Secretul din spatele magiei supei de pui: 5 motive ca să o mănânci când ești răcit

Mulți oameni se bazează pe supa de pui pentru a calma o răceală, dar puțini știu exact de ce ajută această licoare caldă și hrănitoare. Un dietetician explică magia supei de pui.
Studiile au arătat că un castron consistent de supă de pui cu tăiței poate ajuta la curățarea congestiei nazale și la ușurarea simptomelor de răceală. Totul ține de ingrediente. O supă limpede și caldă este liniștitoare, ceea ce o face o sursă excelentă de hidratare atunci când ești răcit, în special dacă ai dureri în gât”,  a spus Sandy Allonen, dietetician la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston.

 
Puiul, bogat într-o substanță ce stimulează hormonul fericirii

 
 
Poți considera că adăugarea de sare și condimente în supă nu este benefică dar, cu moderație, acestea pot stimula papilele gustative. Este cunoscut faptul că pierderea gustului este ceva obișnuit într-o răceală, dar, ca și în cazul oricărui potențiator de aromă, sarea este grozavă pentru a te face să mănânci mai mult. Puiul este, de asemenea, bogat în triptofan, care ajută la producerea de serotonină, numită și hormonul fericirii, care îți poate îmbunătăți starea de spirit și îți poate oferi senzația de confort.
Toate acestea fac din supa de pui cu tăiței un adevărat aliment medicament reconfortan
t”, a spus Allonen.
 

 
Tăițeii, sursă de carbohidrați

 
 
Tăițeii din supa de pui furnizează organismului carbohidrați care te ajută să te simți plin și mulțumit. „Carbohidrații sunt sursa preferată de energie pentru corpul tău, așa că a lua o doză bună prin supă te poate ajuta să te simți mai puțin lent”, a mai spus Allonen.
 

 
Legumele aduc un aport de vitamine

 
 
Legumele, precum morcovii, țelina și ceapa conțin vitaminele C și K, dar și alți antioxidanți și minerale.
 
Acest lucru nu numai că ajută la construirea unui sistem imunitar sănătos pentru a lupta împotriva virușilor, ci ajută și corpul să lupte cu boala și să se recupereze mai repede”, a precizat Allonen.
 

 
Aburul din supa de pui, descongestionant

 
 
"Supa de pui ar trebui mâncată fierbinte, dacă vrem să descongestionăm căile  respiratorii. Aburul poate ușura respirația și are, de asemenea, un efect antiinflamator ușor, care vă poate ajuta să vă relaxați mușchii și să atenueze disconfortul simptomelor de răceală", a explicat dieteticianul.


 5 motive pentru a mânca supă

 
 
În plină toamnă, practic, în plin sezonul al răcelilor, ne pregătim pentru a  face față iernii ce urmează si vină.
Și cum altfel, decât alături de aliatul nostru: supa fierbinte, în special de pui. Iată cinci motive pentru care este recomandat să mănânci supă.
 

 
1. Sursă de vitamine și minerale 

 
În timp ce unele supe pot distruge o dietă (cele drese cu smântână pot fi foarte bogate în grăsimi și calorii), majoritatea aduc organismului doza  zilnică de legume. Practic, supele pot fi o oportunitate de a mânca dovleac, morcovi și păstârnac, pe lângă tradiționalele legume  ce se pun în supă: morcovi, ceapă, țelină, ardei gras etc. Practic, supele constituie o sursă de vitamine și minerale. Dacă ești mai comod puteți pune chiar și legume congelate în supă, fără a-i compromite gustul sau textura.
 

 
2. Sunt ieftine și ușor de preparat

 
 
Prepararea supelor nu ocupă mult timp. De fapt, dacă folosești o oală lentă sau o oală sub presiune, poți pregăti o supă savuroasă în doar 10 minute și lași aragazul să facă restul muncii. Dacă pui multe legume și multă apă poți face economie la carnea de pui, așa că, la final, vei descoperi că ai gătit un preparat delicios, fără să cheltuiești mulți bani.

 
 
3.
O poți congela

 
 
Supa poate fi alimentul ideal dacă vrei să gătești în avans, pentru o perioadă mai lungă de timp, pentru că o poți congela.  Practic, în weekend, poți găti și congela o cantitate de supă, pe care o poți savura când ești prea ocupat și nu ai vreme să prepari ceva sau, pur și simplu, pentru când îți este lene să gătești.
 

 
4. Te mențin hidratat

 
 
În anotimpul rece nu este neobișnuit să bei mai puține lichide decât are organismul nevoie. Iarna, deși s-ar putea să nu te simți înfierbântat și să nu transpiri abudent, tot pierzi lichid prin activitățile zilnice. Deoarece supele sunt, în mare parte, lichide, ele constituie o modalitate excelentă de a rămâne hidratat și sătul.
 

 
5. Îți întăresc sistemul imunitar

 
 
Supele te pot ajuta să previi răceala și gripa și sunt un antidot grozav și pentru momentele în care ești bolnav. Majoritatea supelor sunt încărcate cu nutrienți care luptă împotriva bolilor.
De fapt, studiile arată că supa de pui, în special, poate ajuta la prevenirea răcelii, mai ales dacă pui în ea și usturoi proaspăt, ceapă, țelină și morcovi. Toate aceste legume conțin substanțe ce întăresc imunitatea. De asemenea, un bonus îl constituie faptul că lichidul fierbinte ajută la calmarea durerii în gât.
 
 
Foto: Pixabay.com