De indata ce florile incep sa infloreasca si polenul lor este purtat de vant, simptomele familiare ale alergiilor incep, de asemenea, sa se raspandeasca. Primavara, principalul alergen este reprezentat de polen, cu toate ca praful, firele de par de animal, precum si sporii din interiorul locuintelor pot cauza probleme respiratorii.
Precum toate alergiile, febra de fan apare in urma reactiei organismului in fata unei substante benigne. Sistemul imunitar produce imunoglobuline; acestea intra in contact cu alergenele in scopul de a le distruge; respectivele alergene sunt identificate pe nedrept ca antigene periculoase.
Exista mai multe tratamente valabile pentru alergiile nazale sezonale: antihistaminicele orale sau nazale si medicamentele antiinflamatorii.
Primul pas in tratarea alergiilor consta in efectuarea testului de piele pentru confirmarea sau infirmarea ipoteticei alergii.
Daca alergia se dovedeste a fi reala trebuie luate masuri de precautie pentru a evita venirea in contact cu respectivul alergen; lucru destul de dificil, daca alergenul este reprezentat de polen sau praf.
Inchiderea ferestrelor si pornirea aerului conditionat poate ajuta in cazul acestor alergii. O alta tactica presupune evitarea activitatilor in afara locuintei, mai ales in perioada in care particulele de polen se gasesc din belsug in aer; hainele spalate nu trebuie intinse afara, mai ales daca balconul nu este inchis.
Daca este necesar sa iesi totusi afara cel mai bine ar fi sa-ti faci un dus imediat ce te-ai reintors acasa pentru a indeparta eventualele particule agatate de lucrurile de imbracaminte. De asemenea, este bine sa-ti speli si hainele pentru a indeparta potentialul polen ce a ramas prins pe lucruri.
Arta evitarii polenului nu este, desigur, unica optiune. Se pot utiliza mai multe tipuri de medicatie orala sau nazala pentru a controla alergiile. Combinatia potrivita depinde de gradul de severitate pe care il au simptomele alergiei, tinandu-se cont si daca pacientii prezinta efecte adverse in urma administrarii medicamentelor recomandate de medic.
In anumite cazuri, medicul decide daca administreaza sau nu doze mici si progresiv crescatoare de alergen; procedand astfel este favorizata formarea anticorpilor care vor reduce reactiile alergice.
Antihistaminicele pot reduce reactiile alergice ca febra de fan, prurit si urticarie. Unul din efectele secundare este reprezentat de aparitia unei stari de somnolenta si de moleseala; alte efecte secundare includ gura uscata, constipatie, iar in cazul copiilor este posibil sa apara stari de irascibilitate si agitatie.
Antihistaminicele orale pot anula stranuturile si simptomele ochilor iritati, dar calmeaza intr-o mica masura congestiile nazale, motiv pentru care acestor medicamente le sunt asociate si niste decongestivi. Decongestivii aplicati local sub forma de spray sau picaturi nazale actioneaza asupra circulatiei sangelui in organism; posibilele efecte secundare privesc marirea presiunii sangelui si starea de agitatie.
Dictionar de termeni
(Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro)
- antihistaminic - medicament care se opune actiunii unei substante naturale a organismului, histamina (care declanseaza efectele alergiei si creste secretia gastrica).
- histamina - joaca un rol de mediator chimic in mai multe fenomene; cresterea secretiei gastrice; transmiterea mesajelor nervoase in creier, vasodilatatia, alergia.
- prurit - senzatie particulara la nivelul pielii sau/si al mucoaselor, care provoaca dorinta de a se scarpina; sinonim - mancarime.
- urticarie - boala dermatologica ce este caracterizata prin aparitia de placi rosii in relief, adesea foarte pruriginoase.
Comentarii (1)
Draga Eva,va multumesc pt. tot ajutorul dumneavoastra,de cand v-am gasit va citesc in continoare,imi place foarte mult incat nu m-am putut abtine si am recomandat acest site si unei prietene care dupa ce v-a studiat cam vreo 10 minute mi-a multumit pt.intentia care am avut-o de ai trimite acest site .Imi place la nebunie,va iubesc,sunteti ajutorul meu!
Posteaza comentariu