Alimentaţia din timpul sarcinii are o serie de rigori pe care viitoarea mămică trebuie să le respecte, iar carnea este unul dintre alimentele controversate, pe care gravidele nu le consumă întotdeauna fără să se întrebe dacă le face bine sau nu. Răspunsul medicilor este că da, carnea trebuie să se regăsească zilnic în meniu, însă doar gătită corespunzător şi doar de anumite tipuri.
În timpul sarcinii, necesarul de fier al organismului se dublează, de la 15 mg la 30 de mg pe zi. Iar pentru că fierul din sursele animale se absoarbe mai bine decât din cele vegetale, este foarte important să mănânci carne, o parte esenţială a unei diete echilibrate.
Pericolele consumului de carne în sarcină
De-a lungul timpului, studiile de specialitate şi constatările medicilor deopotrivă au descoperit că gravidele care au consumat carne insuficient de bine gătită la temperaturi ridicate, au contactat o serie de bacterii şi agenţi patogeni foarte periculoşi pentru mamă şi făt.
Toxoplasmoza gondi, parazitul care produce boala numită toxoplasmoză, poate să fie contactat din carnea crudă sau gătită "în sânge", ouă crude sau lapte nepasteurizat. O alta boală pe care viitoarele mămici o pot contacta din carne infestată este listerioza (poate provoca meningita), riscul gravidelor fiind de 20 de ori mai mare sa se îmbolnăvească.
Medicii insistă asupra faptului că gravidele ar trebui să renunţe la carnea procesată industrial, din mezeluri (şuncă, salam, pate, crenvurşti, cârnaţi etc), despre care cumpărătoarele nu ştiu cum au fost manevrate (în ce condiţii de igienă) şi dacă au fost sau nu gătite la temperaturi superioare.
De asemenea, anumite tipuri de carne de peşte sunt periculoase pentru gravide, dacă provin de la specii care au trăit în ape contaminate cu mercur. Tonul, în special, poate avea un conţinut important de mercur, provenind mai des din zone cu ape poluate. Viitoarele mămici ar trebui să evite şi carnea de rechin, macrou regal, peştele spadă, ştiuca sau halibutul.
Tipuri de carne recomandate în sarcină
Un grup de experţi americani a descoperit că gravidele care consumă carne de peşte în timpul sarcinii, cresc IQ-ul fătului cu 10% faţă de coeficientul de inteligenţă mediu al populaţiei Pământului. Aceştia spun că ideal este ca femeile însărcinate şi cele care alăptează să consume circa 340 de grame de peşte săptămânal, în special somon, creveţi, crabi şi fructe de mare.
Sunt sigure pentru consum şi speciile de peşte anşoa, sardine, somon sălbatic, hering, crab, păstrăvul de crescătorie, somnul sau creveţii.
Este foarte indicat ca o gravidă să mănânce regulat carne de pui, de curcan şi de vită. În schimb, medicii spun că ar fi mai bine să lase deoparte carnea grasă şi greu digerabilă, precum cea de porc sau de oaie.
Prepararea cărnii pentru femeile însărcinate
La fel de importantă este şi prepararea cărnii înainte să fie consumată de o femeie însărcinată. Astfel, dacă aştepţi un bebe frumos şi sănătos, ai grijă să te speli bine pe mâini după ce manevrezi carne crudă.
Găteşte carnea până când îşi pierde în totalitate pigmentul rozaliu şi sucul natural. Uită de mezeluri şi evită să comanzi carne când mănânci la restaurant. Consumă carnea pregătită prin fierbere sau coacere, mai rar prăjită sau gătită pe grătar.
© Copyright: iStockphoto
E bine sau nu să mănânci carne în timpul sarcinii? Vezi ce spun experţii
Alimentaţia din timpul sarcinii are o serie de rigori pe care viitoarea mămică trebuie să le respecte, iar carnea este unul dintre alimentele controversate, pe care gravidele nu le consumă întotdeauna fără să se întrebe dacă le face bine sau nu. Răspunsul medicilor este că da, carnea trebuie să se regăsească zilnic în meniu, însă doar gătită corespunzător şi doar de anumite tipuri.
Comentarii (3)
Carnea nu face foarte bine la sarcina si datorita faptului ca este foarte acida in timp ce lichidul amniotic este foarte alcalin. Foarte indicat este in aceasta perioada consumul de cat mai multe alimente alcaline si de multa apa alcalina deoarece copilasul nu suporta un mediu acid: http://www.pagininoi.ro/apakangen-apavie/apakangen-apavie.html
Ma minunez cand vad astfel de articole... atatea metode, atatea sfaturi, temeri incat ti-e frica sa mai mananci sau sa mai mergi pe strada !!! Copilul meu are 8 ani si este sanatos, nu mi-am refuzat nimic pe perioada sarcinii sau cat am alaptat, totul este sa stii sa ai limite !!! Am macat si carne tocata, branzeturi, condimente, legume de tot felul, iar copilul meu nu este un mofturos si nici n-a avut intolerante alimentare vreodata. Cum il educi, asa il ai !!! Apropo, cand aud cum se lauda cate unele mame ca ele mananca sanatos, chiar ma pufneste rasul... sa fie ultima moda ?!!! Te poti lauda ca mananci sanatos doar atunci cand alimentele ti le pregatesti in casa, cand cresti legumele in gradina si animalele in curte... asta inseamna bio, nu ca le cumperi de la piata sau de la supermarket, nici nu ai garantia ca asa este !!! In rest, sa auzim doar de bine si articole mai rationale !!!
pe toata perioada sarcinii, am avut mare grija cu carnea. La peste, intr-adevar am mancat numai cateva sortimente si cat se poate de rar (cam ode 2 ori pe luna), iar carnea cat mai bine facuta, sa nu fie absolut deloc cruda si m-am axat pe pui si vita. Mai citisem eu ca si branzica e periculoasa si chiar daca sunt dependenta de acest produs alimentar, am mancat cumpatat. De felul meu incerc sa mananc sanatos, de aceea cred ca am avut si mare grija si in cea mai frumoasa perioada a vietii mele...
Posteaza comentariu