Ce stii despre implicatiile unui avort?

Fie ca este vorba despre o sarcina nedorita, o sarcina care pune sanatatea mamei in pericol sau una in urma careia s-ar putea naste un copil cu grave malformatii, avortul indus este o procedura la care se apeleaza frecvent...

Fie ca este vorba despre o sarcina nedorita, o sarcina care pune sanatatea mamei in pericol sau una in urma careia s-ar putea naste un copil cu grave malformatii, avortul indus este o procedura la care se apeleaza frecvent. Afla care sunt implicatiile medicale, dar si psihologice ale avortului.

Termenul de avort se refera la terminarea sarcinii, indiferent de cauza, inainte ca fatul sa fie capabil de viata extrauterina. In Romania, conform criteriilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, avortul este definit ca terminarea sarcinii inainte de 28 de saptamani sau expulzia unui fat sub 1000 de grame.

Avortul indus (provocat) poate fi legal - se efectueaza de specialisti in conditiile admise de lege, sau ilegal (delictual) - care, frecvent, este provocat empiric de catre persoane necalificate sau intr-un mediu fara un minim standard medical.

Avortul terapeutic este indicat in urmatoarele situatii:

  • atunci cand continuarea sarcinii ar putea ameninta viata femeii sau i-ar putea afecta in mod serios starea de sanatate;
  • cand sarcina este rezultatul unui viol sau incest (avort etic);
  • cand fatul are anomalii fizice severe sau are risc de retardare mintala (avort eugenic).


In Romania, prevederile legale permit efectuarea avortului terapeutic pana la 24 de saptamani. Avortul voluntar (electiv sau "la cerere") este efectuat pe parcursul primelor 12 saptamani de sarcina.

Ultimele statistici evidentiaza faptul ca, in lume, se efectueaza anual aproximativ 26-31 de milioane de avorturi legale si aproximativ 10-22 de milioane de avorturi clandestine.

Procedurile medicale prin care se realizeaza avortul includ:

1. inductia medicamentoasa a avortului
2. tehnici chirurgicale:

  • dilatatia colului uterin, urmata de evacuarea sarcinii prin:

- vacuum - aspiratia - pentru aspirarea produsilor sarcinii;
- chiuretajul uterin - poate fi efectuat in continuarea aspiratiei sau ca unica manevra;
- distructia mecanica si evacuarea fatului in fragmente, apoi chiuretaj uterin (dupa saptamana a 16-a de sarcina);

  • aspiratia menstruala (miniavort sau avort atraumatic);
  • interventie chirurgicala.