Cum incepem sa fumam?
Incepand cu o tigara, comportamentul este cel mai adesea unul incurajat social. Grupul de prieteni, momentul in care aprindem tigara ne fac sa simtim ca apartinem fumand. Uneori la petreceri pare ca pierzi cele mai bune discutii daca nu bei, nu fumezi si stai deoparte.
Care sunt nivelele de dependenta?
1. Dependenta de un anumit ritual, care ne da o stare de bine
"Am iesit din masina. Da-mi o tigara", sau "Ma trezesc dimineata, fac o cafea si aprind o tigara", sau "de cate ori vorbesc la telefon, simt nevoia sa fumez". Aceasta conditionare a anumitor comportamente de tigara face mult mai dificila renuntarea la fumat. Pentru ca, de cate ori va bea o cafea, va simti, independent de vointa sa, dorinta de a fuma o tigara. Astfel, cu cat va resimti mai mult dorinta si va face exceptii, cu atat isi va intari dependenta.
De aceea, atunci cand hotaraste sa renunte la tigari, fumatorul care stie ce il asteapta poate preintampina aceste conditionari care il fac mai vulnerabil. El poate, alaturi de hotararea de a nu mai fuma, sa isi schimbe si anumite ritualuri zilnice sau comportamente care erau legate de fumat. De exemplu, in loc sa inceapa ziua cu o tigara poate face putin sport, sau poate sa bea cafeaua in alt loc in care o bea de obicei, creand un alt tip de ritual.
2. Nivelul emotional al dependentei de fumat
Pentru multi, anumite tipuri de emotii, sau anumite grade de emotii cer si o tigara: "M-am enervat, trebuie sa fumez".
In aceasta situatie, fumatorul invata sa asocieze un anumit tip de emotie cu nevoia de a fumat. Cum de cele mai multe ori este vorba despre emotii negative, el gaseste prin fumat o cale mai usoara de a trece peste emotii, retragandu-se in comportamentul dependent. Atunci cand vrem sa ne lasam de fumat, aceste emotii vor navali mult mai puternic, pentru ca nu o sa stim ce sa facem cu ele si cum sa le rezolvam altfel decat fugind de ele.
In acest fel, sevrajul va deveni nu doar o perioada de invatare de a trai fara tigara, ci si o perioada in care invatam sa facem fata emotiilor si situatiilor neplacute intr-un mod adecvat, fara a mai fugi in simptomul dependentei.
3. Nivelul biochimic al dependentei de substanta
El se instaleaza odata ce nicotina devine o substanta prezenta in mod constant in sange, ea exacerband nevoia de a fuma indata ce incercam sa renuntam la fumat. Caci indata ce concentratia plasmatica a nicotinei scade, apar simtome de sevraj, atat fiziologice si fizice (greata, durere de cap, ameteala, tremor, nesiguranta in miscarile fine) cat si emotionale si comportamentale (iritabilitate, nervozitate, lipsa de putere de concentrare, izbucniri emotionale).
In acest caz, daca cel implicat simte ca nu se poate descurca singur, e bine sa consulte un medic, sa recurga la plasturi cu nicotina, la orice ajutor pe care il considera adecvat primei perioade, care este cea mai grea. Important este sa respecte decizia de renuntare la fumat, odata ce a luat-o. Pentru ca, daca dorinta de a renunta la fumat este insotita de multe incercari si reveniri, lupta devine de fiecare data tot mai grea.
© Copyright:
Ce presupune dependenta de tutun?
Fumatorul are sentimentul ca se poate lasa de tigari, dar nu vrea sau nu considera ca inca este momentul potrivit sa o faca. Cum spunea ironic Oscar Wilde «Cine a spus ca e greu sa te lasi de fumat?! Eu o fac in fiecare zi», fumatorul isi amana cel mai adesea ziua confruntarii cu propria dependenta, invocand cauze externe: "Nu am o perioada prea buna", "Tocmai am schimbat serviciul", "Analizele au iesit bine", "Daca trebuie cu adevarat, pot sa o fac".
De Lena Rusti
Comentarii (10)
Sunt un simplu misionar care locuiesc la o misiune crestina. Aici sunt multi altii care au fost dependenti de fumat, unii chiar inraiti, de zeci de ani, dar cand s-au intalnit cu Dumnezeu viata lor s-a schimbat si fumatul a incetat, chiar si la cei mai inraiti care fumau doua pachete pe zi, a incetat in ziua cand cu inima sincera s-au spovedit si au inceput o viata noua urmandu-L pe Dumnezeu ca adevarati crestini in fapta. Aceasta solutie niciodata nu a esuat.
Dupa 6 ani jumate de fumat am decis sa pun capat acestui obicei scarbos, as spune chiar demonic. A trecut o luna de cand n-am mai fumat.Partea cea mai grea pentru mine a fost dependenta psihica("ritualul"), amintirile cele mai bune fiind insotite si de tigara.In seara asta am fumat o tigara si am ajuns la concluzia ca am trecut peste aceasta etapa din viata mea, cu toate ca este ironic, tragand din tigara am observat ca nu-mi mai aduce nici o satisfactie, fata de cum era alta data. E un pas important in viata fiecarui fumator care decide sa renunte la fumat, avand in vedere ca ne defineste, tigara facand oarecum parte din identitatea noastra; acest obicei care se repeta de 20 de ori sau poate chiar mai mult pe zi. Merita sa va lasati de fumat!! O sa va simtit atat de bine stiind ca nu mai sunteti sclavul tutunului, ca puteti respira, aveti o stare generala de bine!
Fumez de 9 ani am inkerkat si eu si prietenii mei sa ne lasam dar pur si simplu nu putem mam lasat de ele o zii si ma uitam la altii kum trageau si lihyneam dupa o tigare eu sunt dependent si de droguri,marijuana si de altele nu pot sa ma las sunt viata mea ma simt bine kand fumez sa trag pe nass.
Felicitari sincere pentru cei care au avut vointa si au reusit sa se lase de fumat! Din pacate, eu nu am nici macar curaj sa incerc... poate, intr-adevar, lipseste motivatia... si suportul moral.... Oricum, eu as avea 1000 motive serioase, pt.a ma lasa de fumat, din pct de vedere medical (cancer diagnosticat si operat!). De ce nu o fac? greu de spus uneori, parca nici nu-mi mai pasa de mine.... Cred ca trebuie sa-mi revin moral, mai intii... e greu sa fi singur, trebuie sa rezist... VA SFATUIESC, CELOR CARE AVETI CURAJ... SA FACETI TOT CE PUTETI, PINA NU E PREA TIRZIU!
Pentru majoritatea oamenilor este greu sa renunte la fumat. Sotul meu s-a lasat de fumat in doua randuri. A rezistat cam 3-4 saptamani. Cat dura concediul.Cum incepea serviciul fuma din nou. Acum nici nu mai incearca. Trebuie sa ai o motivatie foarte puternica pt a reusi. Indrumarea unui psiholog este necesara, dar nu stiu cine o accepta. Din pacate.
Am fumat si eu 15 ani, m-am lasat de vreo 3 ani de fumat. De fumat m-am apucat usor, ca sa arat prieteniilor ca sunt la fel ca ei, am tot zis ca toata lumea ca ma las de fumat usor, cand vreau eu, cand termin gazul din bricheta asta si uite asa au trecut anii. Imi placea tare mult sa fumez, fumam de dimineata pana ma culcam, tigara dupa tigara, in special cand ma enervam. Incepusem sa fumez din ce in ce mai mult, ce sa mai eram dependenta de ele pana intr-o zi cand m-am imbolnavit. Si asa bolnava cum eram tot nu ma lasam de ele, desi abia mai puteam respira. Prietenul meu mi-a interzis sa fumez si a trebuit sa renunt si nu-mi pare rau. Tatal meu a fumat 40 de ani, mai mult ca mine si ca anii si ca numar de tigari pe zi si s-a lasat fortat de boala, cancer esofagian. Toate etapele prin care trece un fumator inrait cand se lasa de tigari le-am trait alaturi de el si pot sa va spun ca nu e usor. Eu ma bucur ca m-am lasat inainte de a o pati ca el.
Offfff! Sunt fumatoare de 24 de ani. Cuvintele (VREAU SA MA LAS DE FUMAT) mi-au iesit din gura de nenumarate ori ma simteam o mincinoasa cu mine cu propria pers, pana intr-o zicand nici nu stiu cum dar asa dintr-o data am spus iubitului meu (asta e ultima cand am terminat-o alt pachet nu mai cumpar) nu stiu cum nici in ziua de astazi, oare cum m-am tinut de cuvant nu stiu dar cert este ca de 2 sapt nu am bagat tigara in gura desi m-am invartit in cercul meu de fumatori. Nu spun ca-mi este usor, in 24 de ani nu mi-a trecut o zi fara sa fumez iar acum 2 sapt este deja foarte mult dar NU LE MAI VREAU si gata. NU condamn pe nimeni nu pot spune ca este usor de lasa sau ca nu ai vointa stiu bcat este de greu numai ca odata ce vrei o sa si poti.
Am fumat 6 ani si nu mai fumeze vreo 2 ani si sincer nu simt nevoia si m-am lasat ar plasturi, totul consta in vointa care o ai, depinde de tine si daca iti impui ceva cu adevarat se poate.
Am fumat de la 12* ani pana la 20. Sunt ceva ani avand in vedere varsta mea... acum o luna am decis sa pun capat tigarilor si sincer pana acum n-am mai fumat decat vreo 4 tigari. Nu-ti trebuie medicamente sau ritualuri etc. Totul consta in puterea ta. Trebuie sa ai vointa, daca ai asa ceva poti sa treci peste orice.
Am fumat de la 16 ani la 40 ani, am incercat de multe ori sa renunt la fumat, nu se poate sa reduci numarul tigarilor fumate trebuie sa fii tare si convins ca sunt bani aruncati si boli de tot felul, am 55 ani, un sot si doua fete fumatoare...stiu ca nu-i pot convinge sa renunte, stiu cum eram eu....
Posteaza comentariu