De ce merita sa mananci bio

Daca pana mai ieri, produsele ecologice erau “arestate” in magazinele specializate, azi sunt peste tot. Si in supermarket, si in piete.

Daca pana mai ieri, produsele ecologice erau “arestate” in magazinele specializate, azi sunt peste tot. Si in supermarket, si in piete. Produsele ecologice sunt cele care au crescut in medii fara pesticide, ingrasaminte chimice si aditivi. Sunt produse naturale din punct de vedere genetic. Uniunea Europeana a stabilit o suma de reguli care trebuie indeplinite de producatori, pentru ca produsele lor sa capate titlul de noblete – "produs ecologic".
Dincolo de faptul ca este la moda sa fii eco, ca este in voga sa cumperi alimente eco, se pun cateva intrebari. Merita sa cumperi produse eco? Este justificat pretul lor?
 

Sapte argumente fundamentale

 
Jacques-Pascal Cusin, specialist in nutritia alternativa, autor al cartii “Lovitura Bio”, a analizat toate aspectele alimentatiei rezultate din agricultura si zootehnia bio. Iata argumentele lui:

Natural. Un aliment bio este cel crescut fara aport de substante chimice.
Ingrasamintele folosite sunt tot naturale, rezultate din produse care la randul lor au trait si s-au dezvoltat fara chimicale ori alte preparate de sinteza. Animalele din zootehnia bio cresc natural, in spatii deschise, sunt hranite cu hrana bio, fara antibiotice sau medicamente de sinteza. Adevarata cultura bio este obtinuta in al treilea an de cultura consecutiv, pe un teren care nu mai este fertilizat chimic. Asta-i regula. Timp de doi ani, pamantul respectiv este lasat liber, ploii, vantului si soarelui, pentru a se curata prin ciclurile naturale ale naturii. Beneficiile sunt evidente si pentru mediu si pentru regiunea unde exista suprafete de teren eco, dar mai ales pentru cei care se pot bucura de roadele agriculturii eco.
In plus, produsele eco sunt naturale din punct de vedere genetic, deci reprezinta o cale prin care tendinta folosirii organismelor modificate genetic (OMG) este blocata. OMG sunt periculoase in egala masura si pentru om, si pentru natura.

Mai putin poluat. Logic, eliminarea pesticidelor rupe un cerc vicios. Daca nu mai folosim pesticide, nu mai trebuie create si daca nu mai sunt produse, se reduce cantitatea de CO2 eliminata in atmosfera de procesul tehnologic (extrem de poluant). Institutul european de agricultura a confirmat, in urma unor studii care au durat vreme de cinci ani, ca legumele, fructele si cerealele rezultate din culturile bio sunt cu 15 % mai bogate in substante nutritive fata de cele produse industrial, iar gustul lor este mult mai bun.

Supraveghere. Titlul de “produs bio” este un fel de titlu de noblete.
Produsele sunt sever si permanent verificate, ceea ce reprezinta o garantie suplimentara a calitatii acestora. Produsele din agricultura bio au cu 25 mai multe filtre si controale decat cele rezultate din productia normala. Se poate spune ca un produs eco este in proportie de 95% curat, in comparatie cu unul industrial.