Alimentaţia din timpul sarcinii are o serie de rigori pe care viitoarea mămică trebuie să le respecte, iar carnea este unul dintre alimentele controversate, pe care gravidele nu le consumă întotdeauna fără să se întrebe dacă le face bine sau nu. Răspunsul medicilor este că da, carnea trebuie să se regăsească zilnic în meniu, însă doar gătită corespunzător şi doar de anumite tipuri.
În timpul sarcinii, necesarul de fier al organismului se dublează, de la 15 mg la 30 de mg pe zi. Iar pentru că fierul din sursele animale se absoarbe mai bine decât din cele vegetale, este foarte important să mănânci carne, o parte esenţială a unei diete echilibrate.
Pericolele consumului de carne în sarcină
De-a lungul timpului, studiile de specialitate şi constatările medicilor deopotrivă au descoperit că gravidele care au consumat carne insuficient de bine gătită la temperaturi ridicate, au contactat o serie de bacterii şi agenţi patogeni foarte periculoşi pentru mamă şi făt.
Toxoplasmoza gondi, parazitul care produce boala numită toxoplasmoză, poate să fie contactat din carnea crudă sau gătită "în sânge", ouă crude sau lapte nepasteurizat. O alta boală pe care viitoarele mămici o pot contacta din carne infestată este listerioza (poate provoca meningita), riscul gravidelor fiind de 20 de ori mai mare sa se îmbolnăvească.
Medicii insistă asupra faptului că gravidele ar trebui să renunţe la carnea procesată industrial, din mezeluri (şuncă, salam, pate, crenvurşti, cârnaţi etc), despre care cumpărătoarele nu ştiu cum au fost manevrate (în ce condiţii de igienă) şi dacă au fost sau nu gătite la temperaturi superioare.
De asemenea, anumite tipuri de carne de peşte sunt periculoase pentru gravide, dacă provin de la specii care au trăit în ape contaminate cu mercur. Tonul, în special, poate avea un conţinut important de mercur, provenind mai des din zone cu ape poluate. Viitoarele mămici ar trebui să evite şi carnea de rechin, macrou regal, peştele spadă, ştiuca sau halibutul.
Tipuri de carne recomandate în sarcină
Un grup de experţi americani a descoperit că gravidele care consumă carne de peşte în timpul sarcinii, cresc IQ-ul fătului cu 10% faţă de coeficientul de inteligenţă mediu al populaţiei Pământului. Aceştia spun că ideal este ca femeile însărcinate şi cele care alăptează să consume circa 340 de grame de peşte săptămânal, în special somon, creveţi, crabi şi fructe de mare.
Sunt sigure pentru consum şi speciile de peşte anşoa, sardine, somon sălbatic, hering, crab, păstrăvul de crescătorie, somnul sau creveţii.
Este foarte indicat ca o gravidă să mănânce regulat carne de pui, de curcan şi de vită. În schimb, medicii spun că ar fi mai bine să lase deoparte carnea grasă şi greu digerabilă, precum cea de porc sau de oaie.
Prepararea cărnii pentru femeile însărcinate
La fel de importantă este şi prepararea cărnii înainte să fie consumată de o femeie însărcinată. Astfel, dacă aştepţi un bebe frumos şi sănătos, ai grijă să te speli bine pe mâini după ce manevrezi carne crudă.
Găteşte carnea până când îşi pierde în totalitate pigmentul rozaliu şi sucul natural. Uită de mezeluri şi evită să comanzi carne când mănânci la restaurant. Consumă carnea pregătită prin fierbere sau coacere, mai rar prăjită sau gătită pe grătar.
E bine sau nu să mănânci carne în timpul sarcinii? Vezi ce spun experţii
Alimentaţia din timpul sarcinii are o serie de rigori pe care viitoarea mămică trebuie să le respecte, iar carnea este unul dintre alimentele controversate, pe care gravidele nu le consumă întotdeauna fără să se întrebe dacă le face bine sau nu. Răspunsul medicilor este că da, carnea trebuie să se regăsească zilnic în meniu, însă doar gătită corespunzător şi doar de anumite tipuri.