Dincolo de faptul ca este la moda sa fii eco, ca este in voga sa cumperi alimente eco, se pun cateva intrebari. Merita sa cumperi produse eco? Este justificat pretul lor?
Sapte argumente fundamentale
Jacques-Pascal Cusin, specialist in nutritia alternativa, autor al cartii “Lovitura Bio”, a analizat toate aspectele alimentatiei rezultate din agricultura si zootehnia bio. Iata argumentele lui:
Natural. Un aliment bio este cel crescut fara aport de substante chimice. Ingrasamintele folosite sunt tot naturale, rezultate din produse care la randul lor au trait si s-au dezvoltat fara chimicale ori alte preparate de sinteza. Animalele din zootehnia bio cresc natural, in spatii deschise, sunt hranite cu hrana bio, fara antibiotice sau medicamente de sinteza. Adevarata cultura bio este obtinuta in al treilea an de cultura consecutiv, pe un teren care nu mai este fertilizat chimic. Asta-i regula. Timp de doi ani, pamantul respectiv este lasat liber, ploii, vantului si soarelui, pentru a se curata prin ciclurile naturale ale naturii. Beneficiile sunt evidente si pentru mediu si pentru regiunea unde exista suprafete de teren eco, dar mai ales pentru cei care se pot bucura de roadele agriculturii eco. In plus, produsele eco sunt naturale din punct de vedere genetic, deci reprezinta o cale prin care tendinta folosirii organismelor modificate genetic (OMG) este blocata. OMG sunt periculoase in egala masura si pentru om, si pentru natura.
Mai putin poluat. Logic, eliminarea pesticidelor rupe un cerc vicios. Daca nu mai folosim pesticide, nu mai trebuie create si daca nu mai sunt produse, se reduce cantitatea de CO2 eliminata in atmosfera de procesul tehnologic (extrem de poluant). Institutul european de agricultura a confirmat, in urma unor studii care au durat vreme de cinci ani, ca legumele, fructele si cerealele rezultate din culturile bio sunt cu 15 % mai bogate in substante nutritive fata de cele produse industrial, iar gustul lor este mult mai bun.
Supraveghere. Titlul de “produs bio” este un fel de titlu de noblete. Produsele sunt sever si permanent verificate, ceea ce reprezinta o garantie suplimentara a calitatii acestora. Produsele din agricultura bio au cu 25 mai multe filtre si controale decat cele rezultate din productia normala. Se poate spune ca un produs eco este in proportie de 95% curat, in comparatie cu unul industrial.
Comentarii (7)
as vrea sa-i transmit cocobelei ca parintii mei locuiesc la tara si, asa "tarani" cum sunt ei, sunt de 10 ori mai curati decat multi dintre cei care locuiesc la oras. Si in plus, produc la scara mica, in sere, fara sa stropeasca culturile.
taranii nu au nici cele mai elementare reguli de igiena...deci ce mancam?
Eu sunt pentru a nu cumpara orice iti pica in mana, fara sa sti un pic de unde provine sau ce ingrediente au fost folosite la prelucrare, dar pana la a spune ca e ceva BIO e cale lunga. Eu nu cred ca exista BIO100%, pentru mine e un fel de trend. Si mie imi plac fructele si legumele de la piata. Sunt mai gustoase si stiu/ sper ca nu au fost fortate sa creasca. DAR, sunt stropite cu te miri ce. Chiar si taranii stropesc recolta, nu au cum sa produca altfel. Daunatori de cultura exista si nu s-a inventat ceva BIO :) mai bun decat insecticidul, inca. Poate ei folosesc ingrasamant natural, dar folosesc si pesticide. In concluzie, aceasta definite poate fi doar partial adevarata sau deloc: "Produsele ecologice sunt cele care au crescut in medii fara pesticide, ingrasaminte chimice si aditivi. Sunt produse naturale din punct de vedere genetic. Uniunea Europeana a stabilit o suma de reguli care trebuie indeplinite de producatori, pentru ca produsele lor sa capate titlul de noblete – "produs ecologic" Asa ca produsele bio nu-si justifica pretul de 3 ori mai mare, in magazine. In piete produsele MAI BIO au preturi mai mici defapt.
nu sunt 100% bio ,poate nici jumate,si unde mai pui si pretul mare cu care se vand. parvenitilor le plac si se lauda ca mananca bio.
si ce anume iti garanteaza ca sunt 100% eco/bio?
DA SUNT DE ACORD.Fata de comentariul precedent intradevar este poluare dar...daca stai sa cantaresti lucrurile si iti cumperi din piata de la tarani branza, lapte oua, legume, fructe tot mai reduci din poluanti(aditivi) pe care ii introduci zilnic in organism.Adica te mai uti si la ce mananci.Cat despre ca suntem mai bolnavi decat generatia anterioara este ca se manaca haotic , lipsa miscare, si nu ne mai educam cu o atitudine pozitiva asupra vietii.In concluzie tot de noi depinde si sa nu ne mai "rsafatam" in critici.SUCCES.
HAI SA FIM SERIOSI !!! TOTI SA FUGIM DUPA BIO !! DE AIA ATITA CANCER PESTE TOT IN LUME !! BUNICII NOSTRII CARE AU CRESCUT GREU SI MAJORITATEA IN SARACIE SI MIZERIE , NU PREA AU AUZIT DE ATITEA BOLI CITE AUZIM NOI ASTAZI !! ATMOSFERA E IMBACSITA CU TOATE CHIMICALELE DIN LUME, APOI RADIATIILE SOLARE, ASA CA CE BIO, ?? MAI ASTEPTAM?? DE UNDE ?
Posteaza comentariu