Cafeaua are si efecte benefice, daca o consumi in cantitati moderate (100mg cafeina) si nu faci parte din niciuna dintre categoriile de mai sus.
Conform doctorului, cafeaua si efectul ei de trezire, de activare psihomotorie (fizic si psihic) reprezinta un beneficiu pentru cei sanatosi care consuma o doza redusa de cafea pe zi,nu in situatiile limita amintite mai sus. Medicul Petruta Tarciuc ne dezvaluie si avantajul unei cesti de cafea: "Creste capacitatea efortului intelectual si fizic, accelereaza tranzitul intestinal, deci ajuta la constipatie si ajuta si in cazul migrenelor usoare".
Doctorul continua: "Deci, daca nu suferi de vreo afectiune cardiaca, la stomac, tulburare digestiva si nu esti o fire anxioasa, cafeaua in doza recomandata de 100 mg cafeina pe zi, iti poate aduce beneficii, mai ales la locul de munca".
Cafeaua este un drog?
Tocmai persoanele sanatoase, pentru care cafeaua reprezinta un beneficiu (fara a se petrece toate acele efecte nocive) sunt predispuse sa intre intr-un cerc vicios.
Medicul Petruta Tarciuc explica: "Cafeaua este cel mai des utilizat drog alaturi de alcool si tigari! La cafea trebuie avuta mare grija! Cei care observa avantajele cafelei si nu sunt constienti de dezavantajele care pot apare foarte usor, vor intra intr-un cerc vicios."
Cafeaua incepe sa devina drog in urmatorul fel: "Vei avea tendinta sa crezi ca bautul cafelei iti rezolva problemele si vei incepe sa faci excese, crezand ca ai un prieten de nadejde in aceasta. Daca vei dormi mai putin, vei munci mai mult, vei mari doza de cafea. Dar surpriza, nu te vei mai intalni cu aceleasi beneficii, ci vei face parte din cei care abuzeaza de cafea si vei suporta consecintele.".
O alta atentionare a doctorului: "Exista sansa sa suferi de o depresie cronica si nici macar sa nu stii. Bei cafeaua care te binedispune si te face activ, pentru a ameliora de fapt simptomele unei depresii."
Cafeaua este un drog daca o consumi in cantitati mari!
Conform medicului, abstinenta de la cafea, in cazul celor care au facut abuz de aceasta (la peste 250 mg cafeina pe zi) se manifesta ca un sevraj: cefalee, irascibilitate si greata.
Daca esti o persoana echilibrata, sanatoasa si ramai la doza recomandata de 100 mg cafeina pe zi, te vei bucura de beneficii, nu vei dezvolta o dependenta, iar daca vei hotari sa intrerupi consumul de cafea, nu vei avea probleme!
Comentarii (2)
Sau cafea cu ganoderma care are si efecte terapeutice
cafeaua se poate imbunatatii cu condimente.Se stie ca arabi beau cafeaua cu cardamon si sunt tot tipul de derivate -produse de cafea, gen capucino....Deci eu una beau cafea o portie cu doua de lapte si cu cardamon.Este o idee ...noi ca si romani nu suntem informati ca exista mai multe moduri si derivate de a bea cafea.Deste un adevar ca, cafeaua fiarta contine mai multa cofeina.
Posteaza comentariu