Sangerari la inceput de sarcina?
Dr. Dan Tutunaru, specialist obstetrica - ginecologie la spitalul Elias din Bucuresti (telefon: 0723.999.939), raspunde:
Sangerarile din aceasta perioada a sarcinii (in special pana in saptamana a 12-a) au o singura semnificatie: ceva este in neregula cu sarcina care se implanteaza in mucoasa uterina. Cam 50% din sarcinile insotite de sangerare reusesc sa depaseasca pragul de 12 saptamani. Restul de 50%, daca nu se intervine terapeutic, ajung la avort spontan. Acestea sunt sarcinile intrauterine documentate echografic (adica sacul gestational se vizualizeaza in interiorul cavitatii uterine).
O sangerare in sarcina mica, insotita sau nu de dureri intr-una din fosele iliace (zonele in care stiti ca se afla ovarele), poate sa prevesteasca existenta unei sarcini extrauterine. Aceasta este destul de dificil de diagnosticat, intrucat o sarcina extrauterina este foarte greu de vizualizat echografic, semnele cele mai clare aparand cand sarcina este deja rupta cu aparitia sangelui in cavitatea abdominala.
In cazul dvs:
1. trebuie sa va asigurati ca sarcina se afla in cavitatea uterina efectuand o echografie.
2. consumul de lamai nu are nici o legatura cu simptomele dvs.
3. sangerarea data de implantarea oului are loc doar in perioada in care ar fi trebuit sa va vina ciclul, deci ceea ce aveti dvs nu este data de aceasta implantare.
4. o sangerare in aceasta perioada este data de o placentatie defectuoasa. Studii recente, confirmate si din practica mea personala, au aratat ca suplimentarea terapeutica cu hCG 5000 ui la 4 zile, insotita de supliment progesteronic 300 mg/zi si de magneziu 200 mg/zi, scad riscul avortului spontan de la 50% la numai 15%.
5. durerile abdominale pot fi date de ligamentele uterine care incep sa se intainda, de apasarea uterului pe vezica, de congestia pelvina specifica sarcinii, etc.
6. consumul de acid folic nu numai ca nu face rau embrionului, dar, cum acidul folic e caramida ADN-ului, suplimentarea cu acesta vitamina reduce drastic riscul aparitiei defectelor de tub neural la fat, si este recomandabil a lua 5 mg acid folic pe zi.