"Este uimitor cat de putin informati suntem cu privire la un obicei pe care il deprindem cu atat de mare usurinta!", atrage atentia dr. Magdalena Ciobanu de la Institutul de Penumologie "Marius Nasta". Daca cercetam in profunzime vom descoperi ca tutunul afecteaza sistemul cardiovascular, determina aparitia a diferite forme de cancer sau conduce la imbatranirea prematura a pielii.
Fumatul si impactul asupra vietii sexuale
Disfunctia erectila presupune incapacitatea repetata de a avea sau de a mentine erectia, la care ne referim atunci cand vorbim despre impotenta. Cea mai frecventa cauza a disfunctiei erectile este reprezentata de problemele vasculare: ateroscleroza si hipertensiunea arteriala, afectiuni agravate de tutun.
"Desi legatura dintre fumat si unele probleme de sanatate precum cancerul de plamani si cataracta au devenit un lucru cunoscut de mai toata lumea, influenta negativa a tutunului asupra potentei a fost cumva trecuta cu vederea, mai ales din cauza faptului ca nu iti doresti sa afle toata lumea ca te confrunti cu aceasta problema", a declarat dr. Magdalena Ciobanu.
Numeroasele studii efectuate pana in prezent demonstreaza clar ca tutunul afecteaza potenta masculina, "dovada ca in tari precum Thailanda, Canada, Brazilia si in UE, pe pachetele de tigari este tiparita o imagine sugestiva", a mai adaugat specialista.
Cum te afecteaza nicotica?
In cazul barbatilor, infertilitatea este cauzata de efectele nicotinei asupra aparatului circulator, determinand pe langa impotenta si reducerea volumului de ejaculare si micsorarea numarului de spermatozoizi ejaculati.
Nicotina provoaca micsorarea diametrului vaselor de sange, deci si pe cele de la nivelul penisului. De asemenea, aceasta afecteaza valvele din peretii venelor care mentin sangele la nivelul penisului, asigurand persistenta erectiei. In consecinta, sub influenta tutunul chiar daca se produce erectia, aceasta dureaza mai putin.
Distrugerea arterelor si a venelor care vascularizeaza penisul este doar o manifestare a degradarii sistemului circulator, deoarece hipertensivii, bolnavii de inima sau arterita care fumeaza pot suferi de impotenta totala.
"Nu fumez mult, deci nu are cum sa ma afecteze"
Pentru aparitia acestor evenimente nu este necesar ca persoana sa fumeze mult. "Dupa doar doua tigari, diametrul arterei peniene, responsabila de irigarea penisului cu sange, se ingusteaza aproape pana la a se inchide total".
"Acesta nu este singurul mecanism, unele substante din fumul de tigara contribuie la procesul dinamic in timpul caruia lipidele se acumuleaza pe peretii arterelor, ingreunand sau chiar impiedicand circulatia sangelui, proces ce determina instalarea aterosclerozei si, consecutiv, aparitia hipertensiunii arteriale", sustine dr. Magdalena Ciobanu.
Fumatul creste riscul impotentei cu 50%
Deci, fumatul contribuie la aparitia unor afectiuni cronice care afecteaza circulatia sangelui, inclusiv cea de la nivelul penisului. In acest context, fumatul poate fi considerat un dusman al capacitatii erectile normale.
Studii realizate de Action on Smoking and Health (ASH) si British Medical Association (BMA) arata ca fumatul creste riscul impotentei cu 50%, risc care poate fi chiar mai mare in cazul asocierii fumatului cu stresul.
Afecteaza calitatea spermei
"O alta veste proasta pentru tinerii consumatori de tutun este ca fumatul afecteaza calitatea spermei; barbatii care fumeaza au un numar mai mic de spermatozoizi decat cei care nu fumeaza, si o proportie mai mare de spermatozoizi cu malformatii, inclusiv ale ADN-ului", a adaugat dr. Ciobanu.
Este demonstrat faptul ca barbatii, mari fumatori si trecuti de varsta de 45 de ani, prezinta scaderi ale libidoului si potentei sexuale, infertilitate si reduceri ale numarului de spermatozoizi si motilitatii acestora. "Daca se asociaza cu hipertensiunea si bolile cardiace, riscul de impotenta completa creste considerabil", a mai adaugat dr. Magdalena Ciobanu.
Sfatul specialistului: "Fumatul nu este chiar o joaca. Oare nu este mai bine sa ne gandim precum Joab J. Dick si Lee H. Monk in a lor brosura "101 motive pentru care sunt bucuros ca m-am lasat de tigari" in care subliniaza ca masa si sexul sunt doua dintre motivele fundamentale, deoarece nu mai trebuie sa se grabeasca sau sa termine prea repede, a conchis dr. Magdalena Ciobanu de la Institutul de Penumologie "Marius Nasta".
De ce sa renunti la tigari?
Femei:
1. Infertilitatea este mai des intalnita la fumatoare;
2. Creste riscul aparitiei disfunctiilor menstruale;
3. Grabeste menopauza (chiar cu 2 ani);
4. Creste riscul aparitiei infertilitatii cauzate de disfunctiile cervicale si tubare;
5. Posibila legatura cu esuarea inseminarii si pierderea sarcinii;
6. Scade sansele de reusita a fertilizarii in vitro (IFV);
7. Creste riscul aparitiei unei sarcini ectopice tubare.
Barbati:
1. Creste riscul aparitiei afectiunilor cromozomiale care cauzeaza anormalitati genetice la fat;
2. Creste riscul aparitiei afectiunilor cromozomiale care duce la cresterea numarului de avorturi;
3. Creste riscul aparitiei disfunctiilor erectile (impotenta).
Articole utile
Tutunul - ucigasul nevazut
Tigarile iti afecteaza sarcina!
Ce presupune dependenta de tutun?
Remedii naturiste care iti taie pofta de tutun
Cum ne afecteaza fumatul pasiv?
6 sfaturi pentru dieta ex-fumatori
© Copyright:
Fumatul creste riscul impotentei cu 50%
In Romania, prevalenta disfunctiilor erectile este de 25%, ceea ce inseamna ca unul din patru barbati sufera de impotenta. In general despre fumat se stie ca ingalbeneste unghiile si dintii, cauzeaza un miros neplacut al respiratiei si determina caderea parului. Totusi putine sunt persoanele care tin cont de faptul ca fumatul poate afecta si viata sexuala, fiind o cauza majora care duce la aparitia disfunctiilor erectile.
Comentarii (2)
Si eu fumez de aproape doi ani si dupa ce am citit acest mail de la dvs ma gandesc foarte serios sa renunt la acest viciu prostesc.
Foarte bun articolul, inca un motiv in plus, de a ne lasa de fumat si a ne bucura din plin de placerile vietii. Unde mai pui, ca am putea fi scutiti de atatea neplaceri prin nasterea unor copii cu malformatii care ar aduce suferinta noua ca parinti, cat si lor. Merita sa reflectam mai mult atunci cand ne aprindem o tigara.
Posteaza comentariu