De exemplu, un studiu realizat in perioada 1999-2004 a relevat faptul ca minim 40 de milioane de americani sufera de cel putin 70 de diferite tulburari ale somnului si 60% dintre adulti au declarat ca au de cateva ori pe saptamana probleme cu somnul. Multe dintre aceste tulburari nu au fost diagnosticate sau tratate. In plus, peste 40% dintre adulti sufera de somnolenta severa de cateva ori pe luna, iar 20% dintre ei sustin ca li se intampla acest lucru de cateva ori pe saptamana. 69% dintre copii au parte de tulburari ale somnului de cateva ori pe saptamana.
Care sunt semnele somnolentei exesive?
Potrivit specialistilor iritabilitatea si proasta dispozitie sunt primele indicii ale faptului ca o persoana nu doarme destul. Daca o astfel de persoana nu doarme dupa primele simptome, exista riscul sa apara urmatoarele efecte: apatie, vorbire lenta, reactii lente la stimuli, memorie redusa si incapacitatea de a fi spontan sau de a face mai multe lucruri in acelasi timp. Daca persoana nu reuseste sa doarma, urmatoarea etapa va fi caracterizata de reprize scurte de somn (5-10 secunde) ce determina o putere de concentrare scazuta, motaieli in timpul unor activitati precum cititul sau condusul masinii, iar in cele din urma halucinatiile cu care debuteaza somnul de tip REM (rapid eye movement - miscare rapida a ochilor).
De cat somn avem nevoie?
Nevoia de somn variaza de la persoana la persoana. In general adultii sanatosi pot "functiona" in jur de 16 ore dupa 8 ore de somn. Dar unii oameni pot dormi numai 6 ore pe noapte fara a suferi de somnolenta. Altii nici nu-si pot deschide ochii daca nu au dormit 10 ore. Si contrar credintei, nevoia de somn nu scade odata cu varsta, dar capacitatea de a dormi de la 6 pana la 8 ore fara intrerupere scade.
Ce cauzeaza tulburarile somnului?
Psihologii si alti oameni de stiinta care au studiat cauzele problemelor legate de somn au ajuns la concluzia ca direct sau indirect, disfunctii ale urmatoarelor sisteme pot constitui principalele cauze:
- creierul si sistemul nervos;
- sistemul cordiovascular;
- metabolismul;
- sistemul imunitar.
Si conditiile nesanatoase de viata, tulburarile si afectiunile pot afecta somnul:
- somnolenta patologica;
- hipertensiunea si riscurile cardiovasculare crescute;
- tulburari emotionale (depresii);
- obezitatea, metabolismul dereglat si diabetul;
- abuzul de alcool si droguri.
Categoriile care sunt predispuse la lipsa somnului sunt in special persoanele care muncesc noaptea, soferii de camioane, parintii si adolescentii.