Daca ai incercat sa te lasi de fumat, stii cat de dificil este. Nicotina este unul dintre drogurile care iti creeaza cea mai mare dependenta. Pentru unii fumatori, dependenta de nicotina poate fi la fel de mare ca cea de heroina sau cocaina... A te lasa de fumat este un proces plin de obstacole si, de regula, fumatorii fac doua, trei sau chiar mai multe incercari pana reusesc cu adevarat sa renunte la acest obicei nesanatos. De fiecare data cand incerci sa te lasi de fumat, poti invata despre lucrurile care te pot ajuta sau cele care iti fac rau in acest proces.
Renuntarea la fumat presupune foarte multa munca si foarte mult efort, insa poti reusi! Este si o problema de vointa, care poate fi "ajutata" cu mici artificii, daca stii ce sa eviti si ce sa exploatezi mai bine.
Renuntarea la fumat este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta si o proba de vointa ce iti motiveaza intreaga existenta.
Dupa ce tigarile nu vor mai exista "in peisaj", vei trai mai mult si mai bine. Starea sanatatii tale se va imbunatati.
Reintoarcerea la conditia de nefumatoare iti va reduce "sansele" de a face un atac de cord, un atac cerebral sau cancer.
Daca esti insarcinata si renunti la fumat, vei avea si mai multe sanse de a aduce pe lume un copil sanatos.
Oamenii alaturi de care locuiesti si traiesti, in special copiii, vor fi mai sanatosi - prin faptul ca te-ai lasat de fumat, ai pus punct si fumatului pasiv, la care erau supusi nefumatorii din preajma ta.
Vei avea mai multi bani pe care sa ii cheltuiesti. Un considerent demn de luat in seama... Fa un calcul si vei vedea ce sume arunci saptamanal si lunar pentru intretinerea unui obicei care nu iti aduce nimic bun.
Inainte de a incerca sa te lasi de fumat, reflecteaza si raspunde-ti la intrebarile de mai jos. Fii sincera si, daca simti ca este necesar sa aprofundezi mai mult subiectul si raspunsurile pe care le-ai gasit tu, apeleaza la ajutorul doctorului tau de familie sau al unui specialist.
De ce vrei sa renunti la fumat?
In trecut, cand ai mai incercat sa te lasi de acest viciu, ce te-a ajutat si ce nu?
Care vor fi cele mai dificile situatii pentru tine, dupa ce vei renunta la tigari? Cum ai de gand sa le gestionezi si sa le faci fata?
Cine te va putea ajuta si cine iti va putea fi alaturi in perioadele grele prin care vei trece? Familia? Prietenii? Un specialist?
Ce placere iti ofera fumatul? Prin ce modalitati poti obtine aceeasi placere, daca te lasi de fumat?
Iata si cateva intrebari pe care le poti adresa medicului tau de familie sau unui specialist care te va ajuta pe durata procesului renuntarii la fumat.
Cum ma puteti ajuta sa renunt la fumat si aceasta misiune sa devina o reusita?
Va fi nevoie sa urmez un tratament medicamentos? Daca da, ce medicamentatie credeti ca va fi cea mai potrivita pentru mine si cum ar trebui sa procedez in acest sens?
Ce sa fac daca am nevoie de mai mult ajutor?
Ce inseamna "sevrajul" in cazul renuntarii la fumat? Cum se manifesta? De unde pot afla mai multe informatii despre acest lucru?
Daca esti hotarata sa mergi pe acest drum, nu trebuie sa eziti nici o secunda. Renuntarea la fumat este un pas radical - toate actiunile tale trebuie sa fie decise si sa nu iti lase posibilitatea de a recidiva... Ca atare, trebuie sa iei masuri stricte si sa fii cat mai transanta. Renuntarea la fumat "in etape", prin reducerea numarului de tigari, treptat, este o pacaleala ce nu te ajuta cu nimic. Singura ta sansa este sa elimini acest viciu total si definitiv din viata ta.
Astfel, in ziua in care te-ai lasat de fumat...:
1. Evita factorii declansatori. Toti fumatorii au "factori declansatori", respectiv anumite perioade de timp si anumite locuri care ii determina sa isi doreasca sa traga in piept cu nesat un fum de tigara... In ceea ce te priveste, poate sa fie vorba despre momentul in care pleci la scoala sau la serviciu, cafeaua de dimineata, imediat dupa masa sau in timp ce stai la un pahar de vorba cu prietenele. Descopera-ti acesti factori declansatori si incearca sa ii eviti. Sau invata cum poti sa faci fata acestor situatii fara sa fumezi.
2. Fa-ti un plan prin care sa faci fata stresului. In situatii tensionate, cand te stresezi sau te enervezi, adesea gestul reflex este de a te indrepta spre o tigara - este refugiul tau. Insa atunci cand stresul te ajunge din urma, gandeste-te la lucruri pe care le poti face in loc sa fumezi - cum ar fi sa inspiri profund sau sa mesteci guma.
3. Daca o dai in bara, incearca din nou! Tuturor fumatorilor le este greu sa renunte la acest obicei si multi dintre ei vor gresi si vor mai fuma din cand in cand. Unele persoane care au mai incercat de cateva ori pana acum sa renunte la acest viciu vor scapa de fumat pentru totdeauna. Daca se intampla sa gresesti sau sa ai un moment de slabiciune, nu inseamna ca esti un esec total. Renunta din nou!
4. Lauda-te pentru succesele obtinute. Cand te lasi de fumat, faci ceva extraordinar si meriti un premiu! Recompenseaza-te cu un nou CD sau cu ceva care iti face cu adevarat placere - si cumpara-ti obiectul respectiv cu banii pe care obisnuiai sa ii arunci pe pachetele de tigari consumate intr-o saptamana...
Daca ai incercat toate sfaturile de mai sus si tot mai ai dificultati in ceea ce priveste renuntarea la fumat, vorbeste cu doctorul tau si intreaba-l daca este cazul sa apelezi la guma sau la plasturii cu nicotina.