai multe ori deshidratata, iar iritatiile, ridurile aparute “peste vara” nu se prea vad, pentru ca sunt ascunse de bronzul verii. Toamna exista un deficit de sebum, pielea fiind mai degraba aspra si uscata. Caldura verii a accentuat cuperoza, iar praful stimuleaza afectiunile de tip acneic. La toate acestea se adauga efectele soarelui asupra pielii.
“Cele trei luni de toamna sunt perioada ideala pentru masti hranitoare si hidratante, indiferent de tipul de ten. Folositi fructele de sezon si beti cat mai multa apa”, sfatuieste Celine Laperdrix. Toamna este momentul ideal pentru o cura de detoxifiere, care se va reflecta din plin pe fata ta.
Ingrijire de iarna
“Metabolismul cutanat este mult diminuat in perioada rece. Pielea se inchide, pentru a pastra caldura corpului, si este mai putin receptiva. Fara soare si fara vitamina D este greu sa ai o piele stralucitoare, asa ca solutia consta in creme bogate in vitamine, masti calde hidratante. Profita de zilele insorite ale iernii pentru a te incarca cu vitamina D, care nu se produce decat sub actiunea razelor de soare”, recomanda Celine Laperdrix.