Sigur sau periculos in sarcina?

Specialistii ne spun cat de sigure sunt pentru tine albirea dentara, vopsitul, epilatul, manichiura, tratamente corporale, baile fierbinti ...

Specialistii ne spun cat de sigure sunt pentru tine albirea dentara, vopsitul, epilatul, manichiura, tratamente corporale, baile fierbinti ...


Vrei dinti mai albi? Mai asteapta putin!


Pentru ca specialistii nu au studii stiintifice care sa ne spuna clar daca este sigur sau nu acest tratament pentru sanatatea copilului tau. Asa ca mai bine amana tratamentul de albire pana dupa nastere. Nesiguranta care planeaza asupra acestui procedeu este data de peroxidul folosit in albirea dintilor care cauzeaza un proces oxidativ, demonstrat ca ar fi daunator pentru tesuturile si celulele corpului. Prin urmare nu exista nicio certitudine ca acesta nu ar fi capabil sa afecteze si sanatatea bebelusului.

“Nu s-au facut suficiente teste pentru a preciza daca substantele implicate in tratamentul de albire dentara (in special peroxidul de carbamida) sunt toxice sau nu si daca au efecte mutagene.

Acelasi lucru se intampla si cu substantele anestezice, ele nu sunt neaparat toxice sau mutagene, dar sarcina este un capitol foarte diferit si imprevizibil. Din aceasta cauza se prefera o amanare a momentului interventiei”, ne recomanda dr. Stefan Costache, medic stomatolog.

Asociatia Dentara Americana recomanda femeilor insarcinate: o dieta echilibrata, spalarea danturii de cel putin doua ori pe zi, utilizarea zilnica a atei dentare, precum si vizite periodice la stomatolog pentru un periaj dentar profesional.


Vrei sa-ti faci tratamente corporale? Total interzis!


Daca nu ai apelat la ele inainte de a ramane insarcinata, acum va fi mai usor sa-ti iei gandul pana dupa nastere. Dar daca le duci dorul, iata motivele pentru care nu ai voie sa le faci cat timp esti insarcinata:

  • impachetarile de slabire/anticelulita presupun expunerea la caldura si acest lucru poate  provoca hemoragie si avort spontan; electrostimularea provoaca incordarea musculaturii abdomenului intr-un mod excesiv, marind riscul de avort spontan;
  • vacuum slim produce accelerarea circulatiei sanguine, care poate sa afecteze negativ dezvoltarea fatului;
  • masajul anticelulitic presupune manevre destul de agresive si, de asemenea, accelereaza circulatia sanguina;
  • presoslim drenaj limfatic produce stimularea ganglionilor limfatici si este contraindicat femeilor insarcinate.


Ai liber doar la masajul de relaxare si aceasta cu anumite conditii, iar restul le poti incepe la doua luni dupa nastere.

“Doar masajul de relaxare se poate efectua pana in a treia luna de sarcina. Iar restul tratamentelor corporale se incep la aproximativ doua luni de la nastere, cand corpul isi reia din functiile normale”, recomanda Elisabeta Ratiu, consultant în slabire si tratamente corporale si directorul Centrului de slabire "Betty Blue".

Vrei sa-ti vopsesti parul? Nu in primul trimestru!


Cu cat mai rar, cu atat mai bine pana la finalul sarcinii, este avertismentul pe care il dau specialistii. De ce este mai bine sa eviti vopsitul parului? Pentru nimeni nu poate sa garanteze ca acesta este perfect inofensiv pentru copil (mai ales in primul trimestru de sarcina). Exista cateva studii efectuate pe animale care au aratat ca foarte putini dintre compusii chimici din vopseaua de par au potential teratogenic (cauzeaza malformatii), insa trebuie sa tinem cont de faptul ca aceste animale au fost expuse la doze foarte mari de substante chimice, nicidecum echivalente cu cele folosite de o femeie cand isi vopseste parul.

Pentru siguranta ta si a copilului este recomandat sa nu iti vopsesti parul in primul trimestru de sarcina si sa recurgi cat mai rar posibil la acest obicei pana la nastere.