Gripa si epidemia de gripa

Odata cu sosirea anotimpului ploios si friguros, lumea are de luptat impotriva gripei. Izbucnirea gripei se numeste epidemie in momentul in care numarul cazurilor de gripa este foarte mare. Daca ai un sistem imunitar puternic si obisnuiesti sa mananci sanatos, te poti recupera complet daca ajungi sa intri in contact cu gripa. Exista, din pacate, multi oameni care dezvolta complicatii serioase - precum pneumonia - in cazul in care contacteaza gripa.
Cand esti in pericol sa dezvolti complicatii din cauza gripei?

  • Daca ai peste 65 de ani;
  • Daca ai o afectiune cronica pulmonara. De exemplu: emfizem pulmonar, bronsita cronica, fibroza chistica - fibroza pulmonara interstitiala, pneumoconioza, astmul care necesita tratamentul cu bronhodilatatoare etc.
  • Daca ai o afectiune cronica cardiovasculara. De exemplu: daca ai nevoie de medicatie pentru bolile cardiace ischemice (angina, atacuri de inima etc.), boli cardiace congenitale, preinfarct, hipertensiune, hipotensiune etc.
  • Daca ai o afectiune cronica renala. De exemplu: sindromul nefrotic, colica renala, daca ai facut un transplant de rinichi etc.
  • Daca ai un diabet care trebuie controlat prin insulina si alte medicamente.
  • Daca ai un sistem imunitar care cedeaza foarte usor in fata bolilor, neopunand rezistenta.

Scolile sunt un loc comun pentru transmiterea infectiilor respiratorii acute virale.

Familiile care au copii la scoala prezinta un risc mai ridicat de contactare a gripei decat alte familii.


Este foarte important ca, in momentul in care sunt gripati, copiii de pana la 12 ani sa nu ia asprina - aceasta este asociata cu sindromul Reye - afectiune rar intalnita, care apare in copilarie si are tendinta de a urma unor infectii virale acute.

Persoanele care sunt alergice la oua trebuie sa evite efectuarea acestui vaccin antigripal.

Astmaticii si cei care dezvolta alergii de la oua trebuie sa consulte medicul pentru a afla daca isi pot face vaccinul.


Imunizare pentru prevenirea gripei

Oamenii care se regasesc intr-una din categoriile enumerate mai sus ar trebui sa-si faca in fiecare toamna vaccinul antigripal.

Procedand astfel, va protejati intreg organismul fata de virusurile gripale pe o perioada de aproape de un an.

Daca esti sanatos si ai o varsta mai mica de 65 de ani, nu trebuie sa-ti faci in mod obligatoriu vaccinul antigripal, mai ales daca nu esti predispus dezvoltarii complicatiilor in urma contactarii gripei.



Efectele adverse?

Multi oameni sunt de parere ca vaccinul antigripal produce simptome caracteristice gripei. Vaccinul este facut din tulpini de virusi inactivi si nu produce gripa. Eventual pot aparea dureri de brat dupa ce iti faci injectia.

Nu exista nici un fel de virus activ in vaccinul antigripal, astfel ca poti sta linistit - nu poti face gripa de la vaccin. Numai cativa oameni care isi fac vaccinul prezinta febra, usoare dureri musculare, dar acest lucru nu inseamna ca au gripa; gripa are simptome mult mai severe. Cei mai multi, in afara unei dureri in brat produsa de injectie, nu mai prezinta alte simptome.

De la efectuarea vaccinului antigripal dureaza doua saptamani pana cand acesta asigura imunitatea completa, asa ca este posibil ca in acest interval persoanele recent vaccinate sa intre in contact cu gripa.
Persoanele in cauza pot gandi gresit ca gripa cu care se confrunta este o consecinta a vaccinului facut.

De asemenea mai exista posibilitatea ca persoana care opteaza pentru vaccin sa fi fost expusa deja gripei sau unei raceli comune, aflandu-se in perioada de incubatie a bolii. Virusurile racelilor au o activitate pronuntata mai ales in timpul toamnei; ele coincid cu perioada in care se fac vaccinurile antigripale.

In lipsa unui vaccin antigripal, singurul fel prin care iti poti asigura imunitatea impotriva gripei se rezuma la izolare - evitarea de a intra in contact cu oamenii bolnavi.


Trebuie repetate anual vaccinurile antigripale?

Intradevar, vaccinurile antigripale trebuie facute anual. Protectia unui vaccin nu dureaza decat un singur sezon. Virusurile gripale sunt intr-o continua transformare.
Este important de specificat faptul ca vaccinul antigripal nu asigura protectie completa in fata gripei. El reduce severitatea gripei in cazul in care intri in contact cu gripa.

Articol scris in colaborare cu Elena Oprea,  medic specialist medicina generala pediatrie

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • rizea elena pe 11 Dec 2007, 21:43
    Reactii adverse foarte rare?

    Dupa efectuarea vaccinului antigripal (vaxigrip) este posibil sa apara, la 14 zile, polinevrita?

    0
    0

  • irimia carmen pe 8 Apr 2007, 09:27

    am racit cu vaccinul romanesc.Am facut chiar pneumonie.Am stat izolata o sapt.la pat.Nu stiu ce sa cred.Si am toate condiitiile.Am luat-o!

    0
    0

  • mariana2005_ pe 19 Ian 2006, 17:49
    gripa la copii

    e interesant si binevenit acest articol

    0
    0

  • elena pe 19 Ian 2006, 17:49

    am gasit in articol informatii pe care nu le stiam despre vaccin este interesant si bine venit

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod