Pot sa am o viata sexuala normala in perioada de sarcina? Este bine casotul meu sa participe la nasterea copilului nostru? Este bine pentrucopilul meu sa fie imbaiat si masat si de taticul lui? Sunt intrebari careimi sunt puse in mod curent de femei si a caror rezolvare eu o considerextrem de imporanta in mentinerea unei relatii de cuplu armoniose intreparteneri, atat in perioada de sarcina cat si mai tarziu, relatie carein viitor va influenta si educatia copilului sau copiilor lor.
Psihologii sustin ca marginalizarea partenerelui fata de problemele careapar in perioada de sarcina, la nastere sau vis-a-vis de crestereasi ingrijirea viitorului copil poate duce uneori la destramareacuplului. Multi "viitori tatici" recunosc dupa nastere, ca perioadade sarcina i-a marcat si pe ei din punct de vedere emotional, dar cadin pacate nimeni nu i-a luat in seama, pentru ca de obicei atentiadoctorului sau a psihologului pe care femeia ii consulta in aceastaperioada se concentreza exclusiv asupra ei.
In masura in care femeia este constienta de aceste schimbari care nu oafecteaza nu numai pe ea ci si pe partenerul ei in perioada de sarcina,raspunsurile corecte la intrebarile de mai sus o pot ajuta extrem demult. Chiar daca toata atentia femeii tinde sa se concentreaze acumexcesiv asupra modului in care evolueaza sarcina si sanatatea viitoruluiei copil, ea nu trebuie totusi sa uite sa privesca din cand in cand cu"un ochi" si la partenerul ei, incercand sa-i inteleaga starile princare si el trece si sa-l ajute.
A-l ajuta pe viitorul tatic, oricat de des cu putinta, sa simtamiscarile copilului in burtica, poate fi un lucru foarte simplu darfoarte important pentru el, deoarece dincolo de schimbarile fizice desarcina ale partenerei pe care el le percepe vizual "simtirea fatului"este semnul lui de sarcina cel mai concret!
In ultimii 15-20 de ani se constata o schimbare radicala de atitudine inceea ce priveste implicarea partenerului in problemele legate de sarcina,nastere sau ingrijirea nou-nascutului. Daca tatii nostri erau aproape intotalitate marginalizati, ei fiind considerati persoana care trebuia sase ocupe doar de statutul material al familiei si cariera lor, in zilelenoastre se constata o schimbare majora de mentalitate. Femeia pe langastatutul de sotie si de mama ia in consideratie din ce in ce mai mult sidezvoltarea carierei ei si acest lucru o face sa constientizeze importantaimplicarii partenerului ei in sarcina si la ingrijirea nou-nascutului.
Este motivul pentru care cuplurile hotarasc din ce in ce mai frecvent,de comun accord, sa participe impreuna la cursuri de pregatire pentrunastere si ingrijire a nou-nascutului.
La Active Center, am constatat ca din aproximativ 100 de gravide careau participat la modulele de pregatire pentru nastere, mai mult de 90%dintre ele au venit de la prima intalnire insotite de partenerii lor,iar dintre acestia 60% si-au exprimat dorinta de a fi alaturi in timpultravaliului si de a participa si la nasterea copilului lor.
Referitor la cele de mai sus se constata clar o diferenta de mentalitateintre generatii, dar in acelasi timp daca privim mult mai in urma intimp, nu facem altceva decat sa constatam ca generatiile actuale nufac altceva decat sa se intoarca la traditii uitate in timp, care auexistat nu numai la noi in tara dar si in culturile altor civilizatiisi popoare. Si as vrea sa dau aici exemplul unei tari ca Olanda, undetraditia "nasterii acasa asistata de moasa" a ramas nealterata in timp,la spital mergand sa nasca numai gravidele cu sarcini cu probleme.
Aceste lucruri se intampla insa intr-un sistem in care ingrijirea primarala domiciliu este extrem de bine pusa la punct, ingrijirea gravidelor cusarcina normala fiind asigurata de moase - o categorie de profesionisteextrem de bine pregatite, care din pacate in Romania, urmare a ultimeireforme sanitare a fost eliminata din sistem!
Active Center
Tel:021-4138408; GSM: 0722288856
E-mail: activecenter@yahoo.com
Web: www.users.pcnet.ro/activecenter