De asemenea, este posibil ca aceste reactii adverse sa fie produse de ingredientele adaugate ciocolatei - lapte, soia, lecitina, gluten, nuci sau alune.
Substantele chimice din ciocolata
Exista aproximativ 380 de substante chimice cunoscute, integrate in procesul de preparare al ciocolatei. Efectele mai mult sau mai putin placute declansate in urma consumului de ciocolata pot fi atribuite urmatoarelor substante:
- cafeina - actioneaza asupra sistemului nervos central; prezinta proprietati diuretice; se utilizeaza in scopul imbunatatirii activitatii mentale si a ameliorarii anumitor forme de cefalee;
- teobromina - alcaloid extras din semintele arborelui de cacao; are o actiune puternic diuretica si fiind un stimulent cardiac;
- flavonoide - substante chimice benefice aparatului cardiovascular;
- feniletilamina - afecteaza in mod direct starea de spirit cauzand initial o ridicata stare emotionala urmata de o decadere emotionala. Ea determina marirea presiunii sangvine, cresterea nivelului de zahar in sange, dand nastere starilor de agitatie, alerta, dar si de satisfactie mentala.
Reactii posibile
Cercetatorii au descoperit in ultimile decenii ca ciocolata poate fi vinovata de cefalee, obezitate, arsuri la stomac, iritatii rectale, probleme coronariene, probleme emotionale precum aparitia sentimentelor de manie, irascibilitate, confuzie si chiar depresie.
Cafeina, substanta stimulanta, poate genera anxietatea, tulburari legate de somn, stare de agitatie, dificultati de concentrare. Cefaleea si starea de oboseala permanenta sunt de obicei simptome caracteristice persoanelor ce exagereaza in consumul de cafeina. Cu toate ca, procentual vorbind, cafeina din ciocolata este mai redusa decat cantitatea din cafea, daca se suprapune peste un fundal extenuat, poate amplifica starile neplacute.
Teobromina - Substanta sub forma de cristale incolore, cu gust amar, extrasa din boabele de cacao, nucile de cola, frunzele de ceai sau obtinuta pe cale sintetica si folosita in medicina (ca diuretic si vasodilatator)- poate afecta starile emotionale ca un antidepresiv natural.
Flavonoidele - regasite si in alte alimente (propolis, vin rosu, diferite tipuri de cacao) intretin sanatatea cardiovasculara, avand rol de vasodilatator; de asemenea, influenteaza puterea de concentrare si memoria, prevenind sindromul oboselii cronice.
Beneficiile aduse de consumul ciocolatei
Consumata moderat, ciocolata are si beneficii asupra sanatatii - ea poate reduce riscul confruntarii cu afectiunile si bolile cardiovasculare si creste longevitatea.
Ciocolata si anxietatea
Multi dintre noi cunoastem deja influenta ciocolatei asupra starilor noastre de spirit. Stiai insa ca acest aliment are repercusiuni directe asupra anxietatii? Feniletilamina produce cresteri si descrestari emotionale. Teobromina, chiar daca lucreaza ca un antidepresiv natural, nu contracareaza efectele feniletilaminei.
Feniletilamina
Feniletilamina, similara amfetaminei, este o substanta chimica produsa de organismul nostru. Cercetatorii din State sunt de parere ca organismul secreta aceasta substanta in momentul in care suntem indragostiti; astfel, din cauza ei, starea emotionala asociata iubirii creste in intensitate. Intr-o perioada se credea ca si ciocolata genereaza senzatii asemanatoare din cauza gramajului de feniletilamina.
Se crede ca feniletilamina produce migrene; ea determina dilatarea vaselor sangvine din creier si astfel apar durerile de cap.
Similitudinile pe care le prezinta cu amfetamina au dus la parerea unanima a cercetatorilor ca aceasta substanta este responsabila cu schimbarea starilor de spirit. Ca si in cazul amfetaminei, feniletamina produce o crestere initiala a intensitatii emotiilor, urmata, insa, la un moment dat de o revenire (descrestere) la starea initiala.
Teobromina
Teobromina este un alcaloid, fiind folosita drept stimulant. Cu toate ca nu are efectele puternic stimulante ale cafeinei, teobromina mareste pulsul, iar renuntarea la consumul alimentelor care contin aceasta substanta poate genera cefalee.
Anandamida
Cantitatea de anandamida dintr-o ciocolata poate actiona asupra creierului precum celebrul THC (tetrahydrocannabinol) din marijuana. Cercetatorii de la Institutul National de Sanatate Mintala din State au demonstrat ca o singura persoana trebuie sa manance 15 de kilograme de ciocolata pentru a obtine efecte asemanatoare marijuanei.
Tiramina
Tiramina este un aminoacid care determina dilatarea si contractia vaselor de sange, generand, de asemenea, migrene.
Zaharul
Efectele zaharului asupra starii de spirit sunt controversate. Unii cercetatori sustin ca zaharul determina cresterea nivelului de serotonina (compus chimic implicat in aparitia cefaleei migranoase, a depresiei si a insomniei). Altii sustin ca zaharul produce o crestere initiala a insulinei urmata de o descrestere rapida cateva momente mai tarziu. Descresterea rapida a nivelului de insulina genereaza secretarea in exces de adrenalina si cortizol - doi hormoni ce pot amplifica starea de anxietate.
A incuraja sau nu consumul de ciocolata?
Cu toate informatiile contradictorii privind compozitia chimica a ciocolatei, probabil esti nedumerit. Cum se intampla cu majoritatea alimentelor, trebuie sa-ti dai seama singur cum anume si in ce masura te afecteaza ciocolata. Poti descoperi ca o cantitate redusa nu are efecte majore asupra starii tale de sanatate, in timp ce o cantitate mai mare te afecteaza in mod vizibil. Ingredientele ciocolatei sunt responsabile de aparitia posibilelor migrene, arsuri, insomnii, schimbari subite de spirit, anxietate etc. Numai tu esti in masura sa decizi cat de mult si in ce interval de timp poti consuma ciocolata.
Plimbari versus ciocolata
- Arderea caloriilor - Plimbarea timp de o ora arde caloriile dintr-un baton de ciocolata; un baton mediu de ciocolata contine in jur de 350 de calorii.
- Arderea grasimilor - Ciocolata contine grasimi; plimbarile ard grasimile. Mai stai pe ganduri?
- Plimbarile nu se topesc...
- Starea de fericire - Atat ciocolata, cat si aparent banalele plimbari conduc la eliberarea endorfinelor (hormonii fericirii). Dupa ce te plimbi insa, nu ai nici un fel de regret, suplimentar arzi si calorii.
- Alergiile - in timp ce multe persoane isi sustin ca sunt alergici la ciocolata, alergiile la exercitii si plimbari sunt inexistente.
Comentarii (11)
La 28 ani mananc pt prima data ciocolata 85% cacao.....si cel mai probabil pt ultima data. Am mancat cateva patratele, sau mai bine zis un sfert dintr-o ciocolata de dimensiune "normala" La 5min dupa ce am mancat, m-a durut stomacul si am avut senzatia de voma.....dupa am inceput sa sughit la fiecare cateva 10 secunde, cu durere in piept si de aproape 2h nu ma mai opresc! Deci ciocolata cu 85% cacao o fi ea sanatoasa dar nu este pentru toata lumea! Nu am avut pana acum alergie la nimic!
Am mancat ciocolata amaruie Kandia (55% cacao) - am avut urticarie puternica, pe tot corpul, cu stare de voma, la cca 2 ore. Nu este expirata. Poate sa-mi spuna cineva cauza? Nu am mai patit niciodata asa ceva.
mai vesele,mai dulci si mai grase
Ciocolata e minunata, nu va privati! Mancati zilnic un patratel, savusati_l, mai ale amaruie! Veti fi mai vesele si mai"dulci"
nu sunt mancatoare inraita de ciocolata,au fost ani si ani cand nu mi-am putut permite,acum insa cand pot ,nu mananc de frica sa devin obeza,daaaaaaaaaaar, imi placeciocolata buna la nebunie ,repet nu orice ciocolata,n-am avut reactii negative dupa consumul acesteia.........
eu zic sa va ganditi de doua trei ori inainte sa consumati ciocolata....pt ca dupa incepe secolul dietelor....si nu faceti decat sa va distrugeti singure sanatatea.Mancati normal si o data pe luna rasfatati-va cu ceva dulce...dar in cantitati mici!!!
este un stimulent pentru mai multe chestii.....
Ador ciocolata!Daca nu consum ciocolata atunci cind imi doresc,devin irascibila.
personal sunt de acord cu consumul de ciocolata este buna din mai multe punte de vedere buna pentru organism , consumata fara exces
ciocolata e foarte buna pentru organism,cu specificatia ca doar ciocolata neagra e buna, adica aceea ciocolata care are un continut ridicat de cacao, de peste 70%. din pacate in romania, nu vom gasi acest tip de ciocolata, intrucat firmele romanesti produc ciocolata ieftina si de prosta calitate, inlocuind masa de cacao cu grasime vegetala/ animala. cu o ciocolata romaneasca poti doar sa te ingrasi si sa capeti boli cardiace si de metabolism, ca sa nu mai spun de stress datorat excesului de zahar...incercati sa cautati ciocolata adevarata....
mie imi place ciocolata,o savurez,desi nu am ocazia sa mananc prea multa si foarte des,insa sant o pers. cu nervii cam intinsi,este bine sa mananc ciocolata,asta e o mica placere a mea!
Posteaza comentariu