Remedii naturiste pentru renuntarea la fumat

Pe langa o serie de produse concepute special pentru a-i ajuta pe fumatori sa se lase de fumat, natura a fost generoasa cu noi si ne-a dat cateva plante si remedii care au acelasi efect. Afla care sunt acestea!

Pe langa o serie de produse concepute special pentru a-i ajuta pe fumatori sa se lase de fumat, natura a fost generoasa cu noi si ne-a dat cateva plante si remedii care au acelasi efect. Afla care sunt acestea!


Sucul de struguri si de portocale: se pare ca aceste doua "licori" ajuta la atenuarea poftei de nicotina, daca sunt consumate de cateva ori pe zi.

Mierea, consumata ca atare sau amestecata cu o ridiche rasa, este un alt remediu la indemana care te ajuta sa te lasi de fumat.

Doua linguri de bicarbonat de sodiu dizolvate intr-un pahar cu apa la fiecare masa este un alt remediu care iti va ameliora simptomele de sevraj asociate lipsei de nicotina.

Fulgii de ovaz te ajuta nu doar sa tii colesterolul sub control, ci si sa reduci pofta de nicotina, chiar si in situatiile in care nu incerci neaparat sa renunti la fumat.


Ovazul salbatic este cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce pofta de tutun si starile de nervozitate care se resimt in primele zile cand decizi sa renunti la fumat. Pentru ameliorarea simptomelor, se pun 10 boabe de ovaz intr-un pahar de suc sau de apa si se iau de trei ori pe zi.

Ghimbirul este deosebit de eficient pentru reducerea simtomelor de greata pe care le resimti atunci cand vrei sa renunti la fumat.

Lobelia este o alta planta care este utilizata ca remediu pentru renuntarea la fumat. Este mai eficienta decat ovazul salbatic, dar poate fi toxica daca este luata in doze mari. Se administreaza ca si ovazul salbatic, dar nu trebuie sa pui mai mult de 10 picaturi de extract natural de lobelia intr-un pahar cu apa si sa bei mai mult de trei ori pe zi cand simti nevoia sa fumezi.
Lobelia nu se recomanda persoanelor care sufera de boli coronariene si hipertensiune si nici femeilor insarcinate si celor care alapteaza.

Sunatoarea este frecvent folosita pentru a ameliora simptomele de depresie si anxietate resimtite de cei care vor sa se lase de fumat.

De asemenea, unele suplimente de vitamine (in special vitaminele C, E si A) administrate zilnic, te pot ajuta sa treci mai bine peste starile si simtomele pe care le ai atunci cand te-ai hotarat sa renuniti la nicotina.


Cum sa te lasi de fumat?

Nu exista o formula magica care sa stopeze fumatul. In schimb, iata cateva "chei" care asigura succesul:

1. Ia decizia de a renunta la tutun
Gandeste-te la motivul pentru care vrei sa facei acest pas: sanatatea, anturajul, banii, sau pur si simplu: "mi-a ajuns".
Important este motivul tau personal, acel "ceva" esential pentru tine, care te va face sa-ti spui, atunci cand vor aparea tentatiile interioare sau exterioare, "nu multumesc, nu mai fumez pentru ca..."
 
2. Alege-ti Ziua 1 - prima zi ca nefumator
Alege perioada in care crezi ca iti va fi mai usor - in zilele de odihna sau in cele in care lucrezi, in concediu sau cand esti la serviciu. In cazul femeilor, este indicat sa nu fie in perioada premenstruala. Sansele cele mai mari de a renunta definitiv la fumat le au cei care se lasa "dintr-o data". Reducerea treptata a numarului de tigari nu are sanse de succes pe termen lung.

3. Fa-ti un plan
Analizeaza-ti viata de fumator: de ce fumezi, care sunt situatiile, persoanele, locurile, obiceiurile care "cer" o tigara.
Recunoaste-ti ritualurile, tabieturile, dar si momentele cand aprinzi o tigara fara sa constientizezi gestul.

4. Gaseste un inlocuitor pentru fiecare tip de tigara

Trebuie sa fie lucruri, activitati care iti plac. Scrie-ti planul si prinde-l cu o pioneza in locurile pentru fumat. Daca ai mai incercat, adu-ti aminte ce te-a facut sa reincepi fumatul si gandeste-te cum vei reactiona intr-o situatie asemanatoare.