Cum ne afecteaza fumatul pasiv?

In prezent, la nivel mondial peste 85% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt provocate de fumul de tigara, insa 10-15% dintre persoanele cu cancer la plamani nu au fumat niciodata. Despre riscul la care sunt expusi nefumatorii am discutat cu dr. Magdalena Ciobanu, specialist pneumolog la Institutul Marius Nasta.
Specialistii considera ca in randul nefumatorilor expunerea la anumite substante cancerigene, transmiterea genetica si fumatul pasiv pot favoriza aparitia cancerului pulmonar.

Un grup de cercetatori condus de dr. Michael J. Thun a analizat rezultatele altor 13 studii din America de Nord, Europa si Asia. Aceste cercetari au durat aproximativ 40 de ani si au implicat peste 2 milioane de oameni. Rezultatele arata ca tumorile la plamani in cazul nefumatorilor au "un profil molecular diferit si raspund mai bine terapiilor standard, in comparatie cu tumorile fumatorilor".

Pentru a afla mai multe despre fumatul pasiv si modul in care sunt afectate persoane expuse am stat de vorba cu dr. Magdalena Ciobanu, specialist pneumolog la Institutul Mariu Nasta. "In 2006 a fost prezentat raportul Surgeon General's Report on effects of involuntary smoking, unde sunt analizate rezultatele studiilor realizate asupra consecintelor inhalarii involuntare a fumului de tigara - fumatul involuntar. Este folosita expresia fumat involuntar si nu fumat pasiv tocmai pentru a accentua expunerea fara voie a persoanelor din jurul fumatorilor, indiferent de statutul lor de fumatori sau nefumatori si pentru a indeparta perceptia de pasivitate, de lipsa de reactie in fata acestui fenomen", ne explica dr.
Magdalena Ciobanu
.


Cei mai vulnerabili sunt copiii

Fumatul sau inhalarea fumul de tigara poate afecta toate categoriile de persoane de la nou-nascuti la adulti, insa cei mai vulnerabili, bineinteles, sunt copiii. Expunerea la fumul de tigara a nou-nascutului poate conduce la sindromul de moarte subita a acestuia, indiferent de persoana care fumeaza in casa. Mai mult, din cauza parintilor care fumeaza, copilul poate suferi de boli ale tractului respirator inferior, boli ale urechii medii, tuse, expectoratie, dispnee etc.

"Riscul este cu atat mai mare daca mamele au fumat in timpul sarcinii si continua sa fumeze si dupa sarcina", precizeaza Magdalena Ciobanu, medic specialist pneumolog la Institutul Marius Nasta.  Inainte de a ramane insarcinata, orice femeie trebuie sa fie constienta ca fumatul nu numai ca ii afecteaza starea generala de sanatate, dar si copilul are de suferit.

De asemenea, "exista date stiintifice sugestive, dar nu suficiente pentru a conchide faptul ca expunerea pre- si post- natala la fumul de tigara a copilului poate conduce la: leucemie, limfom, tumori cerebrale, cancer", ne informeaza specialistul in pneumologie Magdalena Ciobanu.


Adultii prezinta un risc cu 20-30% mai mare de a face cancer pulmonar

In cazul adultilor, riscul de suferi de cancer pulmonar din cauza fumatului involuntar este cu 20-30% mai mare.
De asemenea, adultii mai pot suferi de boli coronarine, diferite forme de cancer (mamar, sinus nazal etc), ateroscreloza, simptome respiratorii acute, debutul si agravare astmului, dar pot avea si un miros neplacut, deranjant al gurii si mucoasa nazala poate fi iritata. Dr. Magdalena Ciobanu ne asigura ca una dintre aceste boli cu siguranta se va regasi in cazul unei persoane care este expusa fumului de tigara.


Substantele din atmosfera

Substantele toxice pe care le putem intalni de-a lungul vietii sunt: amoniacul, formaldehida, monoxidul de carbon, nicotina, toluenul, nitrogenul dioxid, cianuri, acroleina, acetaldehida.

Substantele cancerigene pe care le putem intalni: benzo(a)pireni,  2-naftilamina, 4-aminobifenil, benzen, clorura de vinil, arsenic, crom, polonium.

"Categoric, fumatul aduce anumite riscuri vietii din cauza iritantilor, substantelor toxice si canceroase precum cele enumerate mai sus, iar studiile epidemiologice dovedesc ca exista o relatie cauzala intre anumite boli si fumatul pasiv", sustine dr. Magdalena Ciobanu.


Stiati ca...

In cazul in care partenerul este fumator, riscul de cancer pulmonar in randul sotiilor nefumatoare este de 4 ori mai mare decat daca sotul nu ar fuma, iar din aceasta cauza femeile care au partener fumator mor in medie cu 4 ani mai devreme.
 
In cazul bolilor coronariene, expunerea timp de 30 minute la locul de munca la fum de tigara se asociaza cu cresterea cu 97% a riscului de sindrom coronarian acut; in timp ce expunerea de 30 minute acasa la fum de tigara se asociaza cu cresterea cu 33% a riscului de sindrom coronarian acut.


"Stop fumat!"

Ministrul Sanatatii Publice a lansat Programul "Stop fumat!" destinat celor care vor sa se lase de acest viciu.
Prin intermediul acestui program persoanele care doresc sa se lase de fumat vor beneficia de consultanta gratuita si primi medicamente gratuite.Tratamentul va dura 2-3 luni, in functie de medicamentele prescrise si de vointa persoanei care se trateaza. 

Potrivit ministrului sanatatii de acest program vor beneficia toate persoanele care doresc sa se lase de fumat, chiar daca nu platesc asigurarea medicala.   

De la 1 iulie 2008, in program sunt implicati aproximativ 60 doctori si 15 psihologi din aproape toate judetele tarii insa numarul acestora va creste in functie de rezultatele obtinute. Dr Magdalena Ciobanu sustine ca "Romania se numara printre putinele tari care au luat initiativa de a-i ajuta concret pe fumatori ".

Toate persoanele interesare de acest program pot suna la Tel Verde Stop Fumat: 08008 7867 38628 (numai in reteaua Romtelecom de luni pana vineri intre orele 8:00 si 20:00), sau pot accesa site-ul www.stopfumat.eu.
 

Articole utile
6 sfaturi pentru dieta ex-fumatori
Efectele fumatului asupra organismului
Cum sa te lasi de fumat?
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • io pe 29 Oct 2008, 19:17
    Vechi

    Si ne dai date vechi din 2006 ?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod