Din ce in ce mai multe cupluri se confrunta cu probleme de infertilitate. De vina poate fi stresul, alimentatia, poluarea etc. dar rezultatul este acelasi: nu pot avea copilul dorit. In ultimul timp, majoritatea recurg la fertilizarea in vitro, o procedura costisitoare, care nu este suportata financiar de sistemul de asigurari de sanatate si, foarte important de stiut, cu rate mici de reusita.
Fertilizarea in vitro este procedura in care, dupa o hiperstimulare ovariana controlata (COH), ovocitele mature sunt recoltate prin aspiratie foliculara ghidata ecografic. Ovocitele sunt fertilizate in afara corpului si apoi sunt plasate in uter, ca embrioni, dupa aproximativ 48-72 de ore de la recoltare.
Cazurile in care este recomandat FIV
1. sterilitatea de cauza tubara - care reprezinta indicatia majora a FIV, poate fi rezultatul ocluziei tubare de cauza chirurgicala sau nechirurgicala.2. endometrioza - chiar in forma usoara se asociaza cu scaderea fertilitatii. Afectarea ovariana si tubara se asociaza cu sterilitate.
3. sterilitatea de cauza andrologica - cauzele de sterilitate masculina sunt reprezentate de tulburari ale spermatogenezei si ale transportului spermaozoiozilor.
4. sterilitatea de cauza idopatica (necunscuta) prezenta la 10-17% din cuplurile sterile (spermograma normala, ciclu ovulator normal, stare normala a organelor genitale interne - constatata laparoscopic).
5. sindromul ovarelor polichistice (SOPC)
6. sterilitatea de cauza imunologica , etc.
Cum sunt selectate pacientele
Sunt excluse de la tratamentul FIV femeile cu boli grave ale aparatului cardiovascular, respirator si urogenital, deoarece la nevoie pacienta trebuie sa suporte anestezia generala. Pacienta si partenerul ei trebuie sa nu prezinte boli cu transmitere sexuala (gonoree, sifilis, infectii cu chlamydia, micoplasme etc.) si nici forme active de hepatita sau infectie HIV.
Etapele procedurii
Se face o evaluare atenta a subiectilor, de la examen clinic general, la evaluarea psihologica a cuplului, evaluare endocrinologica (a functiei ovariene, tiroidiene, a glandelor suprarenale, a hipofizei etc.).
> Stimularea ovariana - s-a impus pentru a creste sansele de obtinere a sarcinilor. Acesta procedura de hiperstimulare prezinta doua avantaje majore:
- obtinerea simultana a unui numar mare de ovocite determina cresterea sansei de fertilizare si succesul embriotransferului;
- ovocitele pot fi recoltate la un moment predeterminat.
Din ce in ce mai rar se folosesc ciclurile naturale (deci nu primesc medicatie pentru inducerea maturarii foliculare). Se aplica la persoanele cu ciclu menstrual regulat si de obicei poate fi recoltat un singur ovocit matur. Desi atragatoare, ciclurile naturale de FIV se insotesc de o rata scazuta de sarcini.
Stimularea se realizeaza cu Clomifen (agent antiestrogenic), cu hormonul foliculostimulant sau menotropina (hMG).
Monitorizarea ciclurilor ovariene se realizeaza cu ajutorul ecografiei transvaginale pentru evaluarea marimii si numarului foliculilor in dezvoltare si pentru localizarea ovarelor.