Sunt o viitoare mamica, norocoasa mai ales prin prisma usurintei cu carea dus sarcina aproape de sfarsit. Cu alte cuvinte sunt gravida inluna a 8-a, mai exact insarcinata in 7 luni si o saptamana. Vizitade saptamana trecuta la echograf a aratat faptul ca viitorul bebelusva fi fetita. Ingrijorarea mea se refera la faptul ca se prezinta cupiciorusele spre colul uterin. V-as intreba, cu speranta ca imi putetialunga temerile, in ce perioada se intoarce fatul cu capul in jos, inpozitia normala de nastere? Din cate am auzit eu, s-ar intampla intre7 luni jumate si 8 luni, dar as vrea sa stiu daca intr-adevar asa este,deoarece sunt speriata, intrucat eu sper la o nastere normala, operatiade cezariana si, implicit anestezia generala ma ingrozesc. Daca va ramanetotusi cu picioarele catre iesire, este posibila o nastere normala?In speranta ca ma veti lamuri va multumesc anticipat, Cristina Tanasie
In primul rand felicitari pentru fetita... sper sa va semene.In al doilea rand sper sa va alung temerile cat mai eficient. De aceeaatentie la cele ce va scriu: pozitia aparte a bebelusului dvs. poartanumele in obstetrica de "prezentatie pelviana". In mod normal la 28saptamani (deci la intrarea in luna a 7-a) cam un sfert din prezentatiisunt pelviene. Numarul cazurilor cu asemenea particularitate descreste pemasura inaintarii in timp a sarcinii, astfel incat pana la varsta de 32saptamani se produce o corectare spontana a acestei pozitii, bebelusiirasturnandu-se cu capul in jos. Evenimentul acesta are loc datoritaunei legi (nu a guvernului ci a fizicii) care "obliga" copilasul saisi adapteze cat mai ergonomic pozitia in interiorul uterului. Totusiexista si bebelusi mai "indaratnici", astfel incat la termen cam 3%dintre ei vor iesi in lume "cu fundul".
Pozitia bebelusului in burta
Particularitatea acestei pozitii rezida in faptul ca bebele poate sa aibatrei posturi: una in care isi tine picioarele flectate pe abdomen, ca sicum ar sta ghemuit (denumita completa), a doua in care picioarele stau in"atela" flectate pe abdomen si torace (denumita franca) si a treia in carenu exista flexie a cel putin unui membru inferior (incompleta), bebelusul"venind" cu picioarele, nu cu fesele, ca in precedentele doua cazuri.
Varietatea aceasta de pozitie comporta o serie de riscuri la nastere,de aceea tendinta moderna in obstetrica este terminarea nasterii prinoperatie cezariana. Asta nu inseamna insa ca nu puteti naste natural. Dacafatul este apreciat ca fiind relativ corespunzator dimensional uneitreceri fara probleme prin bazinul osos al dvs., nasterea "pe jos"poate fi o optiune. Au fost descrise numeroase tehnici de "nastere"a unui copil in prezentatie pelviana, incepand cu atitudinea din timpulnasterii si terminand cu modalitatile de extragere a copilului din canalulvaginal. Repet, inca o data, riscurile aparitiei unei eventuale problemela nasterea vaginala sunt destul de mari, putand ajunge dupa unii autorisi la 50 %.
Cezariana sau nasterea normala
In ceea ce priveste frica dvs. de operatia cezariana pot sa va spun urmatoarele 2 lucruri: cantariti foarte bine riscurile unei nasteri vaginale versus riscurile unei cezariene (raportul beneficiilor este ne tin favoarea cezarienei). Doi: nu trebuie sa faceti cezariana cu anestezie generala, exista anestezia rahi-peridurala, in care va puteti bucura de prezenta trup si suflet la nasterea fetitei dvs. deoarece acest tip de anestezie nu implica adormirea dvs., deci veti fi tot timpul constienta in cursul operatiei fara sa simtiti nimic si fara riscurile unei anestezii generale.
Daca la 32-34 saptamani bebe nu s-a intors cu capul in jos, ar trebui sa fie tras un semnal de alarma deoarece acest lucru (in cam 10% din cazuri) indica o problema care este posibil sa fie ori la dvs. ori la copil. De aceea trebuie o atentie sporita din partea obstetricianului dvs. Succes!