Cui ma adresez daca vreau sa renunt la tigari?

Pentru a intelege mai bine de ce nu reusim sa renuntam la tigari, care sunt schimbarile ce apar in organism, cum afecteaza tutunul sanatatea femeilor si a barbatilor, dar mai ales cui sa ne adreasm daca avem nevoie de ajutor medical medicul pentru a scapa de aceasta boala, am stat de vorba cu Dr. Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul National de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti.
TopSanatate: De ce este atat de dificul sa renuntam la fumat? De ce unii au vointa si altii nu?

Dr Magdalena Ciobanu: oricarui fumator ii place sa se gandeasca la fumat ca la un viciu - o actiune care ii confera o aura de siguranta de sine si de o persoana care stie sa guste din toate placerile vietii. Ceea ce nu stie fumatorul este faptul ca nevoie de a aprinde o tigara este, de fapt, manifestarea unei boli - dependenta de nicotina.

In conformitate cu clasificarea internationala a bolilor data de Organizatia Mondiala a Sanatatii, nicotina intruneste criteriile unei substante ce determina dependenta, adica este un drog, iar dependenta nicotinica ce apare ca urmare a consumului de tutun este o tulburare mentala si comportamentala.

TopSanatate: Cum se ajunge ca un gest (atitudine aparent sociala), sexy, cool sa devina boala?

Dr. Magdalena Ciobanu: simplu. Nicotina, livrata prin fumul de tutun, ajunge in 6-7 secunde la creier, unde determina secretia de dopamina, serotonina, noradrenalina, substante ce activeaza "circuitul recompensei".

Acesta este o retea de neuroni responsabila de producerea starii de satisfactie fizica si psihica, placerea, indiferent de stimul – alimentatie, sex, alte droguri. In timp, asocierea tigarii cu anumite momente si stari determina fumatorul sa reactioneze precum in experimentul lui Pavlov: apare stimulul, apare anticiparea recompensei si imediat actiunea pentru obtinerea acesteia – aprinderea tigarii.

Prin urmare, in timp, se instaleaza dependenta de nicotina – adica boala codificata in clasificarea internationala a bolilor (ICD 10) cu codul F17 .


TopSanatate: In cat timp fumatul devine o boala?

Dr. Magdalena Ciobanu: timpul in care se instaleaza aceasta boala depinde de cantitatea de tigari fumata, de varsta de debut, de sex (la femei se instaleaza mai greu dar si renuntarea este mai dificila) dar si de anumiti factori genetici – persoanele care un defect la nivelul genei ce codifica citocromul P450, o proteina care participa la degradarea nicotinei, fumeaza mai putin si renunta mai usor.


TopSanatate: Cum afecteaza tigarile sanatatea femeilor? Dar a barbatilor?

Dr.
Magdalena Ciobanu:
Femeile care fumeaza vor astepta mai mult sa ramana insarcinate decat cele care nu fumeaza. Pe langa afectarea vasculara care scade sansele de implantare a oului in uter, fumatul scade si nivelul hormonului sexual necesar producerii ovulatiei. Astfel, la fumatoare, sansele de concepere a unui copil scad cu 10-40%.

Cu cat mai multe tigari fumeaza, cu atat mai mult va astepta o femeie sa ramana insarcinata. Un studiu facut recent in Franta a demonstrat ca femeile care urmeaza o procedura de fertilizare in vitro si care fumeaza mai mult de 10 tigari pe zi, au sanse de succes de doar 15%, in timp ce femeile nefumatoare au sanse de apropae 23%.

In cazul barbatilor nicotina provoaca vasoconstrictie periferica acuta, inclusiv spasme arteriale ce duc la detumescenta penisului. Prin urmare, diferite grade de disfunctie erectila pot aparea ca o consecinta a obstructionarii arterelor ce iriga penisul. Astfel, barbatul fumator isi scade singur performantele sexuale cu care a fost inzestrat. Iar pentru aceasta, nu este nevoie sa fumeze mult: dupa doar doua tigari, diametrul arterei peniene, responsabila de irigarea penisului cu sange se ingusteaza pana la a se inchide total.

Dar acesta nu este singurul mecanism. Unele substante din fumul de tigara contribuie la procesul dinamic in timpul caruia lipidele se acumuleaza pe peretii arterelor, ingreunand sau chiar impiedicand circulatia sangelui – proces ce determina instalarea aterosclerozei si, consecutiv, aparitia hipertensiunii arteriale.


TopSanatate: Majoritatea persoanelor nu vor sa renunte la tigari deoarece se tem ca se vor ingras. Cat de adevarata este aceasta afirmatie?

Dr. Magdalena Ciobanu: exista mai multe motive din cauza carora unii fumatori castiga in greutate dupa ce au renuntat la tigari.
In general, fenomenul se explica prin cresterea cantitatii de hrana  (apetitul crescut si cresterea activitatii "orale" sunt responsabile pentru aproximativ doua treimi din greutatea castigata) si scaderea consumului de energie (datorita schimbarii de metabolism generate de renuntarea la fumat). Aceste cauze se pot imparti in doua categorii: fizice si comportamentale.

Micile gustari "afective" - o tableta de ciocolata, o bomboana, "crontanele", un suc, etc - sunt foarte usor accesibile, astfel femeile castiga in greutate in medie 3,8 kg, iar barbatii 2,8 kg.

Chiar daca apar 2-3 kilograme in plus, nu va schimbati garderoba. Ramaneti optimist chiar daca va e mai greu sa intrati in vechii jeans: este ceva trecator. In plus, a deveni ex-fumator va va rezerva multe surprize agreabile: o piele mai curata si mai frumoasa, un par mai stralucitor, dinti mai albi si mai multa energie so sa nu mai vorbin de afectiunile destul de grave pe care le prevenim.


TopSanatate: Tigarile light sunt la fel de nocive pentru organism ca si tigarile normale?Sau ne ajuta sa renuntam definitiv la tutun?

Dr. Magdalena Ciobanu: in ciuda noilor inovatii menite sa reduca riscul afectiunilor cauzate de tutun nu exista studii care sa ateste ca tigarile cu filtru supraprotector sau cu o cantitate mai mica de nicotina si gudron prezinta un risc mai scazut asupra sanatatii.

Adevarul adevarat este ca tigarile light nu reduc riscul aparitiei problemelor de sanatate cauzate de ingredientele cigaretelor, singurul mod de a reduce acest risc este de a renunta complet la fumat.

Mai mult, imi permit sa spun ca strategiile de promovare ale tigarilor light sunt menite sa linisteasca fumatorul, sa ii descurajeze sa renunte la tigari, dar si de a-i convinge ca tigarile light si filtrul cu supraprotectie sunt cea mai sigura si mai sanatoasa alternativa de a fuma.



TopSanatate: O persoana care vrea sa renunte la tigari cui trebuie sa ii ceara ajutorul?

Dr. Magdalena Ciobanu: sunt doua posibilitati, pacientul (fiindca deja am stabilit ca fumatul este o boala) se adreseaza medicului de familie care ii va face o trimitere la Institutul de Pneumologie, sau suna chiar el la Institut si isi face o prgramare.

Romania se numara printre putinele tari care au luat initiativa de a-i ajuta concret pe fumatori. Astfel, Ministrul Sanatatii Publice a lansat Programul "Stop fumat!" destinat celor care vor sa se lase de acest viciu. Prin intermediul acestui program persoanele care doresc sa se lase de fumat vor beneficia de consultanta gratuita si primi medicamente gratuite. Tratamentul va dura 2-3 luni, in functie de medicamentele prescrise si de vointa persoanei care se trateaza.

De acest program vor beneficia toate persoanele care doresc sa se lase de fumat, chiar daca nu au platita asigurarea medicala.   

Toate persoanele interesare de acest program pot suna la Tel Verde Stop Fumat: 08008 7867 38628 (numai in reteaua Romtelecom de luni pana vineri intre orele 8:00 si 20:00), sau pot accesa site-ul www.stopfumat.eu.


Testimonial:"Eu am reusit!"

La aceasta campanie a apelat si Veres Gheorghe din Bucuresti, care fuma de peste 20 ani, si care a incercat in repetate randuri la renunte la tigari dar nu a reusit. "Am vazut informatii legate de campanie pe panourile din oras si mi-am zis ca este momentul ca cer si ajutorul medicul numai sa scapt de acest viciu. Asa ca am sunat la institut si mi-a facut programare la medic... nu sufar de nicio boala cauzata de fumul de tigara, insa sfanta este prevenirea si apoi tratarea".

In prezent, acesta nu mai fumeaza de 5 saptamani.
"Urmez un tratamentul cu Zyban, care a fost de un real folos pentru mine". In primele 7-8 zile de tratament fumatorul nu trebuie sa renunte la tigari, insa dupa aceasta perioada trebuie sa iti hotarasti ziua in care nu mai pui tigara in gura.

"Dupa primele zile de tratament pur si simplu nu mai simteam gustul tigarilor, si din aceasta cauza ajunsesem sa fumeze 2 pachete de tigari pe zi. Pur si simplu imi doream sa vina mai repede ziua in care am hotarat sa nu mai bag tigari in gura, deoarece eram constient ca fumez foarte mult .

Tratamentul cu Zyban trebuie urmat 2 luni de zile, in primele 3 zile cate un comprimat pe zi, apoi 2 comprimate de zi.

"Persoanele care doresc sa renunte la tigari trebuie pur si simplu sa sune la Institutul de Pneomologie, isi vor face o programare si de la primul contact cu medicii tratamentul decurge de la sine... insa iti trebuie si vointa si convingerea ca tutunul iti poate afecta grav sanatatea".
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • here nicolae pe 16 Oct 2009, 11:51
    sfirsesc inainte de a ....incepe !

    incerc de vreo 2 luni sa las tigarile si evident am incercat cam toate trucurile in materie dar trebuie sa recunosc ca sint al naibi de greu de pacalit ! Am vazut la un prieten efectele tratamentului cu Zyban ...fuma de ani de zile cam 10 tigari pe zi ....acum fumeaza 20 ! Probabil dezamagirea ca medicamentele n-au tinut loc de vointa.. Ce sa ma fac ? Pe masura ce creste numarul esecurilor mele parca proportional creste nr tigarilor si tot proportional scade increderea ca voi reusi !

    0
    0

  • lili pe 12 Ian 2009, 11:32
    leacuri

    am incercat,cred eu,toate leacurile!ziban-ul mi-a facut cel mai mult rau mie ! aveam insomnii si pierderi scurte de memorie ! am cumparat champix-ul ,dar am aflat ulterior ca duce spre tentatii de suicid si am renuntat sa-l mai testez!plasturi si guma , nu va mai spun ,,,,,singura solutie este clara :AMBITIA ! cred ca pastile cu ambitie ar trebuii facute !

    0
    0

  • doina marginean pe 16 Dec 2008, 21:19
    Renuntarea la fumat

    Sunt fumatoare de 20 ani. Niciun tratament nu-mi a "legat" mainile ca eu sa nu mi mai pot aprinde tigara. Am constientizat in sfarsit, ca singura solutie va ramane vointa. Fumez un pachet pe zi. Dar fumatul meu are zilele numarate. Ma rog sa vina mai repede "sfarsitul" acestui viciu (boala). Un articol care mi-a intarit convingerea.

    0
    0

  • eu pe 16 Dec 2008, 21:11
    tigara

    LASA PROSTIILE CU CINCI LUNI. O SA DISCUTAM PESTE 5 ANI. E FOARTE GREU SA RENUNTI LA TIGARI, AM FUMAT CAT SI TINE DE LA 14 ANI. UN AN MI-A LUAT SI 15 KG IN PLUS.

    0
    0

  • Keya pe 16 Dec 2008, 18:27
    16.12.2008

    Buna! A te lasa de tigari inseamna a avea vointa si cum multi nu prea au vointa putini se lasa de fumat. Ca sa te lasi de fumat poti tine n tratamente tot degeaba. Trebuie sa ai vointa. Eu m-am lasat de fumat dupa 20 de ani fara nici un fel de tratament ci pur si simplu pentru ca mi-am dorit sa ma las de fumat. Am 5 luni de cand nu mai fumez si nu simt nevoia sa o fac, ba din contra ma deranjeaza mirosul de tigara.

    0
    0

  • larisa1985 pe 16 Dec 2008, 14:02

    Buna ziua, 1. Institutul Marius Nasta este in Bucuresti (pe aceasta cale imi cer scuze fiindca nu am mentionat acest lucru in articol). 2.Tratamentul cu Zyban trebuie urmat numai la indrumarea medicului. Acest medicament este oferit gratuit celor care se inscriu in programul stop fumat, iar de la farmacie poate fi cumparat numai cu prescriptie medicala. 3. Site-ul lor nu stiu de ce nu merge... revin cu informatii. O zi reusita si multa sanatate!

    0
    0

  • crissy pe 16 Dec 2008, 12:57
    Renuntarea la tutun

    Este un subiect foarte bine prezentat si foarte bun. Sunt fumatoare de peste 10 ani si am 29 Mi-as dori sa renunt la tigarile astea care sunt constienta (sau poate nu!!) ca imi fac foarte mare rau fiind si slaba dar nu stiu um. Din cauza lor am indepartat de mine persoanele foarte dragi care nu au vrut pur si simplu sa ma mai inteleaga, stiam ca au dreptate dar am continuat sa fumez. Este foarte bine ca exista acest program si imi doresc din suflet ca in viitorul cat mai apropiat sa spun stop tigarilor.

    0
    0

  • Vera pe 16 Dec 2008, 11:55
    2 intrebari... de fapt 3

    1.In ce oras(e) se afla acest Institut? 2.Pot urma tratamentul cu Zyban si singura, in programul descris in articol? (2 luni de zile, in primele 3 zile cate un comprimat pe zi, apoi 2 comprimate de zi) 3.De ce nu merge site-ul www.stopfumat.eu ? Este o problema cu el sau cu pc-ul meu? Multumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod