Alergiile alimentare sunt periculoase

Alergia este o reactie a sistemului de aparare al organismului la un aliment care ii face rau. Dupa ce inghiti alimentul respectiv sistemul imun secreta histamine si alte chimicale care provoaca simptomele bine cunoscute si, in cazurile grave, pot provoca moartea.
  • Cum se manifesta alergia

    Simptomele care apar frecvent se rezuma la mancarimi, urticarie si umflaturi. Ele nu sunt foarte grave insa pot degenera in simptome mai grave, pana la soc anafilactic. Reactiile grave nu se pot prevedea de aceea conduita sigura este abstinenta.


    Nu orice reactie e alergie

    Multi confunda alergia alimentara cu intoleranta alimentara, care e o reactie mult mai frecventa si mai putin grava. Intoleranta apare cand sistemul digestiv nu poate digera o anumita mancare, dar nu da simptome atat de suparatoare ca o alergie.
    Daca ai doar o intoleranta la mancare poti consuma portii mici din acel aliment fara sa-ti faca rau. In schimb, in cazul unei alergii, orice farama din alergen provoaca reactia alergica.


    Alimente care provoaca alergii

    90% din alergiile alimentare sunt efectul urmatoarelor alimente:

Lapte de vaca
Oua
Alune
Grau
Seminte de soia
Peste
Crustacee


Poti sa afli la ce mancare esti alergic daca mergi la doctor sa iti faci testele recomandate. Exista teste speciale pentru aceste probleme.

Odata depistat, acel aliment trebuie eliminat din lista ta.


Tratamentul


Singurul tratament eficient este abstinenta totala de la alimentul depistat. Daca totusi l-ai consumat din greseala exista cateva medicamente care te pot ajuta, usurandu-ti simptomele insa nu pot trata alergia. Cateva dintre ele se pot lua si fara reteta, direct de la farmacie.

Antihistaminicele sunt eficiente in reactiile alergice usoare: urticarie, rinoree, etc.

Bronhodilatatoarele deschid caile aeriene prin care ajunge aerul in plamani, deci ajuta la senzatiile de sufocare care apar in multe alergii.


Injectiile cu epinefrina se folosesc doar in cazurile foarte grave, de soc anafilactic. Desigur, se fac la spital si in interventiile de urgenta. Doar persoanelor care sunt susceptibile de astfel de reactii li se recomanda sa poarta o seringa cu epinefirna asupra lor, tot timpul.

Corticosteroizii sunt foarte eficienti in combaterea inflamatiilor severe insa se folosesc si in cazuri mai putin grave.