Cercetatorii au masurat, cu ajutorul unui test de saliva, nivelul de hormoni ai stresului la femeile care incercau sa devina insarcinate in mod natural si au observat ca la cele mai stresate dintre acestea sansele de sarcina erau reduse. Potrivit specialistilor, tehnicile de relaxare pot fi de un real folos cuplurilor care isi doresc sa intemeieze o familie.
Este cunoscut faptul ca stresul in timpul sarcinii este nociv atat pentru mama cat si pentru fat, insa legatura intre stres si fertilitatea nu era cunoscuta. Acesta reprezinta primul studiu care aduce dovezi teoriei ca stresul poate reduce sansele unei femei de a ramane insarcinata prin metode naturale.
Aceste descoperiri sprijina recomandarea medicilor potrivit careia cuplurile trebuie sa se relaxeze in perioada in care incearca sa conceapa. "Este primul studiu care arata legatura intre stres si sansele unei femei sanatoase de a concepe un copil. Studiul intareste idea ca, in perioada in care incearca sa conceapa, cuplul trebuie fie relaxat. In anumite cazuri, consilierea sau tehnicile de relaxare precum yoga sau meditatia pot fi de mare folos," declara dr. Cecilia Pyper, autoarea studiului, citata de BBC News.
Exista mai multe metode prin care femeile se pot pregati pentru o sarcina sanatoasa: dieta corecta, administrarea de suplimente de acid folic si evitarea pe cat posibil a stresului, adauga specialistii.
Vrei un copil? Adopta un stil de viata sanatoas
Pentru ca sansele unei sarcini sa creasca, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare va recomanda sa efectuati investigatiile necesare pentru a stabili daca exista probleme de natura medicala si, in cazul in care acestea nu exista sa treceti la un stil de viata cat mai sanatos. "Recomandat este ca, inainte cu un an de a incerca sa concepeti un copil, ambii parteneri sa faca schimbari in stilul de viata. Acest lucru nu este valabil doar pentru femei, pentru ca si conditia biologica a barbatului este foarte importanta. Stilul de viata este foarte important in obtinerea unei sarcini sanatoase si din acest motiv trebuie sa renuntati la tigari, alcool si sedentarism."
Daca doresti sa-ti schimbi regimul alimentare este recomandata consultarea unui nutritionist. Important este sa te concentrezi pe sanatatea corpului tau si nu asupra greutatii (doar daca ai mari probleme cu greutatea) sau a formei fizice.
Facand schimbari sanatoase in dieta alimentara nu afecteaza doar fertilitatea, ci te ajuta si sa-ti pregatesti corpul pentru sarcina si pentru un copil sanatos.
Din dieta ta nu trebuie sa lipseasca nutrienti precum: vitamina E (cereale, broccoli, nuci, soia), vitamina A (broccoli, varza, conopida), vitamina C (broccoli, varza, conopida, citrice), vitamina D (produse lactate, somon), calciu (soia, broccoli, produse lactate, somon), fier (verdeturi), zinc (carne, soia), acid folic (verdeturi, cereale, soia, citrice).
Nu uita ca vitaminele si mineralele sunt mult mai bine absorbite si folosite de catre organism sub forma de alimente decat pastile sau suplimente.
Important este ca alimentatia sa fie diversificata, iar modul de preparare sa fie unul cat mai natural prin care sa se pastreze proprietatile alimentelor. De asemenea, atat pentru mentinerea tonusului muscular, dar si pentru imbunatatirea starii de sanatate, trebuie adoptat un stil de viata activ. Sportul trebuie practicat cu regularitate mai ales ca, pe langa faptul ca mentine forma fizica, ajuta si la combaterea stresului cotidian.
Comentarii (1)
is cam sceptica...
Posteaza comentariu