Nu lasa fumatul pasiv sa-ti afecteze sanatatea!

In fiecare an, in Europa, peste 19.000 de nefumatori mor din cauza fumatului pasiv. Chiar daca fumatul este teoretic interzis in majoritatea locurilor publice, este foarte greu pentru nefumatori sa gaseasca un loc in care sa nu fie agresati de fum.

Fumul de tigara contine peste 4.000 de substante, majoritatea toxice, iar 40 dintre ele sunt cancerigene si sunt inhalate atat de fumator cat si de persoanele din jur. Un nefumator al carui partener de viata fumeaza are cu 25% mai multe sanse de a dezvolta cancer pulmonar. Aceste persoane sunt expuse si altor boli, precum cele cardiovasculare.

Aerisirea camerei in care se fumeaza reduce mirosul de tutun, dar elimina doar partial substantele chimice degajate de fumul de tigara. Aerul dintr-o camera in care a fost un fumator ramane infestat mult timp dupa plecarea acestuia.

Majoritatea victimelor fumatului pasiv sunt intoxicate la domiciliu. Din punct de vedere profesional, angajatii din anumite sectoare de activitate, cum ar fi industria hoteliera sau cei care lucreaza in baruri si discoteci, sunt expusi in mod special fumatului pasiv.

Potrivit dr. Magdalena Ciobanu, specialist pneumolog in cadrul Institutului Marius Nasta, in raportul "Surgeon General's Report on effects of involuntary smoking" din 2006 se specifica faptul ca exista date stiintifice sugestive, dar nu suficiente pentru a conchide ca expunerea la fum de tigara a adultilor poate produce si:

  • cancerul mamar;
  • cresterea riscului de cancer de sinus nazal, la nefumatori;
  • cresterea riscului de accident vascular cerebral;
  • ateroscleroza;
  • susceptibilitatea mai mare de a dezvolta iritatie nazala, pentru persoanele cu alergie nazala sau istoric de boli respiratorii;
  • simptome respiratorii acute (tuse, respiratie grea, suierat, "apasare" toracica) la persoanele cu astm;
  • simptome respiratorii acute (tuse, respiratie grea, suierat, "apasare" toracica) la persoanele sanatoase;
  • simptome respiratorii cronice;
  • debutul astmului la adulti;
  • agravarea astmului;
  • riscul pentru bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC);
  • o scadere redusa a functiei respiratorii la populatia generala.


Cum afecteaza fumatul pasiv femeile insarcinate si copiii?

Chiar inainte de nastere, copilul poate fi victima a fumatului. Bineinteles, acest fapt devine concret daca mama fumeaza sau daca ea este nefumatoare, dar tatal fumator sau daca mama locuieste si frecventeaza un mediu de fumatori.
Efectele acestei expuneri la fumul de tigara se pot manifesta prin nastere premaura, malformatii si greutate anormal de mica la nastere.

Copiii nu sunt constienti de pericolul reprezentat de fumul de tigara si nu vor incerca sa se protejeze. Un copil care-si petrece 80% din timp intr-un loc inchis inhaland fum de tigara, se va obisnui cu fumul, iar mai tarziu va deveni dependent.

In cazul copiilor mici, expunerea la un mediu in care se fumeaza poate provoca infectii respiratorii, crize de astm sau poate chiar reprezenta un factor in sindromul de moarte subita a sugarului.


Potrivit specialistului, acelasi raport din 2006 precizeaza ca expunerea la fum de tigara a copilului, datorata parintilor care fumeaza, produce si:
  • boli ale tractului respirator inferior la sugar si copii, riscul fiind mai mare daca mama e fumatoare;
  • boli ale urechii medii la copii, inclusiv otite medii acute si recurente si otite medii seroase cronice;
  • tuse, expectoratie, wheezing, dispnee la copiii de varsta scolara;
  • debutul bolilor cu wheezing ("bronsite astmatiforme") la copiii mici;
  • diminuarea parametrilor ventilatori in timpul copilariei (expunerea la fum dupa nastere).


Stiai ca...

Riscul aparitiei unei boli cardiovasculare creste cu 25% in cazul persoanelor expuse fumatului pasiv.
Fumatul cauzeaza boli, in special cancer, dar stiai ca si fumatul pasiv cauzeaza numeroase boli cardiovasculare, cum ar fi cardiopatia ischemica sau accidentele vasculare cerebrale (AVC)?

85% din fumul de tigara este produs intre inhalatii
O tigara ce se consuma in apropierea ta reprezinta un adevarat pericol pentru ca 85% din fumul de tigara este produs intre inhalatii.
Mai mult, tigara lasata pe marginea scrumierei sau cea dintre degetele fumatorului arde la o temperatura scazuta, ceea ce face ca in aer sa fie eliberate substante si mai toxice decat cele inhalate sau exalate de catre fumator!

De 10 ori mai multi oameni mor din cauza fumatului pasiv la domiciliu decat al celui de la locul de munca.
Fumatul este reglementat in locurile publice si la locul de munca, dar nu si in viata personala. De aceea, fumatul pasiv ucide de 10 ori mai multe persoane la domiciliu decat la locul de munca. Toate grupele de varsta sunt afectate, atat parinti cat si copii.

S-a dovedit stiintific ca aerisirea camerei in care se fumeaza nu protejeaza impotriva pericolelor tutunului. Deci fiecare persoana devine in mod inconstient o victima a fumatului pasiv, expunandu-se astfel riscurilor aferente: astm, cancer, boli cardiovasculare, deces prematur etc.

Interzicerea fumatului in locurile publice permite reducerea cu 8% a numarului persoanelor ce sufera de cancer pulmonar si cu pana la 30% a frecventei noilor imbolnaviri de astm sau de bronsita cronica.
Din ianuarie 2004, in Irlanda, Norvegia, Italia, Malta, Suedia si Scotia, fumatul este interzis in toate locurile publice. Si functioneaza! De exemplu, 96% dintre irlandezi sunt de parere ca aceasta masura este una pozitiva, 85% dintre italieni ar refuza o anulare a legii impotriva fumatului, iar 500.000 dintre ei au renuntat la fumat in decurs de un an, militand astfel impotriva fumatului pasiv.
In prezent, Anglia, Tara Galilor, Irlanda de Nord, Belgia si Franta au si ele proiecte similare.


Campania "Help – pentru o viata fara tutun"

La 1 martie 2005, Comisia Europeana a lansat o imensa campanie media in scopul prevenirii consumului de tutun, incurajarii renuntarii la fumat si pentru a furniza informatii despre pericolele fumatului pasiv in toate cele 25 de state membre ale Uniunii Europene la acea vreme. La sfarsitul lunii mai s-a lansat cea de-a doua etapa a acestei campanii care se desfasoara in toate cele 27 de tari membre U.E. si care este una dintre cele mai importante initiative de sensibilizare asupra unui aspect din domeniul sanatatii organizata vreodata in lume.
 
Pe tot parcursul anului, campania HELP este prezenta cu evenimente de testare de monoxid de carbon organizate la cortul HELP, in toate statele membre. O camera video este permanent pusa la dispozitie pentru vizitatorii care doresc sa ofere semenilor ponturi video pentru a-i determina sa renunte la fumat. Daca vrei sa te lasi de fumat sau daca vrei sa obtii mai multe informatii cu privire la acest program poti accesa site-ul campaniei www.help-eu.com.