Chiar dacă este menționat încă din vremea lui Darwin, sindromul răului de transport (cinetozele), nu a fost niciodată luat în serios și cercetat cu adevărat în profunzime. Amețeală, oboseală, greață sunt simptomele cele mai des întâlnite ale afecțiunii. Dacă mișcarea ce produce greață nu este rezolvată atunci apare chiar voma, însă aceasta nu eliberează pacientul de starea de rău, care va continua până când stimulul încetează. ”Vinovată pentru acest disconfort este o mică porțiune din creier, aria postremă ce activează voma în cazul intoxicațiilor și în cazul conflictelor apărute între ochi și urechea internă. Când simțim mișcarea, dar nu o vedem (ca atunci când navigăm de exemplu) informațiile care ajung către creier, dinspre urechea internă și, respectiv, dinspre ochi, apare o discordanță senzorială și este activat un fel de sistem de apărare care se comportă că și când a detectat o toxină și încearcă să o elimine prin vomă”, susține fizioterapeutul Ramona Pavel.
Aceasta este de fapt cea mai comună ipoteză despre cauza râului de transport: că reprezintă un mecanism de apărare împotriva neurotoxinelor .
Acesta arată că, în baza ultimelor studii științifice, unele ralizate de profesori emeriți de la universități dinb Washington și Seattle, reeducarea vestibulară, chiar daca presupune o perioadă de cură mai prelungită, este eficace pe termen mai lung (ani întregi) decât medicația (doar câteva ore), pentru că produce fenomenul de adaptare și obișnuință la stimul. ”Reeducarea vestibulară se face doar de către specialiști în domeniu și constă într-o evaluare inițială a sistemelor senzoriale urmată apoi de o stimulare vestibulară importantă cu fotoliul rotator și dacă este necesar cu Platforma Computerizată Dinamică", susține fiziterapeutul Bio Ortoclinic, care activează de 10 ani, cu rezultate spectaculoase, în Antibes, Franța și a adus în România, în această lună, sistemul de testare Multitest Equilibre, patentat și utilizat de multe centre de cercetare. Acesta evaluează, tratează și previne tulburările de echilibru și postură din toate domeniile medicale în care acestea pot apărea (ORL, neurologie, sport, pediatrie, traumatologie,chirurgie post operatorie șold/genunchi/ligamente etc).
Pentru mai multe informații despre specialist și despre felul în care decurg ședințele de terapie intrați pe http://ortoclinic.ro/ro/vertij-si-postura.