Lucrul cel mai important de stiut este ca terapia cu antibiotice se adreseaza in exclusivitate bacteriilor si nu virusilor si ca nu orice infectie, nu orice afectiune care debuteaza cu temperatura inalta trebuie tratata cu antibiotice.
Cand sunt tratate cu antibiotice afectiunile virale?
- cand este vorba despre un organism tarat - batrani;
- persoane cu imunitate scazuta;
- copii;
- in anumite stadii de evolutie a afectiunii;
- cand antibioticul este prescris pentru a preveni complicatiile.
Dar de la profilaxie pana la abuzul de anitibiotice nu este decat un pas. In aceasta cad cei care cred ca stiu sa se trateze singuri, fara sa mai apeleze la sfatul specialistului. Din aceasta cauza a fost luata si masura ca aceasta grupa de medicamente sa nu fie eliberata de catre farmacist in lipsa unei prescriptii medicale.
Cand este prescris tratamentul cu antibiotice?
Pentru prescrierea unui antibiotic sunt necesare analize care sa determine un diagnostic bacteriolgic. Cum ar fi, de exemplu, cazul unei infectii urinare cand, abia in urma unei uroculturi se va alege antibioticul cel mai eficient in functie de germenele care a produs boala.
In lipsa acestei analize, administrarea la intamplare a unui antibiotic, pe langa faptul ca nu va duce la tratarea afectiunii, va da posibilitatea bacteriei respective sa dezvolte rezistenta, iar in acest caz afectiunea va fi extrem de greu de tratat.
Reguli ale tratamentelor cu antibiotic
In tratamentul cu antibiotic trebuie sa se tine seama de o serie de reguli cum ar fi:
- alegerea corecta a antibioticului;
- doza corespunzatoare varstei si greutatii;
- durata de administrare;
- modul de actiune;
- reactiile adverse;
- contraindicatiile.
De exemplu, exista antibiotice care nu traverseaza bariera hemato-encefalica si deci nu vor putea fi administrate in infectiile meningeene. Sunt alte antibiotice contraindicate pe perioada sarcinii sau altele care sunt contraindicate nou-nascutului si sugarului.
Efectele secundare ale tratamentului cu antibiotic
Anotimpul rece este sezonul infectiilor respiratorii, al virozelor. Cu un tablou simptomatologic zgomotos, cu febra ridicata, sperie mai ales mamicile care sunt tentate sa administreze copilului antibiotic. Dar febra nu cedeaza, iar mama intrata in panica crede ca alt antibiotic, cu un spectru mai larg va rezolva problema. Gresit!
Exista cazuri in care, in anumite situatii, in decursul a catorva zile unui copil i se administreaza cateva tipuri de antibiotic fara sa "se faca bine", daca nu cumva starea lui se agraveaza chiar. Este vorba de dismicrobism, adica dezvoltarea rezistentei agentului infectios fata de antibioticele adiminstrate, dar si a exacerbarii actiunii acestuia asupra organismului.
O antibioticoterapie inadecvata determina astfel o serie de alte boli, bacteriene sau fungice. Pentru ca antibioticul are si efectul de a distruge flora microbiana, una dintre barierele protectoare ale tubului digestiv, lasand loc dezvoltarii fungiilor, adica a ciupercilor.
Antibioticul nu se alege la intamplare!
Este bine de stiut ca antibioticul nu se alege la intamplare, ci numai in urma consultului medical, ca nu este util in infectiile virale, ca adimistrarea gresita duce la cresterea rezistentei tulpinii virusului sau a bacteriei care a produs imbolnavirea, determinand complicatii si ca trebuie administrat in doza si la intervalul de timp corespunzator.
Atentie! Din cauza utilizarii incorecte a antibioticelor, Uniunea Europeana, prin Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC), organizeaza "Ziua Europeana a Informarii despre Antibiotice", care are loc pe 18 noiembrie.
"Rezistenta la antibiotice face parte dintre cele mai mari amenintari pentru sanatatea publica din Uniunea Europeana. Daca folosirea incorecta si excesiva continua vom pierde mijloacele de tratare a bolilor infectioase," avertizeaza Zsuzsanna Jakab, directorul Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC).
Citeste mai multe despre Ziua Europeana a Informatii despre Antibiotice