Acest tip de alergie este deosebit de periculoasa deoarece exista foarte multe mancaruri si dulciuri care pot avea alune iar noi nici macar sa banuim acest fapt. Alunele, nucile, arahidele, migdalele etc. pot fi continute si de creme, lotiuni si sampoane. Deci, mare atentie!
"Membrii acestei familii": nuci de acaju, nuci pecan, nuci de Macadamia, nuci de Brazilia, migdale, fistic, alune, nuci, castane, nuca de cocos, alune de padure, nuci artificiale (nuci modificate care arata si au gust de migdale, nuci pecan, alune), jir.
Produse care contin alune: unt de alune, faina de nuci, ulei de arahide, pasta de alune, martipan, praline, alvita, nuga, alvita, musli si cerealele cu fructe pe care le consumam dimineata, ciocolata, alune glazurate, inghetata.
Preparate care pot contine alune: sosuri, salate, paste, produse de patiseri, lichior, prajituri, briose, torturi, gogosi, batoane din cereale, mancaruri vegetariene.
Alte surse: produse cosmetice, mancare pentru animale.
Cuvinte de care trebuie sa te feresti: aditiv 322 sau lecitina, proteina vegetala hidrolizata, emulsificatori, arome naturale si artificiale, "poate contine urme de alune/nuci", "realizat intr-o fabrica de procesare a alunelor".
Ca de obicei, in cazul in care te stii alergica mare atentie atunci cand mananci la restaurant sau mancare gatita de alte persoane. Pentru a convinge mai repede persoanele cu care intrii in contract ca esti alergica la alune cere medicului specilaist o adeverinta care sa ateste acest fapt.
Pentru a afla daca esti alergica la alune, asta in cazul in care nu ai aflat pana acum, mergi la medicul alergolog pentru testare. De asemenea, tot acestuia trebuie sa te adresezi cand presupui ca ai o alergie de acest fel, sau oricare alta.