Oricine poate fi afectat de gripa. Vaccineaza-te!

Anual, gripa sezoniera provoaca peste 500.000 de cazuri mortale, la nivel mondial. Dintre grupele de persoane cu risc crescut de morbiditate si mortalitate asociate gripei fac parte copiii si batranii.
Se estimeaza ca in fiecare an, 5-10% dintre adulti si 20-30% dintre copii sufera de gripa sezoniera. Epidemiile anuale de gripa afecteaza atat populatia sanatoasa cat si populatia cu risc din intreaga lume. Vaccinarea anuala reprezinta modalitatea cea mai eficienta de prevenire a infectiei gripale si a complicatiilor acesteia.


Provoaca peste 500.000 de cazuri mortale in lume, anual

Anual, epidemiile de gripa determina un numar estimat de 3 milioane de cazuri de imbolnaviri severe si peste 500.000 de decese la nivel mondial. Gripa poate declansa infectii secundare si poate exagerba afectiuni medicale preexistente, ducand la complicatii severe.

Copiii si batranii sunt cei mai vulnerabili in fata gripei. Copiii sub 2 ani prezinta un risc mai mare de a suferi de complicatii si de spitalizare dacat orice alt grup de varsta. Persoanele in varsta sunt mai predispuse sa sufere un deces, 90% din decesele legate de gripa apar la persoanele cu varsta peste 65 de ani.

"Desi interesul public si mediatic din ultimele luni s-a concentrat in mod special asupra gripei A(H1N1), nu trebuie sa pierdem din vedere pericolul gripei sezoniere.
In anumite cazuri, gripa sezoniera poate deveni foarte severa din cauza multiplicarii excesive a virusului in organism sau a unei suprainfectii cu bacterii precum Streptococcus pneumoniae, Stephylococcus aureus sau Haemophilus infuenzae. Cel mai frecvent, acestea determina infectii pulmonare severe (pneumonii), care pot fi fatale"
, avertizeaza Dr. Ion Viorel Alexandrescu, Directorul Centrului National pentru Gripa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii si specialist in cadrul Institutului "Ion Cantacuzino".


Oricine poate fi afectat de gripa

"Toata lumea este expusa la riscuri, dar cel mai mare risc il prezinta cei care traiesc, invata sau lucreaza in spatii aglomerate precum scoli, spitale, institutii publice si care folosesc des mijloacele de transport in comun", explica Dr. Ion Viorel Alexandrescu.

Gripa este mai severa la persoanele cu varsta peste 65 de ani si cele cu afectiuni cardiovasculare sau pulmonare.


Prevenirea gripei in randul copiilor joaca un rol foarte important. Copiii, in special scolarii, pot capata si transmite cu usurinta gripa, atat la alti copii cat si in randul adultilor sau persoanelor in varsta.


Ce protectie ne ofera vaccinul?


Vaccinul antigripal nu ofera o protectie totala impotriva virusului gripal, in randul adultilor protectia fiind de 90-95%, in randul copiilor de 68-80%, iar in cazul persoanelor trecute de varsta de 65 de ani de 72-75%, potrivit Dr. Alexandrescu. Desi protectia nu este de 100% si persoanele vaccinate se mai pot imbolnavi, medicii ne asigura ca acestea nu vor suferi complicatii.


Vaccinul impotriva gripei sezoniere nu da imunitate in cazul AH1N1

In ciuda zvonurilor vehiculate, vaccinul impotriva gripei sezoniere nu da imunitate in cazul AH1N1, a declarat Dr. Ion Viorel Alexandrescu. Iar, in cazul administrarii concomitente sau la intervale mici a vaccinului impotriva gripei sezoniere si a vaccinului impotriva gripei AH1N1, nu exista nicio contraindicatie, concluzioneaza specialistul.


Vaccinarea poate salva vieti

"Multi romani se gandesc ca nu este necesar sa dea bani pe vaccin, deoarece este posibil sa nu se imbolnaveasca.
Ceea ce nu realizam este insa ca, pe langa faptul ca incidenta infectiilor respiratorii este foarte mare, tratamentul de dupa contactarea gripei este de 3 pana la 5 ori mai scump decat o posibila investitie in preventia bolii"
, subliniaza Dan Nitu, divizia de vaccinuri a Grupului sanofi-aventis in Romania.

Se estimeaza ca peste 2,5 milioane de vieti sunt salvate anual la nivel mondial cu ajutorul vaccinurilor.


Ce este gripa?

Gripa este o infectie respiratorie acuta virala care afecteaza caile respiratorii. Exista foarte multe radacini de virusuri care se schimba de-a lungul timpului. In fiecare an, cercetatorii incearca sa descopere tipul virusului care va da nastere unei epidemii virale.

Simptomele specifice gripei sunt destul de diferite de semnele unei banale raceli, precum si de simptomele altor infectii respiratorii. De obicei, simptomele apar brusc si se dezvolta extrem de rapid: febra; frisoane; cefalee; dureri musculare si de articulatii; dureri de gat; lipsa apetitului; tuse seaca; stare generala alterata.

Gripa este mult mai serioasa decat o simpla raceala.
De obicei, cand ai gripa este nevoie sa stai 2-4 zile in pat, iar vindecarea completa survine in 3-4 saptamani.

Atentie!
Netratata corespunzator poate duce la complicatii grave, precum: bronsite, sinuzite, pneumonii dar si miocardite sau encefalite.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mircea pe 23 Oct 2009, 13:13
    publicitate

    Ar trebui sa adaugati si sigla firmei sanofi-aventis la articol ca sa fie reclama completa.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod