In ce consta digestia?
Digestia consta in transformarile fizico-chimice la care sunt supuse alimentele in aparatul digestiv si prin intermediul carora substantele nutritive sunt asimilate de catre organism. Digestia incepe inca din gura prin amestecare alimentelor cu saliva care asigura alunecarea bolului alimentar prin esofag in stomac.
Pentru a facilita procesul digestiv este recomandat:
- sa mesteci alimentele un timp indelungat;
- sa nu mananci in exces; aceeasi recomandare este valabila si in cazul bauturilor de orice fel;
- sa incerci sa mananci la ore fixe, in masura in care este posibil;
- sa nu citesti si sa nu te uiti la televizor in timp ce mananci. Aceasta actvitate iti distrage mintea si corpul de la ceea ce este cu adevarat important in momentele respective: digestia;
- dupa ce ai mancat, este recomandat sa nu faci miscari bruste sau exercitii fizice dificile. Eventual te poti plimba putin, dar in niciun caz nu alerga.
Cum afecteaza tutunul digestia?
Tutunul inrautateste digestia. Irita mucoasa gastrica si poate favoriza declansarea indigestiei.
"Aparatul digestiv incepe de la laringe pana la rect si atunci cand o persoana fumeaza mult, toxinele ajung in toate celulele organismului nostru", avertizeaza consultantul in nutritie. "Acelei persoane in timp ii scade pofta de mancare, culoarea pielii se modifica, ii scade puterea musculara, chiar si sistemul nervos este afectat, are o irascibilitate crescuta", adauga acesta.
De aceea, potrivit specialistului, solutia cea mai eficienta de a avea un aparat digestiv sanatos este de a detoxifia acest aparat, adica de a avea grija de fiecare celula in parte si de a elimina constient tigarile. Dupa cercetarile efectuate de catre specialistii in domeniu, toate persoanele care fumeaza traiesc mai putin si riscul de a-si dezechilibra organismul, inclusiv digestia, este foarte mare.
Foarte multe persoane au gresita impresie ca fumatul le ajuta sa slabeasca. In realitate insa, tutunul creste doar riscul afectiunilor cardiovasculare favorizate de obezitate. Singura metoda de a slabi este de a avea o alimentatie sanatoasa si echilibrata.
Tutunul - inamicul stomacului
In cazul gastritei si ulcerului, tutunul joaca un rol extrem de important. Ulcerul gastroduodenal, de exemplu, este de doua ori mai intalnit la fumatori decat la nefumatori. De aceea, cand se descopera aceste afectiuni se recomanda renuntarea la tigari cat mai repede posibil. Cercetarile arata ca durerea ulceroasa este mult mai puternica la fumatori fata de persoanele care nu au acest viciu. Nicotina produce inhibitia secretiei pancreatice alcaline care tamponeaza aciditatea continutului gastric ajuns in duoden.
Tutunul amplifica arsurile la stomac. Acestea apar atunci cand sfincterul esofagian inferior (valva care desparte esofagul de stomac) se relaxeaza, permitand substantelor acide din stomac sa se relaxeze in esofag. Componentele toxice din tutun contribuie la aceasta relaxare a sfincterului esofagian inferior.
De asemenea, fumatul scade absorbtia multor vitamine (vitamina C, acid folic), magneziului, calciului. Asocierea fumatului cu alimentatia in exces creste riscul afectiunilor cardiovasculare. "Chiar si la o persoana care fumeaza pana la cinci tigari, in timp sistemele, mai ales sistemul cardiovascular, ii sunt afectate", avertizeaza dr. Lulusa.
Comentarii (2)
Unii dintre noi ar trebui sa ne lasam de fumat pentru ca fumatul nu face nimic bun.Deci aveti grija si pe cat puteti nu incercati sa fumati!TUTUNUL DAUNEAZA GRAV SANATATII!!!!!!!
Unii dintre noi ar trebui sa ne lasam de fumat pentru ca fumatul nu face nimic bun.Deci aveti grija si pe cat puteti nu incercati sa fumati!TUTUNUL DAUNEAZA GRAV SANATATII!!!!!!!
Posteaza comentariu