O alimentație dezechilibrată poate fi un factor care declanșează sau agravează anumite boli inflamatorii. Din fericire, este posibil să previi sau să reduci inflamația și cu ajutorul unei diete specifice.
Ce sunt maladiile inflamatorii
Bolile inflamatorii sunt cauzate de o disfuncție a sistemului imunitar și pot afecta toate organele și țesuturile corpului, inclusiv pielea, articulațiile, creierul, sistemul digestiv. Bolile inflamatorii sunt numeroase.
Ce legături există între dietă și inflamație
Starea inflamatorie din organism poate fi legată de dezechilibre metabolice și nutriționale, cum ar fi:
stresul oxidativ, care se caracterizează printr-o producție excesivă de radicali liberi, legată de mai mulți factori (exerciții fizice practicate excesiv, poluare, fumat, consum de alcool, infecții etc.);
un dezechilibru acido-bazic, care apare atunci când pH-ul corpului nostru este prea ridicat sau prea scăzut. Un pH normal ar trebui să fie în jur de 7;
un dezechilibru al microbiotei;
un raport ridicat Omega 6 / Omega 3. Aceștia sunt acizi grași esențiali pentru buna funcționare a organismului. Pe de altă parte, dacă sunt consumate în exces, alimentele care conțin Omega 6 favorizează inflamația. În schimb, acizii Omega 3 sunt cunoscuți pentru proprietățile lor antiinflamatoare. Prin urmare, este important să se echilibreze cantitățile prin bune obiceiuri alimentare, mai ales că acești acizi grași nu sunt sintetizați de organism;
un exces de grăsimi și zaharuri. Mai multe studii au arătat, de asemenea, că excesul de grăsimi și zaharuri simple, precum și cel de alimente rafinate pot contribui la starea inflamatorie cronică. Citește continuarea pe kudika.ro!