Numarul cazurilor de copii infectati cu HIV in fiecare zi este de aproximativ 1.200. Transmiterea HIV de la mama la copil constituie principalul mod de infectare cu HIV a copiilor la nivel mondial.
Numai in anul 2007 s-au inregistrat peste 400.000 noi cazuri de infectie HIV la copii sub 15 ani si peste 300.000 decese datorate acestei maladii. In absenta tratamentului preventiv, aproximativ 40% dintre copiii nascuti din mame seropozitive vor fi infectati cu acest virus. Dintre acestia, doua treimi sunt infectati in timpul sarcinii sau al nasterii, iar o treime prin alaptarea la san.
Copilul nascut dintr-o mama infectata poate pastra anticorpi materni in sange pana la 18 luni, iar rezultatele testului nu permit luarea unei decizii privind alaptarea.
Modalitati de transmitere a HIV de la mama la fat
Transmitere antepartum (in timpul sarcinii)
Infectia directa se poate produce prin pasajul transplacentar al virusului. Aceasta transmitere are loc in ultimele saptamani de sarcina si sporeste riscul evolutiei rapide a maladiei la copil.
Transmiterea intrapartum (in timpul travaliului si al expulziei)
In timpul contractiilor uterine, se produc microtransfuzii de circa 3 ml de sange de la mama la fat. In timpul expulziei, integritatea tegumentelor este alterata in momentul trecerii prin filiera pelvina materna. Transmiterea se mai poate produce si prin contactul mucoasei conjunctivale a nou-nascutului cu sangele si secretiile genitale materne infectate, in timpul nasterii. Se estimeaza ca aproximativ 60-75% dintre infectiile cu HIV prin transmitere verticala survin in timpul nasterii (al travaliului sau al expulziei).
Transmiterea postpartum (dupa nastere)
Aceasta se produce prin alaptarea la san.
Tratamentul antiretroviral (ARV)
Studii recente au aratat ca administrarea AZT (zidovudin) in timpul sarcinii, al travaliului sau al nasterii, atat viitoarei mame, cat si nou-nascutului, reduce cu 67% riscul transmiterii HIV de la mama la copil. In cele mai multe tari industrializate, acest regim terapeutic a devenit o practica de rutina la femeile seropozitive, iar numeroase femei primesc o combinatie de medicamente ARV.
Acest tratament de lunga durata nu este insa disponibil pentru toate femeile din tarile in dezvoltare, datorita costurilor ridicate si infrastructurii inadecvate. Tratamentul AZT pe cale orala se administreaza din saptamana a 36-a pana la sfarsitul sarcinii. Acest tratament nu prelungeste viata mamei, dar reduce riscul transmiterii virusului la nou-nascut. Studii recente au demonstrat ca administrarea unei doze unice de viramune mamei, inainte de nastere si a unei doze unice nou-nascutului imediat dupa nastere reduce transmiterea virusului la copil. Tratamentele ARV sunt inca la inceput si variaza enorm la nivel mondial.
Alimentatia nou-nascutului
Laptele matern este vehiculul de infectie la aproximativ o treime dintre nou-nascutii infectati pe cale verticala. Mamele seropozitive ar trebui sa evite total alaptarea materna, daca exista alte posibilitati (alimentatie artificiala). Dupa luarea deciziei privind modul de hranire a nou-nascutului, trebuie sa se tina cont de urmatoarele aspecte:
Nou-nascut hranit prin alimentatie cu lapte praf:
- acces permanent la produsele de inlocuire a laptelui matern si la ustensilele necesare pregatirii lor;
- pregatirea mamei pentru prepararea laptelui praf in conditii de igiena totala;
- supravegherea nou-nascutului (greutate, dezvoltare) pentru a-i asigura o alimentatie si o nutritie adecvate.
Nou-nascut hranit la san:
- sfatuirea mamei de a inspecta gura copilului sau, pentru a identifica eventualele leziuni ale membranei mucoase, care constituie un risc sporit de transmitere a HIV;
- informarea amei privind cresterea riscului transmiterii virusului in cazul in care ea are mastita, abces la san sau sangerari/fisuri ale mamelonului;
- introducerea alimentatiei artificiale dupa trei luni de la alaptare, pentru a reduce riscul transmiterii HIV la copil.
Nu se recomanda alimentatia mixta (san + lapte praf), care creste riscul de transmitere a infectiei.
Ingrijiri postnatale
In principiu, ingrijirile postnatale de baza acordate femeii infectate ci HIV si copilului ei nu dufera de ingrijirile postnatale normale. Mama poate avea nevoie de consiliere postnatala, de exemplu in ceea ce priveste alimentatia nou-nascutului sau controlul sarcinilor viitoare. Femeile infectate cu HIV sunt mai expuse complicatiilor medicale decat cele seronegative (infectii urinare, infectii respiratorii, infectii postcezariana).
Informatii preluate din Brosura de informare realizata de Fundatia Terre des hommes.
Citeste si:
Posteaza comentariu