Relaxeaza-te in apa!

Transforma-te in peste!


"Nimic nu poate fi mai placut decat o baie calduta, dupa o zi infernala. Profita, cauta, cultiva toate ocaziile in care te poti balaci intr-o piscina. Cura heliomarina tipica verii poate contina prin cura acvatica, la piscine, tot timpul anului. Inotul in bazin, balaceala in apa si gimnastica acvatica sunt antidotul perfect pentru stresul, viteza si oboseala cotidiana.

“Contactul periodic cu apa, alta decat cea din cada de acasa, aduce un echilibru senzorial care se manifesta in toate atitudinile noastre.

O jumatare de ora de inot inseamna un organism oxigenat, o musculatura tonifiata si relaxata in acelasi timp, un psihic detensionat. Oricine poate gasi o ora pe saptamana pentru a merge la bazin. Este mai usor decat pare”, sustine Francoise de Bonneville in cartea “Arta, istoria si simbolistica baii”.
 

Baia, ritualul de purificare modern


Antopologul David Le Breton (autorul lucrarii "Antropologia si modernitatea" - 2003), sustine ca apa face parte si acum din ritualurile nescrise de purificare, asa cum au fost cele practicate de om din cele mai vechi timpuri, ca expresie a purificarii spirituale.

"Nu mai putem trai fara cel putin un dus pe zi, fara sa facem baie. A devenit aproape o necesitate organica”, afirma  David Le Breton.

Noua regula trebuie sa fie: imagineaza-ti ca esti peste!
 

Pilula antistres din baie


Dincolo de tehnicile complicate, de modernisme si curente despre beneficiile hidroterapiei, baia din casa este un loc de relaxare. Ca sa te bucuri de beneficii, inchide telefonul fix, mobilul, calculatorul si televizorul. Pune o muzica lenta, care sa-ti placa. Pregateste-ti o baie la temperatura corpului, 37-38 de grade, si relaxeaza-te pentru 20 de minute. Intervalul de timp nu este intamplator ales. Cele 20 de minute sunt timpul optim pentru o baie.

Mai putin nu are efect, mai mult oboseste inutil si deshidreateaza.

Inobilieaza apa de baie cu uleiuri esentiale:

  • de roze, de menta sau de brad, daca vrei sa te tonifici;
  • de citrice si migdale, daca vrei sa te calmezi;
  • de lavanda si iasomie, daca vrei doar relaxare.


Aprinde lumanari care au o lumina calda, dulce si relaxanta. Fa un dus scurt, la final, cu apa rece. Maseaza-te cu un prosop aspru, unge-te cu lapte de corp.
Gusta mangaierea unui halat moale, pune sosete in picioare si delecteaza-te in aceeasi liniste (fara telefon si calculator, fara televizor), cu un ceai de menta sau de fructe de padure.

Este recomandat si necesar sa bei lichide sanatoase dupa o baie, pentru a te reechilibra hidric.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod