Ce presupune dependenta de tutun?

Fumatorul are sentimentul ca se poate lasa de tigari, dar nu vrea sau nu considera ca inca este momentul potrivit sa o faca. Cum spunea ironic Oscar Wilde «Cine a spus ca e greu sa te lasi de fumat?! Eu o fac in fiecare zi», fumatorul isi amana cel mai adesea ziua confruntarii cu propria dependenta, invocand cauze externe: "Nu am o perioada prea buna", "Tocmai am schimbat serviciul", "Analizele au iesit bine", "Daca trebuie cu adevarat, pot sa o fac".
Cum incepem sa fumam?

Incepand cu o tigara, comportamentul este cel mai adesea unul incurajat social. Grupul de prieteni, momentul in care aprindem tigara ne fac sa simtim ca apartinem fumand. Uneori la petreceri pare ca pierzi cele mai bune discutii daca nu bei, nu fumezi si stai deoparte.


Care sunt nivelele de dependenta?

1. Dependenta de un anumit ritual, care ne da o stare de bine

"Am iesit din masina. Da-mi o tigara", sau "Ma trezesc dimineata, fac o cafea si aprind o tigara", sau "de cate ori vorbesc la telefon, simt nevoia sa fumez". Aceasta conditionare a anumitor comportamente de tigara face mult mai dificila renuntarea la fumat.
Pentru ca, de cate ori va bea o cafea, va simti, independent de vointa sa, dorinta de a fuma o tigara. Astfel, cu cat va resimti mai mult dorinta si va face exceptii, cu atat isi va intari dependenta.

De aceea, atunci cand hotaraste sa renunte la tigari, fumatorul care stie ce il asteapta poate preintampina aceste conditionari care il fac mai vulnerabil. El poate, alaturi de hotararea de a nu mai fuma, sa isi schimbe si anumite ritualuri zilnice sau comportamente care erau legate de fumat. De exemplu, in loc sa inceapa ziua cu o tigara poate face putin sport, sau poate sa bea cafeaua in alt loc in care o bea de obicei, creand un alt tip de ritual.


2. Nivelul emotional al dependentei de fumat

Pentru multi, anumite tipuri de emotii, sau anumite grade de emotii cer si o tigara: "M-am enervat, trebuie sa fumez".

In aceasta situatie, fumatorul invata sa asocieze un anumit tip de emotie cu nevoia de a fumat. Cum de cele mai multe ori este vorba despre emotii negative, el gaseste prin fumat o cale mai usoara de a trece peste emotii, retragandu-se in comportamentul dependent. Atunci cand vrem sa ne lasam de fumat, aceste emotii vor navali mult mai puternic, pentru ca nu o sa stim ce sa facem cu ele si cum sa le rezolvam altfel decat fugind de ele.

In acest fel, sevrajul va deveni nu doar o perioada de invatare de a trai fara tigara, ci si o perioada in care invatam sa facem fata emotiilor si situatiilor neplacute intr-un mod adecvat, fara a mai fugi in simptomul dependentei.


3. Nivelul biochimic al dependentei de substanta

El se instaleaza odata ce nicotina devine o substanta prezenta in mod constant in sange, ea exacerband nevoia de a fuma indata ce incercam sa renuntam la fumat. Caci indata ce concentratia plasmatica a nicotinei scade, apar simtome de sevraj, atat fiziologice si fizice (greata, durere de cap, ameteala, tremor, nesiguranta in miscarile fine) cat si emotionale si comportamentale (iritabilitate, nervozitate, lipsa de putere de concentrare, izbucniri emotionale).

In acest caz, daca cel implicat simte ca nu se poate descurca singur, e bine sa consulte un medic, sa recurga la plasturi cu nicotina, la orice ajutor pe care il considera adecvat primei perioade, care este cea mai grea.
Important este sa respecte decizia de renuntare la fumat, odata ce a luat-o. Pentru ca, daca dorinta de a renunta la fumat este insotita de multe incercari si reveniri, lupta devine de fiecare data tot mai grea.