Sarcina este o etapă extrem de importanta în viaţă unei femeie, dar este în acelaşi timp şi un punct de plecare extrem de important pentru copilul care se va naşte.
O sarcină monitorizată corect, alimentaţia adecvată, evitarea substanţelor şi medicamentelor de risc dar şi o atenţie deosebită acordată viitoarei mame de
către membrii familiei reduc semnificativ pericolele unei naşteri premature.
Iată ce trebuie să faci pentru a evita naşterea prematură, un fenomen care pune în pericol sănătatea şi chiar supravieţuirea bebeluşului:
1. Tinerii ar trebui să solicite medicului o serie de informaţii medicale în cazul în care decid să îşi întemeieze propria familie şi să aibă copii.
2. Un avort (şi în special unul realizat la prima sarcină) creşte riscul unei naşteri premature la următoarea sarcină.
3. Momentul concepţiei este de o importanţă vitală pentru tot restul sarcinii. Tinerii care decid să aibă copii trebuie să planifice acest eveniment important şi să îşi asume responsabilitatea pentru sănătatea şi viitorul copilului lor.
4. Este foarte important ca momentul concepţiei să fie într-o perioadă în care ambii părinţi sunt perfect sănătoşi şi nu suferă de intoxicaţii cu nicotină, alcool sau droguri.
5. Se recomanda ca administrarea oricărui medicament pe timpul sarcinii să fie discutată cu specialistul care supraveghează sarcina.
6. Sănătatea noului născut este direct corelată cu sănătatea mamei. Din această cauză este foarte important ca o posibilă infecţie mamă-făt să fie descoperită şi tratată cât mai devreme posibil. Aceasta ar putea preveni o naştere prematură şi poate garanta sănătatea copilului. Infecţiile virale şi bacteriene constituie cauza cea mai frecventă a naşterilor premature.
7. Programarea la specialistul obstetrician în primele trei luni de sarcină este obligatorie, iar în cazul în care există orice fel de risc, viitoarea mamă trebuie să consulte medici specialişti din specializarea în care se suspectează riscul. Orice patologie a sarcinii reprezintă un risc de naştere prematură.
8. Pentru evoluţia unei sarcini normale sunt necesare patru vizite medicale în ultimele 4 luni de sarcină, la medicul specialist obstretician. Dacă sarcina este cu risc, vizitele se vor face de două ori pe lună sau săptămânal.
9. Gravidele trebuie să efectueze examinări repetate de urină. Infecţiile urinare se vor trata corect. Orice febră în cadrul infecţiei trebuie combătută. De asemenea, gravidele trebuie să îşi monitorizeze creşterea în greutate, iar cele cu Rh negativ trebuie să facă determinări de anticorpi.
10. Stresul şi efortul fizic pe timpul sarcinii reprezintă un risc ridicat de naştere prematură.
11. Sarcinile multiple şi fertilizarea în vitro expun mamă la riscul unei naşteri premature. Acest tip de sarcini trebuie monitorizate cu atenţie pentru a se putea observa chiar şi cel mai mic simptom de disconfort al fătului în uter, iar viitoarea mamă trebuie să se supună controalelor medicale mai frecvent.
12. Ambii părinţi trebuie să creeze un microclimat favorabil pentru creşterea bebeluşului şi să asigure o alimentaţie hrănitoare înainte şi în timpul sarcinii. Alimentaţia hrănitoare, starea sănătăţii mamei şi grija tatălui pentru calmul şi fericirea familiei sunt cele mai bune garanţii pentru a avea un bebeluş sănătos.
13. Tinerele mame trebuie să înţeleagă rolul cheie pe care îl au că părinţi. Trebuie să fie conştiente de naşterea care urmează să aibă loc şi să ceară sprijinul specialiştilor şi sfaturile medicului ginecolog personal referitor la cum să îşi învingă frica de durerea specifică naşterii. Pe de altă parte, medicii ginecologi trebuie să o ajute pe viitoarea mamă să aibă o atitudine pozitivă în ceea ce priveşte momentul naşterii şi să o informeze cu privire la metodele unei naşteri lipsite de dureri.
Sfaturi pentru prevenirea naşterilor premature
Sarcina este o etapă extrem de importanta în viaţă unei femeie, dar este în acelaşi timp şi un punct de plecare extrem de important pentru copilul care se va naşte.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă