Cinci simptome ciudate ale sarcinii...

Oricat de mult vei fi incantata sa afli ca in pantecele tau creste o noua viata, nu uita ca perioada celor noua luni de sarcina (cat de lung ti se pare acum acest termen...), cu toate bucuriile sale, este insotita si de neplaceri. Unele dintre ele pot fi evitate, cu putina atentie la dieta si la alte obiceiuri alimentare care in sarcina nu sunt atat de usor tolerate de organism, dar altele te vor "lovi" pe nepusa masa, atunci cand iti va fi lumea mai draga. Iata care sunt aceste simptome ciudate ale sarcinii si cum poti scapa de ele...



Te intrebi probabil care este legatura intre sarcina si problemele cu nasul pe care le experimentezi sau urmeaza sa le traiesti pe propria piele... Insa acest lucru, fie ca ti-l explici, fie ca nu, se intampla. Ba chiar sangerarile nazale si diferitele sensibilitati ale nasului isi vor face simtita prezenta in mod frecvent... Poti trata aceste simptome cu remedii naturale, cum ar fi "prizarea" de apa sarata sau folosirea unui umidificator. Daca nici acest lucru nu ajuta, discuta alte optiuni impreuna cu doctorul tau.



Cand ramai insarcinata, te astepti ca ciclul sa inceteze si probabil ca nu te gandesti ca secretiile vaginale vor fi mai abundente. Insa daca acest lucru se intampla, este un lucru normal si sanatos. Daca te deranjeaza, poarta un protej-slip si ai rezolvat problema! Secretia va fi mai mare cantitativ o data cu evolutia sarcinii si va exista pe toata durata celor noua luni si chiar pana la nasterea bebelusului. Daca sesizezi insa vreo schimbare de culoare sau de miros, raporteaza acest lucru doctorului tau.



Cand te gandesti la sarcina, te gandesti (mai mult ca sigur) ca vei fi extrem de obosita si ca somnul iti va veni pe la gene fara nici un pic de efort. Ei bine, nu este neaparat obligatoriu. Fie ca esti obosita, fie ca nu, uneori poti experimenta insomnia cauzata de sarcina. Se poate manifesta sub forma incapacitatii de a dormi sau sub forma incapacitatii de a adormi la loc dupa ce te-ai trezit (asa cum se va intampla mai ales din cauza frecventelor tale drumuri nocturne la toaleta...).

Sfaturi pentru remedierea acestei probleme, care nu implica asistenta medicala, sunt: efectuarea regulata de exercitii fizice, renuntarea la cafea, cola si cofeina si... relaxarea. Conteaza enorm pentru tine si pentru bebelusul tau sa fii cat mai detasata de grijile cotidiene si de stres.



Hormonii care isi fac de cap in perioada sarcinii actioneaza cu multa precizie si asupra aparatului tau gastro-intestinal... Sunt binecunoscute reactiile prea putin demne de o doamna, de tipul sughitului sau al eliminarii gazelor... Stiu ca nu te simti prea comod sau in largul tau atunci cand ti se intampla asemenea lucruri, mai ales in public, dar reactiile sunt perfect normale si cei din jur vor intelege ca nu pot fi pe deplin controlate.

Ceva care sa te ajute insa este evitarea alimentelor sau a mancarurilor extrem de condimentate, despre care se spune ca ar determina astfel de efecte. Mai mult decat atat, respecta o dieta incercata anterior - iti va fi mult mai usor si pentru evitarea greturilor matinale. Un ultim sfat in aceasta privinta: daca simti nevoia eliminarii gazelor, nu te abtine! Acest lucru nu va face decat sa iti provoace dureri sau neplaceri si mai mari...



Un alt efect "minunat" al sarcinii il reprezinta constipatia... Hormonii vor influenta si sistemul tau intestinal - fluidele vor "circula" mai greu, iar acest lucru face ca digestia sa fie ceva mai "lenesa". Daca faci mai multe exercitii fizice, bei foarte multa apa si mananci alimente bogate in fibre, vei scapa de aceasta problema! Daca aceste solutii nu functioneaza in cazul tau, apeleaza la doctor - el va sti sa te sfatuiasca mai departe.