Multe femei gravide nu stiu ce sa faca atunci cand se afla intr-o situatiedificila: au o durere (de cap, de masea spre exemplu) si ar dori sa iaun medicament care sa le amelioreze aceasta stare, insa noul lor statut(sarcina) le interzice acest lucru.
Cititoarea noastra Amedeia, de 25 de ani, ne-a semnalat urmatorul aspect:"peste vreo 6-7 luni voi deveni mamica. Mai precis, sunt in a 11-asaptamana de sarcina (calculata de la data ultimului ciclu). Doresc sava cer parerea intr-o anumita problema, si anume: doctorita de familiemi-a prescris in urma cu 7 zile Maltofer Folic (1 tabl/zi), Supradyn(1 tabl/zi) si Iodura de potasiu (2 pastile/sapt), dupa ce i-am dusanalizele de sange. Mi-a spus ca analizele sunt bune, ca am o usoaraanemie caracteristica perioadei de sarcina si mi-a prescris medicamentelede mai sus. Le iau deja de o saptamana, dar am mai intrebat si eu peici pe colo cum sta treaba si am aflat de la o amica (absolventa demedicina...) ca e interzis sa iau fier in primul trimestru de sarcina,deoarece poate interveni in procesul de organogeneza al copilului.
Dr. Dan Tutunaru, specialist obstetrica-ginecologie, raspunde:
"Doctorita ta de familie ti-a dat sa iei Maltofer Folic (adica fierpolimaltozat cu acid folic), Supradyn (adica un complex de vitamineplus o serie de minerale printre care gasim iarasi fier) si iodura depotasiu (adica o sare a iodului cu potasiu). Surpriza! Nu fierul estecel interzis a fi luat in primele luni de sarcina... ci Supradyn-ul si,relativ, iodura de potasiu. Sa explic acum de ce lucrurile stau asa sinu cum ai fost tu informata...
Supradyn-ul este un amestec de vitamine printre care si vitamina A. S-ademonstrat experimental ca dozele mari din aceasta vitamina au un efectteratogenic (adica pot induce malformatii) nu numai la animalele delaborator dar s-au comunicat cazuri de malformatii la fetii umani. Dozemari de vitamina A, precum cele continute in Supradyn, trebuie evitatein sarcina mica (doar daca exista un deficit dovedit de vitamina A,ea poate fi administrata). Pentru sarcina exista preparate speciale devitamine in doze nepericuloase pentru copil. Deci renunta la Supradynsi ia vitamine speciale pt sarcina.
Iodura de potasiu, datorita ionului de iod continut in doze farmacologice,poate sa inhibe dezvoltarea tiroidei fetale, cu aparitia unei gusehipotiroidiene. De aceea, pentru a se evita acest lucru si pentru a sesuplimenta totusi nevoile crescute de iod din sarcina, este suficientafolosirea sarii (marine sau nu) iodate la masa. Din fericire tiroidadevine functionala cam la sfarsitul celei de-a treia luni de sarcina, decidaca intrerupi iodura de potasiu, nu exista nici un pericol in viitor.
Fierul este un mineral folosit de catre hematii pentru sintezahemoglobinei (si nu numai, ci si pentru dezvoltarea celulelor sistemuluinervos). Necesarul de fier in sarcina depaseste de departe rezervele defier materne. Ca pura informatie, in sarcina sunt necesare cam o mie demiligrame de fier, dintre care cam o treime se duce la fat si cca 200 mgse pierd pe diferite cai. Deci 500 mg fier sunt consumate obligatoriu,indiferent de rezervele materne! Cresterea volumului sanguin in timpulsarcinii cu aproximativ 450-500 ml necesita folosirea restului de 500mg fier despre care am vorbit. Practic toata aceasta cantitate de fiereste necesara in ultima jumatate a sarcinii, cand nevoile materne defier ating cam 7 mg/zi. Deci nu este logic a administra fier in primultrimestru pentru simplul motiv ca nu este inca nevoie de el! Aceastaeste ratiunea pentru care in aceasta perioada nu este necesara (deci nuinterzisa!) suplimentarea cu fier in doze farmacologice, si nicidecumfaptul ca ar avea vreo influenta nefasta in organogeneza! Embriogenezaeste un proces extraordinar de complex orchestrat de catre activareasecventiala a genomului embrionar, proces sensibil la diferiti factori(infectiosi, fizici, chimici, carentiali sau insasi genetici) darnicidecum la lipsa sau excesul unui mineral precum fierul!
In ceea ce priveste sfatul doctorului tau ginecolog de a nu lua nimicpana in luna a 5-a, ma vad silit sa-l contrazic: este foarte recomandat alua 0,4 mg de acid folic zilnic chiar cu o luna inainte de a fi gravida(bineinteles cine are o sarcina programata), si sa se continuie primeletrei luni de sarcina, pentru a preveni anumite malformatii in special detub neural, dintre care cea mai cunoscuta este spina bifida. De asemeneasi vitaminele speciale pentru sarcina sunt bine a fi luate. Este binea nu lua nici un medicament in primele 4 luni, decat daca este absolutnecesar si numai dupa consultarea doctorului".