Alimente care previn gripa

Intareste-ti sistemul imunitar pentru a lupta eficient impotriva gripei. Din fericire, exista cateva precautii si masuri preventive care pot fi luate pentru alungarea acestei boli.
Cum putem preveni gripa?

Contractarea acestei boli poate fi prevenita prin luarea unor masuri simple de prevenire, injectarea unui vaccin antigripal si consumul alimentelor potrivite.


Precautii

Trebuie neaparat evitat contactul cu persoanele deja infectate cu gripa. Insa practic acest lucru este imposibil de realizat deoarece boala incepe sa se raspandeasca inca de la primele simptome aparute. Prin urmare, este indicat sa ramai acasa daca esti gripat, pentru a impiedica raspandirea virusului si pentru o ameliorare rapida a starii.


Influenta vaccinurilor

Reprezinta o alegere optima in cazul copiilor, al persoanelor in varsta si al tuturor celor care sufera si de alte boli care pot fi agravate prin contaminarea cu gripa (de exemplu, astm sau probleme cu inima si plamanii).
Important este sa discuti acesta alegere cu medicul de familie.


Alimente care intaresc sistemul imunitar

Mama natura ne-a oferit o multitudine de alimente care conduc la cresterea imunitatii si care lupta eficient impotriva gripei.
  • Alimente bogate in vitamina C - portocale, lamai, grepfrut, capsune, varza, broccoli, ardei verzi;
  • Alimente bogate in beta-caroten - dovleac, cartofi, broccoli, spanac, piersici (proaspete si uscate);
  • Alimente bogate in acizi grasi omega-3 - peste gras oceanic (somon, ton, macrou, hering);
  • Alimente bogate in zinc - peste, fructe de mare (in special stridii proaspete sau conservate), carne de porc, carne de pui, oua, branza, lapte, unt de arahide;
  • Alimente care contin unele substante, precum lactobacillus - iaurtul si produsele care contin lactobacillus si bifidobacteria;


Substante care lupta impotriva gripei
  • Vitamina C si beta-carotenul - sunt doi dintre cei mai puternici antioxidanti care se gasesc in diferite alimente.
    Antioxidantii intaresc sistemul imunitar si ajuta organismul in lupta impotriva bolilor si a infectiilor;
  • Acizii grasi omega-3 - au functii similare cu acelea ale produselor lactate, care contin lactobacillus si bifidobacteria, intaresc sistemul imunitar si stimuleaza producerea de catre organism a unei substante numita citokina, implicata in lupta impotriva infectiilor;
  • Zincul - este un element important care stimuleaza organismul sa lupte impotriva infectiilor cu gripa.


Suplimente care intaresc sistemul imunitar

In general, toti cei care urmeaza o dieta echilibrata nu au nevoie si de suplimente. Insa, daca faci parte din cealalta categorie este foarte important sa iei suplimente de vitamine si minerale.

De retinut! Acele suplimente trebuie neaparat sa contina vitamina C, beta-caroten, zinc si seleniu.
Zincul si seleniul au un efect protector asupra sistemului imunitar si nu pot fi asimilate numai din alimentatie. Unele marci de cereale au fost imbunatatite in seleniu (le poti identifica verificand ingredientele acestora). Ia capsule omega-3 si incearca sa consumi in fiecare zi un iaurt. Cea mai inteleapta decizie ar fi sa alegi produsele lactate degresate daca te terorizeaza ideea de a consuma zilnic un produs lactat care ar putea sa-ti mareasca greutatea corpului si colesterolul.

In cazul in care nu ai reusit sa previi gripa si te confrunti cu simptomele specifice ei, trebuie sa iei vitamina C, consumand suc proaspat de portocale si grepfrut, suplimente de zinc. Este recomandat si un repaus la pat.


Dictionar de termeni
(Informatiile au fost preluate din "Larousse Dictionar de medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro)

citokina = molecula secretata de catre limfocite (globule albe care intervin in imunitatea celulara) si de catre macrofage (celulele de aparare a organismului cu misiunea de a absorbi particulele straine) si implicata in dezvoltarea si reglarea raspunsurilor imunitare.
Citokinele sunt peptide, mici proteine constituite din aminoacizi, care actioneza asupra celulelor de tipuri variate, posedand receproti proprii fiecaruia dintre ele.