Raceli versus alergii

Dureri, stranuturi, respiratie greoaie (ingreunata) - toti acesti termeni descriu o alergie sau o raceala? Primul pas pentru a combate o alergie sau o banala racela depinde foarte mult de cunoasterea diferentelor dintre aceste doua reactii ale organismului.
Similitudinile dintre ele pot conduce in multe cazuri la aparitia confuziei. Mare atentie insa! Alergiile - din sfera ORL - netratate degenereaza in anumite conditii in sinuzite sau in infectii ale urechilor.

Principala diferenta intre o raceala si o alergie consta in durata simptomelor. In timp ce o raceala poate dura o saptamana, alergiile se pot intinde pe o perioada mai lunga de sapte zile. Inainte de a incepe tratamentul, cel mai bine este sa stii impotriva cui lupti.


Racelile

Raceala comuna este o boala infectioasa produsa de un virus, boala transmisa prin tuse si prin stranut. Chiar daca ai o stare de sanatate buna, poti contacta oricand o raceala de la o persoana purtatoare de virus. Acest lucru se intampla cu atat mai facil cu cat ai contacte directe cu persoana infectata.

Pentru a-ti lua masurile de precautie este bine sa te speli frecvent pe maini, sa dezinfectezi constant suprafetele contaminate cu germeni si sa fii atent in momentele in care persoanele din jurul tau stranuta sau tusesc.


Lasa raceala sa-si urmeze cursul natural, nu o agresa - acest mod reprezinta una dintre cele mai bune metode de vindecare. Asigura-te ca te odihnesti suficient de mult, consuma cat mai multe lichide si incearca sa-ti oferi o alimentatie cat mai sanatoasa, dar adecvata unui sistem imunitar slabit.

Decongestivii nazali (aplicati local sub forma de spray sau picaturi nazale, precum si celelalte medicamente care se adreseaza simptomelor (tuse, febra, dureri musculare sau articulare, dureri de cap) nu vindeca raceala rapid, ci numai in timp.


Alergiile

Alergiile apar prin expunerea organismului la agresiunea unor antigeni, cunoscuti sub numele de alergeni. In timpul acestei expuneri, cavitatea nazala se prezinta iritata si inflamata.

Desi simptomele se aseamana destul de mult cu acelea caracteristice racelilor comune, alergiile nu sunt contagioase; in timp ce racelile sunt boli infectioase virale si contagioase, alergiile reprezinta reactii specifice organismului ce intra in contact cu o substanta straina (alergen).


In cazul in care prezinta o temperatura ridicata si dureri in tot corpul, este foarte probabil sa fi contactat o raceala, aceste doua simptome nefiind produse de alergii.

Alergenele comune - antigeni ce afecteaza diferite tesuturi si organe - includ polenul, fire de praf, parul de animale, mucegaiuri si acarieni. Daca nu ai reusit sa identifici substanta la care esti alergic, cel mai bine este sa te prezinti la un control alergologic pentru a face un test si a descoperi respectivele substante.

Nu exista un tratament specific destinat alergiilor, insa persoanele alergice au mai multe optiuni. Indicat este sa eviti cat iti sta in putere contactul cu alergenul in cauza. Numai alergologul iti poate prescrie un anumit tratament cu doze mici si progresiv crescatoare de alergen astfel incat sa-ti favorizeze formarea anticorpilor si reducerea sensibilitatii.

   Alergii   Raceli
Simptome Rinoree sau nas inflamat,stranuturi, ochi inflamati; Febra, cefalee, tuse, dureri de gat, obstructie nazala, durereri musculare si articulare.
Timpul de avertizare Simptomele se declanseaza aproape imediat ce organismul a fost expus alergenelor. De obicei simptomele
dureaza cateva zile.
Durata Simptomele dureaza cat timp esti expus alergenului.
Daca alergenul este prezent in aer - praful, polenul atunci simptomele se pot croniciza.

Raceala este o afectiune blanda care cedeaza in aproximativ sapte zile.

Dictionar de termeni

(Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro)

Alergen - substanta care antreneaza o reactie alergica la unii subiecti.
  • pneumalergenele - patrund pe cale respiratorie in organism; sunt continute in acarienii din praful de casa, polenuri, peri, scuame si pene de animale, in mucegaiuri si poluanti industriali;
  • trofalergenele - patrund pe cale digestiva; sunt prezente in lapte, oua, carne, peste, unele legume si fructe;
  • alte alergene - afecteaza omul pe alte cai, foarte variate, calea sangvina, de exemplu; ele se gasesc in medicamente, in veninuri, in microbi.

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elena pe 1 Iul 2009, 07:09
    stranut in fiecare dimineata, de vreo 10 luni

    stranut mult, si zgomotos, in fiecare dimineata. e DESTUL DE NEPLACUT!Nasul imi curge!Dati-mi o solutie benefica sa pot scapa de asta. Multumesc!

    0
    0

  • nicoleta pe 28 Nov 2007, 14:11
    Astm bronsic

    Stranuta in fiecare dimineata acum de curand mai mult nu stiu daca este raceala sau alergie. Ii curge si nasucul.

    0
    0

  • emili pe 26 Sep 2006, 10:48
    rinita alergica

    de ce la primul semn de trezire copilul stranuta,chiar daca i se administreaza singuler?

    0
    0

  • pachita04121952 pe 15 Mar 2006, 09:01
    raceli

    vecina mea are o fata de 17 ani care toata iarna a fost racita . Amigdalita,angina,rinofaringita .Acum a racit iar ,stranuta nas infundat si toate cele As dori sa imi spuneti ceva care sa ii intareasca rezistenta la raceli multumesc

    0
    0

  • mona_diana pe 8 Mar 2006, 13:39
    Alergie

    Am o fetita de 5 ani si de ~1an si trei luni am inceput un tratament antialergic constand in Simforal, Flonidan si in ultimul timp cu Zirtec. Anul trecut am avut probleme cu ea in sensul ca ii curgea nasul des si avea , noaptea in general , o secretie bronsica foarte abundenta care o ineca si nu se linistea decat in momentul in care varsa acesta secretie.In urma consultului medical ii erau prescrise antibiotice , dar starea era aceeasi . In urma consultului la cabinetul ORL , am inceput tratamentul antialergic care a dat rezultate bune . Numai ca am o nedumerire : sunt la a 5 sticluta de Zirtec si nu stiu daca e bine sa continui atat de mult cu el . In vara am intrerupt tratamentul cu Zirtec si dupa ~ 3 saptamani a avut din nou o criza din acelea ( tuse , mancarime in gat si secretie bronsica abundenta).

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod