De ce sa consumam probiotice iarna?

Iarna ne expune la infectii virale sau bacteriene, iar consumul de antibiotice creste. O flora intestinala echilibrata mareste rezistenta la imbolnaviri si minimizeaza consecintele antibioterapiei. Consumul iaurturilor probiotice este cea mai eficienta metoda pentru a mentine o flora intestinala normala.

Iarna ne expune la infectii virale sau bacteriene, iar consumul de antibiotice creste. O flora intestinala echilibrata mareste rezistenta la imbolnaviri si minimizeaza consecintele antibioterapiei. Consumul iaurturilor probiotice este cea mai eficienta metoda pentru a mentine o flora intestinala normala.


"In timpul iernii, zilnic trebuie consumate probiotice", ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. "Iaurturile probiotice, cum sunt cele care contin tulpina L Casei Imunitass, ne ajuta sa ne intarim sistemul imunitar si sa facem fata mai bine agentilor patogeni care ne asalteaza in sezonul rece. Consumul zilnic ne ajuta sa reducem frecventa imbolnavirilor si sa ne vindecam mai rapid", adauga specialistul.


Echilibrul florei intestinale, marele secret la indemana fiecaruia


Din Antichitate, pentru popoarele Asiei, laptele fermentat reprezenta sanatate, putere si tinerete.
Regelui Francisc I i se recomanda lapte fermentat pentru problemele intestinale de catre un doctor din Constantinopol.

In secolul XXI oamenii au facut schimbari negative in stilul lor de viata:

  • sunt mereu supusi stresului;
  • au devenit sedentari;
  • consuma substante toxice (tutun si alcool);
  • fac abuz de medicamente;
  • mananca prea gras, prea sarat, prea dulce si prea sarac in fibre, antioxidanti si vitamine.

In prezent ne confruntam cu o "incompatibilitate" intre stilul de viata actual si flora microbiana sanogena. Astfel, s-a redus atat calitativ cat si cantitativ flora microbiana sanogena la cei cu dieta "moderna" in comparatie cu cei cu dieta "rurala". "De aceea, ar trebui sa readucem in actualitate alimentele traditionale. Totusi, pentru ca acestea sa fie benefice pentru sanatatea noastra, trebui sa facem mai multe schimbari in stilul de viata, ca de exemplu sa reincepem sa facem miscare si sa nu mai petrecem atat de mult timp in fata calculatorului sau a televizorului", recomanda specialistul.



Ce sunt probioticele?

De-a lungul timpului, s-au formulat mai multe definitii ale probioticelor. Astfel:

  • in 1974, R. B. Parker le denumea "organisme si substante care contribuie la echilibrul microbial intestinal";
  • in 1989, R. Fuller le definea ca fiind "un supliment alimentar microbian viu care influenteaza in mod benefic gazda, imbunatatind echilibrul microbial intestinal al acestuia";
  • in 2002, Organizatia Alimentelor si Agriculturii din cadrul Natiunilor Unite (FAO) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au formulat urmatoarea definitie: "microorganisme vii, care atunci cand sunt administrate in cantitati adecvate, confera gazdei beneficii din punct de vedere al sanatatii".

Cercetarile asupra probioticelor s-au dezvoltat in timp. In 1907, Metchnikoff stabileste ca substratul nutritiv influenteaza structura florei si ca imbunatatirea calitatii microflorei coloniene se poate realiza prin consumul regulat de iaurt Observatia a fost facuta pe longevivii bulgari.
In 1917, Prof. Alfred Nissle izoleaza o tulpina nepatogena de Escherichia coli din scaunul unui soldat din primul razboi mondial (acesta nedezvoltand enterocolita in timpul unui puseu de shigeloza), iar in 1930 Dr. Minoru (Japonia) izoleaza Lactobacilius.

Probioticele actioneaza la nivelul:

  • metabolismului - favorizeaza absorbtia, reducerea colesterolului si detoxifierea;
  • sistemului imunitar - favorizeaza cresterea activitatii imunitare, au efect antialergic, de bariera si anticancerigen;
  • intestinului - regleaza tranzitul intestinal, asigura echilibrul ecologic si au efect antiinflamator.


Surse de probiotice

Probioticele au efect profilactic si curativ. Iata cateva surse:

  • iaurt, chefir;
  • formule de lapte;
  • ceapa, usturoi,
  • ovaz;
  • leguminoase (fasole, linte);
  • banana;
  • avocado;
  • fragi;
  • afine;
  • anghinare;
  • muraturi;
  • suplimente nutritive.


Caracteristicile alimentelor probiotice stabilite de OMS si FAO


  • Trebuie sa fie prezente sub forma de bacterii vii, in cantitati mari, de ordinul 108 ufc/ml viabile pana la termenul de expirare al produsului;
  • Trebuie sa reziste la actiunea sucului gastric si a sarurilor biliare;
  • Trebuie sa confere un beneficiu de sanatate gazdei;
  • Sa fie sigure: sa nu se multiplice in intestin, sa fie sensibile la antibioterapie.

Produsele lactate pasteurizate dupa fermentare nu sunt probiotice.

De retinut: un stil de viata sanatos - alimentatia echilibrata, odihna, miscarea, imbracamintea adecvata si respectarea regulilor de igiena, impreuna cu probioticele te ajuta sa treci iarna cu bine.