Ce mananci in timpul sarcinii?

Grija pentru alimentele pe care le consumam trebuie sa ne preocupe intotdeauna. Sanatatea noastra depinde de asta. In timpul sarcinii, nu esti responsabila numai pentru sanatatea ta, dar si pentru cea a copilului tau.

Grija pentru alimentele pe care le consumam trebuie sa ne preocupe intotdeauna. Sanatatea noastra depinde de asta. In timpul sarcinii, nu esti responsabila numai pentru sanatatea ta, dar si pentru cea a copilului tau. Afla ce este indicat sa mananci in timpul sarcinii pentru a beneficia, atat tu cat si copilul tau, de nutrientii esentiali.

Fierul


Fierul are un rol esential in transportul oxigenului catre celule, de aceea, prezenta lui in sange determina oxigenearea adecvata a tesuturile. In timpul sarcinii este necesar un volum mai mare de sange pentru ca organismul sa poata asigura oxigenarea si transportul cat mai eficient al nutrientilor catre placenta, prin urmare catre fat.

Numeroase femei sufera din cauza anemiei feriprive, acesta fiind cel mai des intalnit tip de anemie.
Din aceasta cauza, este foarte posibil ca medicul sa iti recomande administrarea suplimentelor de fier pe durata trimestrelor doi si trei de sarcina. Printre alimentele bogate in fier se numara carnea rosie, pestele, ficatul, fructele deshidratate, cerealele integrale.

Acidul folic


Studiile efectuate de-a lungul timpului au evidentiat faptul ca lipsa acidului folic in timpul sarcinii, dar si in presarcina, are o importanta legatura cu  aparitia defectelor de tub neural, precum spina bifida.

Suplimentarea alimentatie cu acid folic reduce riscul aparitiei defectelor de tub neural cu 50 pana la 70%. Prin alimentatie nu se asigura necesarul zilnic de acid folic in cazul femeilor insarcinate, de aceea, medicul tau iti va prescrie in primul trimestru de sarcina suplimente de acid folic.


Cantitatea adecvata de acid folic este necesara chiar daca nu esti insarcinata. In jur de 50% dintre sarcini nu sunt programate, iar defectele de tub neural apar in perioada urmatoare conceptiei, inainte chiar ca femeia sa realizeze ca este insarcinata.

"Acidul folic este unul dintre numerosii nutrienti necesari intr-o alimentatia sanatoasa pentru femeile care se afla la varsta reproductiva. O dieta echilibrata si variata asigura toti acesti nutrienti, inclusiv cantitati adecvate de acid folic.", a declarat Prof. dr. Jeanne Rader, specialist al FDA Office of Food Labeling.

Potrivit US Food and Drug Administration, alimentele cu un continut semnificativ de acid folic sunt ficatul de pui, ficatul de vita, cerealele imbogatite cu acid folic, boabe de naut, spanacul, broccoli si in general legumele verzi.

Ce trebuie sa eviti?


In timpul sarcinii, evita consumul excesiv de alcool. Un nou studiu, efectuat de curand in Marea Britanie, a evidentiat legatura dintre consumul sever de alcool, chiar si in episoade rare, si aparitia problemelor neurologice la copii.


Exista divergente in ceea ce priveste consumul de cafea in timpul sarcinii. Unii specialisti sunt de parere ca maximum 1-2 cesti mici de cafea pe zi nu prezinta nici un risc pentru mama si copil, altii recomanda evitarea cafelei.

Infuziile din plante pot fi periculoase pentru sarcina, de aceea, inainte de a consuma un anumit tip de ceai medicinal este recomandat sa iti consulti medicul.

Pestele contine numeroase substante nutritive foarte importante pentru tine si copil, dar pestele oceanic poate contine si mercur, care este cunoscut pentru toxicitatea sa. Evita pestele oceanic precum macroul sau pestele spada.